Falsi dentisti italieni cu diplome romanesti Italienii care au fost la dentist in ultimii ani au fost tratati de cizmari, de zidari sau de chelneri, care au obtinut diplome false de medici de la facultati romanesti. In urma sesizarilor pe care autoritatile de la Roma le-au trimis celor de la Bucuresti, la inceputul anului a fost demarata o ancheta de amploare care vizeaza 13 unitati de invatamant cu profil medical. Intre facultatile cercetate se numara universitatea particulara „Titu Maiorescu“ din Capitala, Facultatea de Medicina si Farmacie de la Universitatea din Oradea, dar si facultatile de medicina din Arad si din Constanta. Desi presa din Peninsula a scos la iveala inca din februarie grava statistica, conform careia un sfert dintre medicii italieni profeseaza fara a avea o calificare medicala, fara diplome sau cu diplome false, la noi s-a pus batista pe tambal. Autoritatile din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cele de la Departamentul National Anticoruptie (DNA) nu s-au pronuntat inca referitor la acest caz. Asta chiar daca, inca de la sfarsitul anului trecut, au fost depistate cazuri de institutii de invatamant medical care au dat diplome unor studenti care nu cunosc limba romana si nu s-au prezentat la cursuri, scrie EvZ.

Salvatorul Sorin Traila povesteste drama careia a reusit sa ii supravietuiasca. Si despre colegii care, daca ar fi fost zece metri mai aproape, ar fi supravietuit si ei. „Noi ne odihneam in momentul in care s-a intamplat explozia (n.r. - cea de-a doua). Am simtit un suflu, m-a izbit de banda transportoare, dupa aceea m-a luat pe sus suflul ala si m-a trantit la cativa metri mai incolo. In momentul in care s-a potolit, toti am luat-o la fuga in patru labe sa ajungem cat mai departe de zona, pentru ca nu se mai vedea nimic. Era praf, caldura, toata lumea fugea sa scape“, spune Sorin Traila, in varsta de 37 de ani. Acesta povesteste pentru Cotidianul drama pe care a trait-o sambata, printre salvatorii coborati sa scoata mortii din Exploatarea Miniera Petrila.

Eugen Nicolaescu s-a suparat pe Indexul European si pe presa Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, crede ca raportul european care plaseaza sistemul sanitar romanesc pe locul 27 din 31 este facut de neprofesionisti, asa cum ne-a declarat, telefonic, duminica. Vineri, ministrul a sustinut ca respectivul raport „critica nepermis“ sistemul sanitar. De asemenea, a spus ca nu poate accepta un raport care are concluzii in limba romana, de aici rezultand ca in difuzarea materialului este implicata o organizatie „care are legatura directa cu Cotrocenii“. Oficiali ai celor care au elaborat Indexul European (Euro Health Consumer Index - EHCI) ne-au declarat insa ca autorii raportului sunt reprezentati de o companie publica suedeza, iar traducerea comunicatului de presa a fost facuta de unul dintre angajatii companiei, relateaza Cotidianul.

Guvernul ofera 2,4 hectare scolii unde invata Tariceanu jr. Dupa mai multi ani de presiuni diplomatice, Ambasada Frantei a ales si a obtinut, de la statul roman, un teren de 2,4 hectare pe care Liceul Francez „Anna de Noailles“ sa-si construiasca un nou sediu. Aflata in zona de nord a Capitalei, si apartinand Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza“, suprafata a fost pusa la dispozitia oficialilor francezi printr-o ordonanta de urgenta, semnata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, al carui fiu, Calin jr., este inscris chiar la aceasta unitate de invatamant. Terenul din zona de nord a Bucurestiului, cu o valoare aproximativa de 24 de milioane de euro, incheie o adevarata serie, inceputa in timpul guvernarii PSD-iste, de posibile amplasamente alese si, ulterior, nefolosite sau pierdute de francezi, afirma EvZ.

Ioan Avram Muresan, acuzat ca a deturnat un imprumut din SUA Fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Muresan este responsabil pentru un imprumut nerambursabil primit din partea SUA, care a avut alta destinatie decat se prevedea in acordul semnat de Guvernul Romaniei cu americanii, transmite NewsIn, conform unei expertize care a fost depusa la dosarul de la Curtea Suprema. Concret, aproape 23 de miliarde de lei vechi au fost schimbati in valuta si transferati in contul unui off-shore din Cipru, se arata in expertiza din dosarul in care Muresan este acuzat de deturnare de fonduri. Expertul care a realizat raportul a constatat ca 22.938.860.000 de lei vechi din fondul de contrapartida au fost schimbati in 1.246.000 de dolari, din care 1.240.558.91 dolari au fost transferati in contul unui off-shore din Cipru, Caltech Trading LTD, cu titlu de servicii de consultanta, scrie Gardianul.

Pe masa procurorilor au ajuns 450 de cazuri de albire a banilor Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) a investigat in acest an 1.400 de tranzactii suspecte de spalare de bani. Pe masa procurorilor au ajuns 450 de dosare.Dosarele de spalare de bani sunt urmarea verificarii a sute de mii de tranzactii financiare, de la inceputul acestui an, de catre OPCSB. Din peste 60.000 de operatiuni cu bani lichizi raportate catre Oficiu, doar in 1.400 de cazuri au fost sesizate posibile spalari de bani; din aceste cazuri, 450 au ajuns pe masa procurorilor. In 2007, din totalul sesizarilor inaintate de OPCSB organelor de cercetare penala, 66,41% au reprezentat cazuri de evaziune fiscala. In alte 5,47% din cazuri infractiunea generatoare de bani murdari a fost inselaciunea. Numai din sesizarile care au avut la baza indicii de finantare a actelor de terorism a rezultat o suma de peste 200 milioane de euro "albita" in Romania, afirma Romania Libera.