Avioanele multirol, „targuite“ fara licitatie. Romania va renunta la procedura de licitatie in cea mai mare achizitie facuta de Armata dupa decembrie 1989 - cumpararea avioanelor multirol. Intr-un interviu acordat EVZ, ministrul apararii, Teodor Melescanu, confirma oficial preferinta autoritatilor de la Bucuresti pentru o procedura alternativa, insa mai putin transparenta: dialogul competitiv cu cei cinci ofertanti de avioane.

EVZ: Nu a fost o iresponsabilitate ca o discutie CSAT despre inzestrarea Armatei si a Politiei sa devina subiect de scandal public?

Teodor Melescanu: Cred ca ar fi fost foarte firesc sa avem o asemenea dezbatere, pentru ca sunt teme care ne intereseaza si pe noi, si pe aliatii nostri. Nu e un rau in sine, cred ca e un mare avantaj sa poti discuta in Consiliu.

Un candidat UDMR a comandat unui politist sa sufle in fiola. Conducerea IJP Mures a dispus, ieri, o ancheta dupa ce un agent de circulatie a trebuit sa sufle si el in fiola, pentru ca asa dorea un candidat la alegerile parlamentare, pe al carui frate il oprise pentru control. Incidentul s-a intamplat joi seara, dupa ce politistul l-a oprit in trafic pe fratele candidatului Benedek Imre. Cei doi frati au sustinut ca omul legii este cel care de fapt are nevoie de un test de alcoolemie si s-au plans la seful de tura al politistului. Ofiterul a acceptat solicitarea si a dispus testarea subalternului sau, scrie Gandul.

Gimnaste torturate: Nadia a fugit la Benone Sinulescu de frica lui Bela Karoly. Dupa 30 de ani, fosta campioana mondiala Emilia Eberle si-a invins teama si a vorbit, in premiera, despre tratamentul dur pe care il aplicau sotii Bela si Martha Karoly elevelor lor. Despre dictatura lui Bela Karoly au mai vorbit Rodica Dunca si Adrian Goreac. “Gimnastica romaneasca a inceput sa derapeze de la Bela Karoly. Sa nu se inteleaga gresit, eu nu-l invidiez, dar era un dur, un dictator. Nu era un specialist, dar l-am admirat dintotdeauna pentru puterea lui de munca incredibila. El a triumfat pentru ca a avut o exceptie: Nadia”, declara, cu un an in urma, cel care i-a urmat lui Bela Karoly la carma lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, Adrian Goreac, potrivit Cotidianul.

Canalul Dunare-Marea Neagra a intrat pe profit. Dupa mai bine de 20 de ani de la inaugurarea oficiala, Canalul Dunare-Marea Neagra a devenit o afacere profitabila. Chiar daca nu aduce un plus mai mare de un milion de euro anual, performanta merita totusi notata. Foarte putini oameni au crezut ca proiectul megalomanic desavarsit de Ceausescu – care a inghitit investitii fabuloase si a distrus zeci de mii de vieti – va ajunge vreodata sa devina o afacere economica rentabila. Deocamdata, profitul nu revine statului in contul sumelor exorbitante care au fost cheltuite, el fiind directionat catre modernizarea Canalului, scrie Romania libera.

Ambasada Romaniei la Roma acuza presa italiana de manipulare. Un grup de cetateni ai orasului italian Acilia (Dragona), unde a avut loc recent un tragic accident auto, soldat cu 13 raniti, au atacat ieri seara un magazin romanesc, in urma aparitiei unor articole mincinoase in presa italiana. Accidentul provocat de un rom italo-croat, dar despre care presa italiana a scris ca este de nationalitate romana, a dat nastere unei serii de reactii violente a populatiei locale impotriva romanilor, scrie Adevarul.

"Gardianul" i-a luat urma celui care a acuzat Romania de antisemitism. Editorialul lui Cellu Rosenberg continua sa faca valuri, la mai bine de o saptamana de la aparitia acestuia in ziarul “Ha’aretz”. Cu toate acestea, autorul ramane in umbra, aproape imposibil de identificat. Nascut in Romania, dupa propriile sale afirmatii, nimeni din comunitatea evreiasca de aici nu stie nimic despre Cellu Rosenberg sau familia sa. Doar undeva in Iasi, o femeie de 87 de ani isi aduce aminte de el si povesteste despre familia lui, dar cu putine elemente, insuficiente pentru a-l identifica, scrie Gardianul.

Irinel Columbeanu, file de poveste. O prezenta constanta in topul celor mai bogati romani, dar mai ales un personaj monden de neevitat pentru civilizatia tabloida, «Iri» este, inainte de toate, un afacerist. Irinel Columbeanu este un personaj atipic in lumea afacerilor romanesti. Genul de investitor care ar prefera mai degraba sa-ti spuna cum a cheltuit primul milion, decat cum l-a facut. Povestea de business a unuia dintre cei mai mediatizati barbati din Romania ultimilor ani e atat de simpla incat pare rupta din paginile unei carti cu povesti de adormit copiii. Citeste povestea lui Irinel Columbeanu in EvZ.

Omul din umbra lui Obama. Barack Obama este un bun orator si autorul a doua bestselleruri, dar chiar si el a avut nevoie de un scriitor de discursuri. Alegerea s-a oprit asupra lui Jon Fauvre, in varsta de numai 27 de ani si care nu este absolvent al vreunei universitati din Ivy League (Harvard, Yale sau Columbia), ci al universitatii iezuitilor Holy Cross, scrie cotidianul italian "Il Giornale", citat de Romania libera.

Avem tehnologia pentru a descoperi noi Pamanturi. Pana in prezent, peste 200 de planete au fost descoperite de catre cercetatori din lumea intreaga. Din pacate, multe dintre ele sunt gazoase sau au temperaturi extreme. Cu toate acestea, avansul tehnologic le permite astronautilor sa studieze exoplanetele de mici dimensiuni, asemanatoare Terrei, care se afla in apropierea unor stele indepartate. Astronomii de la sase centre importante, inclusiv NASA, Harvard si Universitatea Colorado, sunt de acord ca astfel de corpuri ceresti sunt ideale pentru aparitia unor forme de viata, scrie Descopera.

Citeste in Revista Presei si:

Marx si Stalin la Washington (de Razvan Ciubotaru)

Bancherita romaneasca (de Ovidiu Pecican)

Toamna nu-i ca toamna (de Iulian Comanescu)