Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat duminica ca isi mentine intentia de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo si de a organiza un plan de retragere al trupelor americane din Irak, scrie AFP. De asemenea Obama, a anuntat duminica noi numiri destinate sa completeze administratia de la Casa Alba, dupa preluarea functiei, in 20 ianuarie. Printre consilierii presedintelui se vor numara Pete Rouse, care a lucrat mai multi ani in Congres, Mona Sutphen si Jim Messina .

Autoritatiile indoneziene au anuntat ca ridica alerta de tsunami transmisa dupa producerea a doua cutremure. Institutul american de geofizica (USGS) a evaluat cutremurele la 7,5, respectiv 5,6 grade pe scara magnitudinii de moment. Un cutremur de 9 grade s-a produs in Indonezia la 26 decembrie 2004, provocand un tsunami devastator. A fost cel mai mare cataclism inregistrat in ultimele decenii si s-a soldat cu circa 220.000 de morti, transmite Reuters.

Guvernul irakian a aprobat ieri acordul de securitate cu SUA, care stabileste calendarul retragerii trupelor americane din Irak. Potrivit Reuters acordul asupra retragerii trupelor americane prevede ca cei peste 150.000 de soldati ai SUA se vor retrage din Irak pana pe 31 decembrie 2011. Negocierile pentru stabilirea pactului s-au derulat pe fondul a doua atentate in care au fost ucise 18 persoane. Potrivit surselor din cadrul diplomatiei Irakiene, acordul ar putea fi adoptat de legislativ pana la sfarsitul acestei luni.

Oficiali americani au declarat ca numarul minorilor retinuti la Guantanamo este 12 si nu 8 asa cum declarasera in luna mai 2008 unei comisii a ONU, relateaza AP. Potrivit lui Jeffrey Gordon, acesta eroare nu a fost transmisa intentionat de SUA, ci a aparut in urma faptului ca o parte dintre detinuti nu isi cunosc anul de nastere.

Pompierii din California se lupta pentru a patra zi consecutiv cu incendiul izbucnit vineri şi sâmbătă în regiunile Santa Barbara şi în Los Angeles. Pana in acest moment zeci de mii de persoane au fost evacuate, 800 de case au fost distruse iar 9.000 de hectare afectate. Şase persoane au fost rănite, printre care şi un pompier, scrie AFP.