Republica Traiana Proiectul de modificare a Constitutiei sporeste puterile presedintelui in raport cu Parlamentul si cu Guvernul. Asa cum era de asteptat, majoritatea modificarilor propuse il avantajeaza pe Basescu in raport cu celelalte puteri in stat. In relatia cu Parlamentul, specialistii vor sa-i confere presedintelui un rol de tip „322“: „Trebuie sa existe o reglementare clara, spre exemplu, cu privire la dreptul presedintelui de a dizolva Parlamentul“, ne-a declarat Genoveva Vrabie, care a precizat ca „trebuie sa se aiba grija pentru ca sa nu fie o libertate totala“ a acestei prerogative acordate sefului statului. Potrivit proiectului, Basescu va capata puteri sporite si in raport cu Guvernul. Profesoara Vrabie pledeaza pentru o mai buna definire a dreptului presedintelui Romaniei de a numi ministri. „Decizia de numire a Guvernului ii apartine presedintelui, este un act juridic al sau pentru care raspunde“, pledeaza domnia sa, care crede ca seful statului trebuie sa poata sa controleze numirile. „Sa nu mai fie gandita ca un «act notarial» al presedintelui, asa cum gresit se sustine in mass-media, dar si in mediul politic, scrie Cotidianul.

Justitia ii confisca lui Dumitru Sechelariu 30.000 de euro nejustificati Premiera pentru Justitia din Romania: o instanta a decis confiscarea unei sume unui functionar public, care nu a reusit sa demonstreze cu acte cum a dobandit acei bani. Pe 27 mai 2008, ICCJ a hotarat definitiv si irevocabil ca fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, si sotia sa, Laudeta Sechelariu, nu pot justifica provenienta sumei de 120.000 de lei. Aceasta reprezinta diferenta dintre veniturile reale si cheltuielile efectuate de sotii Sechelariu in perioada iunie 1996 - iunie 2004, cat Dumitru Sechelariu a fost primar al Bacaului, in sensul ca acestia nu puteau dobandi din veniturile legale toate bunurile pe care le au in patrimoniu, afirma Cotidianul.

Dosarul „Valiza“ ar putea umple un geamantan: are 17 volume Dosarul „Valiza“ contine 17 volume, in care exista declaratii ale fotbalistilor de la „U“ Cluj, dar si ale altor persoane implicate. Numele dosarului vine de la un flagrant realizat de procurorii DNA la Restaurantul Aroma, din Cluj-Napoca, unde se aflau Teia Sponte si fotbalistul Gigel Coman, care aveau asupra lor o valiza cu 1,7 milioane de euro. In acest dosar sunt urmariti penal si urmeaza sa fie trimisi in judecata: Gigi Becali, Toni Dobos (fostul presedinte al „U“ Cluj), un asociat de-al acestuia - Traian Benfordean, Teia Sponte (omul de incredere al lui Becali), Victor Piturca, Radu Marino, Raul Volcinschi si avocata Alina Ciul. „In perioada 5-7 mai 2008, Becali George a oferit direct si indirect suma de 1,7 milioane de euro lui Dobos Anton, presedintele clubului «U» Cluj, precum si unor jucatori ai acestei echipe, pentru ca, in ultima etapa a campionatului de fotbal al Romaniei, din data de 7 mai 2008, clubul universitar sa isi apere corect sansele si sa faca tot ce este posibil pentru a obtine cel putin un rezultat de egalitate in meciul cu echipa CFR 1907 Cluj“, se arata intr-un comunicat al DNA, afirma EvZ.

„Diamantul insangerat“, filiera romaneasca Al treilea jucator pe piata mondiala a diamantelor intra discret in Romania, pe doua fronturi: prin investitiile asumate, dar si prin paravane offshore, dublate de intermediari tacuti si influenti. Corporatia se numeste Beny Steinmetz Group (BSG) si este patronata de magnatul israelian Beny Steinmetz, detinatorul a 3,6 miliarde de dolari, potrivit celebrului Top Forbes. In acest an, BSG a fost implicata intr-o serie de incidente sangeroase in Africa. Violentele s-au soldat cu numeroase victime civile in Republica Sierra Leone, supranumita „patria diamantelor“, informeaza EvZ.

3,5 miliarde de euro nu mai vin in Romania Constructorii romani incep sa se intoarca acasa. Stefan Ivascu, zis Stefan al lui Pataca, a parasit Spania in a doua jumatate a anului. La fel au facut multi dintre vecinii lui din Moisei, o comuna la 7 km de Borsa. Ivascu a abandonat in Spania doua vile, una de 180.000 de euro si una de 213.000 de euro, facute cu imprumuturi bancare. Dar, decat sa mai plateasca rate de 2.000 de euro pe luna, a preferat sa piarda avansul de cateva zeci de mii de euro. Ca el sunt multi si o sa fie si mai multi. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat ca sindicatele din Italia si Spania estimeaza ca in 2009 se vor reintoarce acasa 500.000 de romani, scrie Gandul.

Controlori controlati. Jumatate din stafful CNI, in atentia ANI din cauza starii de incompatibilitate Opt membri ai Consiliului National de Integritate se afla in stare de incompatibilitate cu functiile de demnitate publica pe care le ocupa, unul dintre ei, democratul Mircea Hava, primarul orasului Alba Iulia, dandu-si demisia din CNI. Inspectorii de integritate au constatat faptul ca opt din cei 17 membri ai CNI sunt incompatibili, dat fiind ca functiile de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau activitati remunerate, in tara sau in strainatate, cu exceptia celei de cadru didactic sau a functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau ale organizatii neguvernamentale. Hava era deja al noualea aflat in stare de incompatibilitate, scrie Gardianul.

Softul alegerilor, pasat unor firme straine Grupul ASESoft i-a anuntat aseara pe membrii AEP ca are de gand sa subcontracteze realizarea si implementarea sistemului informatic pentru alegerile parlamentare unei firme din Suedia sau din Macedonia. "Este vorba de societati partenere ale noastre. Noi o sa le oferim modulele de calcul, iar una dintre ele (vedem care dintre ele va putea sa preia afacerea) doar sa le asambleze si sa gestioneze programul oferit de noi. Potrivit contractului, noi putem, in limita a 10% din valoarea lucrarii, sa inchiriem unei alte firme", ne-a declarat patronul Asesoft, Sebastian Ghita. De asemenea, acesta ne-a precizat ca propune Autoritatii Electorale Permanente ca implementarea sistemului informatic sa primeasca un certificat de calitate din partea comisiei de validare formata din experti de la AEP si Institutul National de Statistica, scrie Romania Libera.

Mita electorala se foloseste la scara nationala Nu doar in ultima perioada, ci de cand se organizeaza alegeri in Romania. De altfel, intr-un anumit sens este logic sa se intample asa. Cu ce argumente politice sau economice pot convinge candidatii la Parlament sau la primarii electoratul sa puna stampila pe numele lor? Politicienii nostri sunt "subtiri" in idei si proiecte de interes national sau local. In schimb, multi dintre oamenii care se lupta pentru posturi de demnitari au buzunarele pline. "Romania libera" a vrut sa vada cat de raspandita este spaga electorala in zonele rurale ale tarii, acolo unde controlul institutiilor statului este, in general, insesizabil. Am mers prin mai multe comune si am negociat cu primari din PD-L, PSD si PNL voturile alegatorilor. Am pretins ca suntem consilierii de imagine ai unui politician bogat, de la un partid mai putin cunoscut, care candideaza pe 30 noiembrie pentru Parlament. 100 de euro pentru un vot. Comuna Augustin, situata la granita dintre judetele Brasov si Covasna, este o localitate cu oameni saraci. Intram in comuna pe un drum plin de gropi, care ne zdruncina serios masina. Cei mai multi dintre localnici sunt romi, care isi castiga traiul muncind cu ziua. L-am gasit pe primarul PD-L Iozsef Tokos cand tocmai descarca marfa pentru magazin dintr-o camioneta. I-am spus ca politicianul nostru candideaza la Camera Deputatilor in colegiul din care face parte si comuna lui si ca vrem sa ne ajute sa obtinem cat mai multe voturi. Reporter: Cu 5.000 de euro luam 50 de voturi aici? Iozsef Tokos: Dar cum dracu sa nu iei? Pai, garantez eu 50 de voturi.

Citeste in Revista Presei si:

Basescu vrea alegeri anticipate la termen (de Adrian Ursu)

Dan Voiculescu e paranormal (de Ioana Lupea)

Lovituri de teatru (de Tia Serbanescu)