Ioan Talpes: „La Vantu lucrurile sint mai complexe“. „Marele“ fost creier al SIE a cautat infrigurat un uninominal, ca raminea pe dinafara. A gasit la PD-L, datorita creierului sau si singurei obsesii comune cu Basescu: Patriciu. Las’ ca-i bine, ca vrajba dintre crocodili ne da plevuscai ordinul de marime al furtului national, scrie Academia Catavencu:

I.T.: Asa cum sint prezentat in media, sint unul dintre cele mai tragice si periculoase personaje. Ma mir cum de nu am fost nimicit pina acum.

Rep.: Tragice?

I.T.: Sint balacarit in toate felurile. Ceea ce nu inteleg este ca nimeni nu-mi spune cind am tradat si eu ceva, cind am privatizat si eu ceva, nimeni nu-mi spu­ne ce a facut personajul asta satanic…

Rep.: Eu cred ca nu exista nimic satanic, cred ca sinteti un papagal, o gura mare, acceptat fiindca ati fost in SIE.

I.T.: Aici cred ca ai dreptate.

Ministerul Agriculturii plateste TVA pentru un cadou venit de la UE. Zaharul! Ce aliment miraculos! Place atit de mult copiilor, simplu sau cind e bagat in prajituri. Zaharul! Ce licoare in devenire! Place atit de mult adultilor cind e bagat in tuica sau vin. Si gindi­ti-va cit de dulce e zaharul cind il pri­mesti gratuit! Despre zahar gratuit e vorba. „Gratuit“, vorba vine, ca statul roman plateste ca prostul milionul de euro pentru el. Aveti mai jos reteta prin care za­harul primit gratuit de stat se poate transforma in bani platiti aiurea de Ministerul Agriculturii. Nicio gospo­dina nu i-a folosit zaharului aceasta ca­litate in retete. Nici un cofetar nu i-a intuit-o. Nici un spritar sau drojdier de cartier nu i-a gustat-o. Pentru ca e trea­ba altei meserii. E treaba smenarului, scrie Academia Catavencu.

Soarta somerului de 50 de ani. Un sfert dintre romanii fara un loc de munca se apropie de pensie. Dar, ca sa le mearga in continuare vechimea, infrunta reticenta angajatorilor. Ai peste 50 de ani si esti in cautarea unui nou loc de munca? Nimic nu pare sa fie mai complicat pe piata autohtona a muncii. Romania este tara din Uniunea Europeana in care rata de ocupare a persoanelor din grupa de varsta 55-64 de ani a scazut cel mai mult din 2001 pana anul trecut. Astfel, in prezent, 25% dintre somerii romani sunt persoane a caror varsta depaseste 45 de ani, potrivit cifrelor Eurostat (organismul Comisiei Europene care se ocupa cu statistica), scrie EvZ.

Profii, facuti la portofel cu regula de 3 ordonante. Guvernul a apelat la un truc judiciar in disputa cu Parlamentul pe seama maririi cu 50 la suta a salariilor profesorilor: a conditionat majorarea de o lege care nu exista. Curtea Constitutionala a amanat pentru miercuri examinarea Ordonantei de Urgenta 136 din 2008, care amana majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta, dupa ce a constatat ca Guvernul nu a abrogat-o, dupa cum a declarat premierul. Noua Ordonanta de Urgenta, nr. 151 din 2008, doar reconfigureaza calendarul de mariri salariale in invatamant, dar nu o abroga pe cea atacata la Curtea Constitutionala, scrie Cotidianul.

"Mita electorala e ceva obisnuit in politica". Liderii judeteni ai PSD, PD-L si PNL incearca sa-si acopere colegii de partid care au fost filmati de "Romania libera" in timp ce negociau vanzarea voturilor alegatorilor din comunele pe care le conduc. Ei au gasit tot felul de scuze pentru acestia: unii sustin ca spaga electorala este o practica mult prea raspandita in Romania si ca ar fi nedrept sa acuzam numai cativa primari. Altii cred ca edilii au vorbit "la suparare" sau "au fost bauti" atunci cand s-au intalnit cu noi. Paradoxal este insa faptul ca localnicii, cei ale caror voturi au fost negociate ca la piata, nu s-au aratat revoltati de comportamentul primarilor care-i conduc, scrie Romania libera.

Romanii nu prea cred in criza. Romanii sunt impasibili in fata crizei financiare cu care se confrunta restul lumii: mai mult de jumatate sunt convinsi ca nici macar nu traversam o perioada de recesiune, iar cei care recunosc totusi existenta unor tulburari economice spun ca acestea nu se pot prelungi pe mai mult de un an de zile. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu al companiei de cercetare de piata Nielsen, axat pe perceptia consumatorilor din 52 de tari – inclusiv Romania – in fata crizei financiare globale, scrie Adevarul.

Vodafone iti goleste buzunarele si organizeaza «loterii» la limita legii. Orice copil sub 10 ani sau om in toata firea are sansa sa castige o masina Volkswagen Golf sau chiar una de teren, Touareg, la jocul de noroc disimulat sub denumirea de tombola, organizat de compania de telefonie mobila Vodafone. Pentru acest tip de joc de noroc, compania nu are licenta, pe motiv ca tombola nu se incadreaza in aceasta categorie, scrie Gardianul.

Cum sa sponsorizezi un politist. Companii de servicii in industria petrolului, precum si institutii bancare si de asigurari au oferit politistilor bunuri de peste 116.000 de lei. Nu mai putin de 43 de firme private din Bacau sponsorizeaza Asociatia de Intrajutorare a Politistilor Bacauani. In ultimii doi ani, membrii asociatiei au primit o plasma, calculatoare, imprimante, laptopuri sau materiale de constructii in valoare de peste 106.000 de lei. Petrom Service, Asirom, Arena City Center, dar si Banca Transilvania se numara printre cei mai importanti „sponsori“, scrie EvZ.

Transportoarele Piranha, jucarii scumpe de antrenament pentru Armata Romana. Intrucat au probleme tehnice, transportoarele trimise recent in Afganistan sunt folosite de soldatii romani doar in interiorul bazei, fara a iesi in misiuni de patrulare. “Militarii romani deocamdata fac pregatirea in baza si nu au iesit la misiuni de patrulare”, a declarat marti ministrul apararii, Teodor Melescanu. Ministrul a dezvaluit ca o comisie ministeriala a mers in Afganistan in urma cu 10 zile pentru a verifica problemele semnalate la cele sase transportoare trimise in teatrul de operatiuni la inceputul lunii septembrie, scrie Cotidianul.

Autostrazile, prioritate zero. Infrastructura rutiera deficitara este una dintre cele mai spinoase probleme ale Romaniei, care franeaza dezvoltarea economico-sociala a tarii. Potrivit unui clasament realizat de Forumul Economic Mondial, Romania are printre cele mai proaste drumuri din lume. Calitatea lor este mai slaba decat cea a drumurilor din Cambodgia, Tanzania, Zambia, Albania sau Burundi. In acest clasament, tara noastra ocupa locul 123, cu mult in spatele Ungariei (locul 64), al Republicii Kargaztan (locul 104) sau al Bulgariei (105). Pe termen mediu, obiectivele partidelor sunt ambitioase: cate 250 de kilometri de autostrada in medie pe an, in intervalul 2009-2012, desi in 2008 au fost construiti doar 5 kilometri, scrie Romania libera.

Ghidul Muntilor Fagarasi. Despre Muntii Fagarasului s-a publicat mult, dar de putine ori adevarat, in urma unor documentari reale si ample in teren. Muntii Fagarasului (70 km lungime, 40 km latime) constituie - din punct de vedere turistic, alpin, speologic, geologic, biologic etc. - pentru cel putin zeci de ani inca, un imens teritoriu de explorat. Site-ul www.romania-natura.ro. ne prezinta o monografie a Muntilor Fagarasului ce reda legaturi amanuntite intre descrierea traseelor, harti, imagini si explicatiile de pe imagini: pentru ca sa puteti pregati si studia vizual de acasa traseele, ca sa va orientati usor in teren, apoi sa revizualizati locurile strabatute.

Citeste in Revista Presei si:

Mugur Isarescu, erou si prim-ministru (de Mircea Marian)

Basescu, de la isterie la stand-up comedy (de Costi Rogozanu)

Politica la tara si inflatia electorala (de Cristian Ghinea)