Gata de greva. Dar unde-s semnaturile? Sindicalistii din invatamant au fixat calendarul protestelor, care incepe azi cu greva de avertisment, desi inca n-au strans numarul necesar de semnaturi, asa cum cere legea. Inca de la sfarsitul lunii octombrie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat zilele in care va protesta fata de refuzul Guvernului de a aplica legea de majorare a salariilor: astazi, 10 noiembrie, greva de avertisment (intre orele 12:00-14:00) si pe 18 noiembrie, greva generala. Potrivit legii, greva - de avertisment sau generala - se poate declansa daca sunt stranse peste 50% dintre semnaturile membrilor de sindicat. Liderii centrali au spus ca s-au strans semnaturile, insa ziarul Cotidianul a contactat cativa lideri de sindicat din tara, care au raspuns ca inca mai strang semnaturi de la profesori.

Intelectualii cer bugetul ICR inapoi In weekend, adresele de mail si conturile de messenger ale oamenilor din sfera culturala au inceput sa primeasca invitatii de semnare a petitiei online initiata de Cosmin Manolescu. Textul justificativ, ceva mai amplu de obicei, consta in urmatorul paragraf: “Reducerea bugetului Institutului Cultural Roman pe anul 2009 este un act anticultural al Guvernului Romaniei condus de dl Calin Popescu Tariceanu! Arta romaneasca are nevoie de bani pentru a se face cunoscuta in strainatate, iar artistii romani trebuie sa fie prezenti in circuitele culturale internationale! Semnati petitia deschisa pentru sustinerea bugetului in forma propusa de echipa ICR”, relateaza Cotidianul.

Tariceanu muta la F16 Intr-un memorandum secret, premierul a aprobat doar doua variante de aeronave multirol valabile pentru Romania: F16 si Gripen. Cu toate ca negocierile oficiale nici macar nu au inceput, premierul Tariceanu a aprobat deja lista scurta a avioanelor multirol care ar putea fi achizitionate de Romania. La sfarsitul lunii septembrie, primul-ministru a aprobat un memorandum secret, care imparte „note“ fiecarui tip de avion multirol inscris in cursa pentru contractul de 3,5 miliarde de euro, afirma EvZ.

Aproape 600 de soferi, prinsi bauti la volan Nu mai putin de 588 de soferi au ramas fara permise, multi alegandu-se si cu dosare penale, dupa ce au fost prinsi bauti la volan. Si asta, in doar 48 de ore, in timpul celei mai ample campanii organizate pana acum de politisti impotriva alcoolului si a drogurilor la volan. Astfel, de vineri noaptea si pana duminica dimineata, 19.000 de conducatori auto au fost trasi pe dreapta si pusi sa sufle in alcooltest de oamenii legii care au organizat filtre pe principalele drumuri nationale si in marile orase, informeaza EvZ.

Sute de copii romani, infractori in Anglia O„armata“ de 200 de copii a fost adusa din Romania de o banda de traficanti de carne vie ca sa comita infractiuni stradale in Marea Britanie, scrie publicatia „The Sunday Times“, citata de EvZ . Potrivit jurnalistilor britanici, minorii ii imbogatesc pe infractori cu 19 milioane de lire sterline anual. Informatia a fost facuta publica de seful Europol, Max-Peter Ratzel, care a adaugat ca banda a adus, pana acum, peste o mie de minori in mai multe tari europene. Varsta medie a copiilor folositi este de 8 ani, acestia fiind trecuti peste granita cu acordul parintilor, carora infractorii le ofera sume de bani in schimbul „marfii“ livrate.

Nu dai telefon cat esti viu, ramai fara organe mort Persoanele care nu si-au exprimat in timpul vietii refuzul de a-si dona organele se considera a fi implicit de acord sa le doneze dupa deces. Acest concept extrem de controversat este pe cale sa fie aplicat in Romania, dupa ce Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat ultimele modificari la „Legea acordului prezumat”. Ideea copiaza modelele portughez si belgian, renuntandu-se astfel la registrele nationale si la medicul de familie, unde romanii puteau, in varianta initiala a legii, sa refuze donarea organelor. Cei care nu vor dori sa devina automat donatori de organe post-mortem vor avea la dispozitie un numar de telefon pentru a anunta acest lucru. Desi legea pentru modificarea si completarea actulul normativ nr.95/ 2006 a fost discutata si aprobata, nu toti membrii Comisiei o sustin. Deputata Ruxandra Jipa crede ca „va fi o tragedie” daca legea va intra in vigoare. „Nu sunt si nu voi fi niciodata de acord cu asa ceva. Vom fi la discretia unor persoane care pot profita de starea in care suntem, si ne pot lua organele desi nu suntem intr-o situatie de moarte clinica. Cine poate verifica daca am murit sau nu? Este inuman si vor fi persoane care se vor preta la asa ceva, deoarece miza este foarte mare. Viata trebuie sa ne-o aparam fiecare, sa avem acest drept neconditionat”, ne-a declarat Ruxandra Jipa, scrie Gandul.

Programul «Rabla» in varianta electrocasnicelor, o mare teapa Hypermarketurile care ofera spre vanzare si echipamente electrocasnice ofera discounturi de 10% pana la 25% din pretul unui produs nou in schimbul predarii unui aparat defect sau mai vechi. Sistemul, numit “buyback”, care functioneaza cu succes in occident, a fost preluat si la noi in ultimii doi ani. O parte din retailerii care practica metoda scot la promotie doar aparatele care n-au o mare cautare sau sunt la preturi piperate. Mai mult, unele magazine isi pun clientii pe drumuri degeaba, informandu-i abia la usa ca promotiile vizate s-au terminat ori ca aparatele uzate nu trebuie predate decat la unele depozite de deseuri electrice, scrie Gardianul.

Cum poti sa cumperi un loc in Parlament Alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie pot fi pur si simplu cumparate de candidatii care sunt dispusi sa plateasca pe cine trebuie. Aceasta este concluzia la care am ajuns in urma experimentului realizat in mai multe judete din tara. Jurnalistii "Romaniei libere" au pretins ca sunt reprezentantii unui asa-zis candidat la alegerile pentru Camera Deputatilor. Ei au mers la primarii din colegiile electorale si le-au propus bani in schimbul sustinerii politicianului respectiv. Edilii trebuiau sa mearga prin comune si sa-si convinga oamenii din propriul electorat sa voteze acest candidat, chiar daca nu-l vazusera niciodata la fata. Mai multi primari, de la PSD, PD-L si PNL, au acceptat propunerea reporterilor sub acoperire, chiar daca acest lucru ar fi insemnat sa-si tradeze formatiunile politice din care fac parte. In cateva zile am incheiat intelegeri pentru aproximativ o mie de voturi.

Vadim, turnat la Securitate de un deputat PRM Dumitru Avram spunea despre tribun ca soca prin lipsa de modestie si expresii de prost-gust. Deputatul PRM Dumitru Avram ar fi redactat in iulie 1977 o nota informativa, denumita "Corneliu Vadim Tudor", in care ar fi raportat Securitatii aspecte privind comportamentul agresiv al presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor. Printre altele, gazetarul Vadim ar fi obisnuit sa-si jigneasca colegii de la agentia de stiri Agerpress, ar fi cerut o masina "ca sa mearga la o femeie" si i-ar fi spus directorului general adjunct al agentiei, Adrian Ionescu, ca nu ii recunoaste nici un merit de ziarist. Potrivit Directiei de Investigatii a CNSAS, deputatul PRM avea numele de cod "Dumitrescu", iar nota urma sa fie folosita la dosarul liderului PRM. Vadim nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu pe marginea subiectului, relateaza Romania Libera.

Citeste in Revista Presei si:

Romania, un posibil studiu de caz pentru Obama (deTom Gallagher)

Lui Geoana i s-a suit criza la cap (de Traian Ungureanu)

Cu cat cumpara guvernul sindicatele (de Mircea Marian)