Pozitia lui Chavez, amenintata de numarul mare de crime violente. Pentru prima oara in ultimii ani, opozitia din Venezuela are sanse sa sparga monopolul Presedintelui Chavez, care detine controlul aproape asupra tuturor functiilor in stat. Unul dintre principalele motive ar fi cresterea foarte mare a numarului de crime violente. Sondajele arata ca aceasta este cea mai mare grija a venezuelenilor, dupa un deceniu sub conducerea lui Hugo Chavez, iar foarte multi sustinatori ai acestuia incep sa se gandeasca sa voteze cu opozitia. Potrivit statisticilor oficiale, in primul an al lui Chavez la conducerea tarii, numarul crimelor era mai mic de 6.000, fata de 13.156 inregistrate anul trecut. Aceasta inseamna ca 48 din 100.000 de persoane sunt ucise intr-un an, Venezuela fiind printre tarile cu cele mai mari rate ale criminalitatii din lume, scrie Washington Post.

Iranul intentioneaza sa inaugureze o centrala nucleara in 2009. Iranul vrea sa autorizeze prima sa centrala nucleara in 2009, dupa mai multi ani de amanari, a anuntat agentia de presa IRNA, citata de Reuters. Rusia a livrat deja combustibil nuclear Iranului, onorandu-si contractul pentru construirea centralei din Bushehr, contract in valoare de 1 miliard de dolari. Purtatorul de cuvant al Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica a anuntat ca procesul de autorizare a centralei nucleare a inceput deja si spera ca acesta sa se incheie pana in 2009, fara insa a da o data mai precisa.

Procesul privind genocidul sarb impotriva croatilor va fi judecat la CIJ. Procesul privind genocidul sarb impotriva croatilor de la inceputul anilor 1990 va fi judecat la Curtea Internationala de Justitie, intrucat judecatorii de la Haga au decis cu o majoritate de voturi ca acet caz se afla in jurisdictia sa. Croatia sustine ca in timpul razboiului din fosta Iugoslavie 20.000 de croati au fost ucisi. Serbia, insa, pretinde ca CIJ nu are dreptul sa examineze plangerea Croatiei, intrucat Iugoslavia nu a luat parte la Conventia ONU privind genocidul, si nici macar nu era membra ONU la momentul inregistrarii plangerii. In plus, crimele pentru care este acuzata Serbia au fost comise inainte de formarea republicii actuale. Acesta este al doilea caz de genocid judecat de CIJ, primul fiind acela al sarbilor impotriva bosniecilor, noteaza BBC.

Trupele britanice vor avea camere video sub forma de grenade. Dreampact, o companie din Marea Britanie care se ocupa cu designul de produse electronice a conceput "I-Ball", o camera video sub forma de grenada care aruncata in teritoriul inamic va permite soldatilor sa vada ce se intampla in zonele potential periculoase, fara a risca sa fie implicati intr-o ambuscada. Dispozitivul va oferi o perspectiva de 360 de grade, iar imaginile vor fi transmise din momentul in care aceasta este lansat. Compania Dreampact a declarat ca, desi I-Ball se afla in primele stadii de dezvoltare, este foarte posibil ca acesta sa dea rezultate foarte bune pe terenul de lupta, scrie BBC.

Prim-ministrul irakian apara acordul de securitate cu SUA. Pentru prima oara de cand guvernul a aprobat acordul de securitate cu SUA pentru o perioada de trei ani, prim-ministrul, Nuri Kamal al-Maliki a aparat public pactul, intr-un acord televizat, marti seara, anunta The New York Times. Al-Maliki i-a asigurat pe irakieni ca reprezentanti ai tuturor gruparilor religioase au participat la negocieri si a declarat ca acest acord reprezinta cea mai buna optiune pentru Irak. Discursul prim-ministrului a avut loc cu doar sase zile inainte ca acordul care regleaza prezenta trupelor americane in Irak pentru urmatorii trei ani sa fie votat in Parlament.

Anomaliile climatice – adevar sau diversiune? Dr. James Hanesn, unul dintre membrii diviziei NASA, Goddard Institute for Space Studies (GISS), a anuntat printr-un comunicat oficial ca luna octombrie a acestui an a fost cea mai calda din toata istoria inregistrarilor meteorologice. Si cu toate acestea, zone intinse ale planetei au fost rascolite de puternice furtuni de zapada. Cum se explica, totusi, aceste anomalii? Rapoartele GISS arata temperaturi cu pana la 10 grade mai mari decat ar fi fost normal, cu precadere in Rusia, dar in momentul in care mai multi specialisti au incercat sa analizeze datele au observat un fapt neobisnuit. Friguroasa luna octombrie fusese atat de „calda” pentru GISS din simplul fapt ca rapoartele intocmite vizau luna august si fusesera reluate, in mod ciudat, si pentru lunile septembrie si octombrie. Daca Dr. Hansen se apara, spunand ca studiile sale sunt corecte, contestatarii il acuza de lansarea unor zvonuri in masura sa alarmeze populatia, zvonuri fara acoperire reala, scrie Descopera.