Programul „Cornul, laptele si insecta“. Un amplu control facut de inspectorii Protectiei Consumatorilor a scos la iveala faptul ca elevii consuma cornuri garnisite cu insecte si lapte acrit. In scoli se consuma cornuri intarite sau garnisite cu viespi, si lapte acrit. Concluzia apartine inspectorilor de la Protectia Consumatorilor care au facut, luna trecuta, un control la nivel national. Ei spun ca, pentru sanatatea copiilor, programul ar trebui sa inceteze, cel putin pentru clasele V-VIII, iar banii sa fie introdusi in alocatia copilului. „Elevii ar trebui lasati sa-si cumpere alimentele pe care le doresc“, sunt de parere inspectorii. Alternativa o constituie produsele cu grasimi care se comercializeaza la chioscurile din scoli, sustin, pe de alta parte, parintii, informeaza EVZ.

Toata zona Euro a intrat in recesiune. Chiar si Spania si Italia care au avut pana acum o situatie ceva mai buna au inregistrat consecutiv scaderi ale PIB. Franta – ferita pentru moment gratie unei cresteri de 0,14% a PIB, in trimestrul trei. Pentru prima oara in istoria sa, Zona Euro a intrat in recesiune tehnica, potrivit cifrelor publicate de Institutul de statistica al UE, INSEE. Mai exact, Produsul Intern Brut (PIB) al celor 15 state membre a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, respectiv iulie – septembrie, informeaza Reuters. Astfel, PIB-ul tarilor din Zona a coborat cu 0,2% in trimestrul trei, dupa o scadere similara in perioada aprilie-iunie. Pentru declararea recesiunii tehnice este necesar ca economia sa inregistreze doua contractii trimestriale consecutive. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, avansul economic s-a situat la 0,7%, jumatate fata de cel din trimestrul al doilea, potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistica. Rezultatele economice ale zonei euro au fost mai slabe decat cele ale SUA, care a raportat o contractie a PIB-ului de doar 0,1% fata de trimestrul anterior si o crestere anuala de 0,8%, scrie Gandul.

Orban ameninta Bechtel cu blocarea contractului autostrazii. Informatia oferita in exclusivitate de ziarul nostru, potrivit careia contractul cu firma Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, ar putea fi reziliat de statul roman, a fost confirmata, ieri, chiar de ministrul transporturilor, Ludovic Orban. „Bechtel nu mai pupa nici un tronson de autostrada daca nu plateste lucrarile pentru alunecarile de teren (pe 36 km de autostrada, din cauza unor greseli de proiectare, n.r.). Ma indoiesc ca ne dau in judecata ca sa ne ceara noua despagubiri, pentru ca ar ramane cu un prejudiciu de imagine”, spune Orban. In data de 22 septembrie, „Gardianul” a anuntat ca managerii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) iau in calcul rezilierea contractului cu firma Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, din cauza deficientelor majore constatate la lucrarile deja executate. Ieri, ministrul Ludovic Orban a confirmat ca americanii de la Bechtel ar putea sa nu mai construiasca si celelalte tronsoane ale proiectului. „Autostrada Transilvania ar putea beneficia de finantare europeana, in conditiile in care CE va aproba constituirea unui nou coridor european de transport, care sa treaca in Romania si pe traseul autostrazii Transilvania, scrie Gardianul.

Penitenciarul Colibasi, promotia „Magna cum Laude“. Cateva zeci de detinuti aflati dupa gratii pentru infractiuni grave sunt inscrisi la studii de licenta sau de masterat. Specializarile preferate sunt cele economice si cele juridice. Inchisorile ascund si pedepsesc. Zidurile penitenciarelor sterg institutional povesti cumplite, crime violente, violuri, talharii. Izoleaza personaje de societatea ale carei reguli unanim acceptate le-au pangarit. Nu par cele mai potrivite locuri pentru lectura operelor lui William Shakespeare si ale „colegilor“ sai mai mult sau mai putin clasicizati, sau pentru studierea Dreptului si a Managementului in Afaceri. Treizeci si trei de detinuti au ales sa infirme aceasta ipoteza si sa-si traseze un alt destin. Unul considerat, de multe ori, incompatibil cu statutul de puscarias: urmeaza cursuri universitare, scrie EVZ.

Un nou vaccin anticancer. Un tratament care imunizeaza contra cancerului renal si de colon se afla in ultima faza de cercetare si ar putea fi disponibil in 2010. Cercetatorii britanici si francezi sunt pe punctul de a dezvolta un vaccin capabil sa stimuleze sistemul imunitar si sa lupte impotriva celulelor canceroase din rinichi, colon si rect. Vaccinul terapeutic ar putea fi disponibil din 2010, au anuntat joi reprezentantii companiei Sanofi-Aventis la simpozionul privind cercetarea in domeniul oncologic „Target Cancer“, desfasurat la Paris. Tot din 2010 ar mai putea fi lansate pe piata alte tratamente pentru cancerul ovarian, pulmonar, de pancreas si prostata, ca si pentru tratarea tumorilor solide din organe, noteaza EVZ.

Veniturile din Sanatate vor creste cu 35%. In urma negocierilor purtate in ultima perioada intre sindicalistii din Sanatate si ministrul Eugen Nicolaescu, ieri a fost semnata o intelegere care stabileste acordarea mai multor sporuri si cresteri de salariu. Per total, acestea vor aduce venituri cu 35% mai mari in sistemul de sanatate, sustine presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu. „Din pacate, si acum, ca si alta data, vom primi banii in doua transe, in martie si in septembrie 2009“, mai spune liderul sindical, citat de EVZ.

Profesorii din provincie au cerut oprirea grevei generale. Liderii sindicatelor din tara spun care e adevaratul motiv pentru oprirea protestelor. In timp ce confederatiile de la centru sustin ca au stopat greva “pentru a nu li se da o conotatie politica”, liderii din provincie sustin ca in tara nu mai era sustinere din partea profesorilor. Dupa o reuniune cu liderii din tara, sindicatele profesorilor au anuntat ca nu mai intra in greva pe 18 noiembrie pentru a nu fi acuzati ca fac jocuri politice inainte de alegeri. Motivele invocate de liderii de la centru: “Exista riscul major ca grevei generale din Invatamant sa i se dea o conotatie politica, avand in vedere faptul ca partidele politice sunt in plina campanie electorala”, au anuntat cele patru federatii sindicale - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia “Spiru Haret”, Alma Mater si Federatia Educatiei Nationale. Iar daca imediat dupa instalarea noului guvern, Legea nr. 221/2008 (de majorare a salariilor cu 50% din octombrie 2008) nu va fi aplicata, “se va declansa greva generala”, ameninta sindicalistii, noteaza Cotidianul.

China va conduce „ostilitatile” financiare la summitul G20. *In timp ce economia europeana si americana sunt pe butuci, China sta pe o rezerva de 2 trilioane de dolari. „Estul” – in special China, dar si Japonia si India – va fi „vedeta” summitului G20 dedicat crizei financiare, ce a inceput deja la Washington. China va fi curtata atat de SUA, cat si de Europa sa contribuie financiar la salvarea economiei mondiale. (In mod simbolic, chiar in sala in care are loc summitul este amplasat un dragon ce a costat 10.000 de lire sterline). Daca Japonia a anuntat deja ca va contribui cu 100 de miliarde de dolari la fondul de siguranta al Fondului Monetar International, China nu daduse niciun fel de semnal pana acum ca ar avea intentia sa dea o parte din uriasa sa rezerva valutara (2 trilioane de dolari). Din contra, pentru a tempera solicitarile, China anuntase ca va fi nevoita sa faca o infuzie de aproape 500 de miliarde in propria economie, atinsa serios de criza financiara internationala. Ieri insa, chiar inainte de summit, Beijingul a dat primul semn ca ar fi dispus sa renunte la o parte din lichiditatile sale, potrivit The Times, anuntand ca poate ajuta lumea financiara atat prin mecanisme bilaterale (schimburi valutare) si multilateral (participare la activitati de salvare prin FMI). Totusi, nicio cifra concreta nu a aparut in discursul autoritatilor chineze, scrie Gandul.

Kober, miliardar fabricat 100% in Romania. Cand era student, Aurel Köber (foto) muncea in vacante ca zugrav. Acum este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si are doua fabrici in care se produc anual 180.000 tone de vopsea. In 1994, intreprinzatorul a pus la punct un laborator de cercetare unde au fost angajati cei mai buni absolventi de chimie ai facultatii de profil din Iasi, pentru a scoate pe piata produse dupa retete proprii. Chiar daca e in topul celor mai bogati romani, Aurel Köber se poarta in viata de zi cu zi ca un om obisnuit – isi face singur cumparaturile, are grija de orataniile din curtea sa si obisnuieste sa plece in escapade in Ceahlau, cu familia, noteaza Romania libera.

Directorii bancilor romanesti nu scapa de criza: multi dintre ei se vor trezi cu salarii mai mici. Directorii care lucreaza in sistemul bancar romanesc s-ar putea trezi in cel mai scurt timp ca iau mai putin bani de la casierie. Motivul este simplu: scaderea considerabila a numarului de clienti, respectiv a volumului de munca. O parte dintre banci au dat deja semnale ca incetinesc sau opresc strategia de deschidere de noi sucursale, pasul urmator fiind concedierile. Au aparut deja cazuri in care unii directori din cadrul unor banci au primit o noua oferta de salariu considerabil mai mic decat cel din prezent. “Exista aceasta tendinta pe piata fortei de munca din finante-banci. Bancile trebuie sa reduca din cheltuieli. Unii vor fi dati afara, altii vor trebui sa se multumeasca si cu salarii mai mici. Li se va face o oferta. O pot accepta, si sa se multumeasca si cu un salariu mai mic, sau o pot refuza si sa devina disponibili pe piata fortei de munca. Momentul de acum, cand se dau afara oameni, nu este insa foarte bun pentru a cauta salarii mari la un nou angajator”, a declarat pentru Gandul Mihaela Forgaciu, vicepresedinte al Assess Finance.