ABC-ul comunismului. Lansat ieri la Targul de Carte, „Dictionarul comunismului“, de Stéphane Courtois, nu pomenea initial Romania. La Targul de Carte Gaudeamus s-a lansat ieri, de la ora 15:00, un „Dictionar al comunismului“, in prezenta coordonatorului, istoricul francez Stéphane Courtois. Volumul, un „Larousse“ aparut in Franta anul trecut, reuneste semnaturile a 20 de specialisti in istorie si stiinte politice. La lansare au mai participat Marius Oprea, Emil Constantinescu, Romulus Rusan, Silviu Lupescu. Lucrarea de peste 700 de pagini, aparuta la Polirom, lipsea bibliografiei, altfel vaste, dedicate istoriei ideologiei care a schimbat radical lumea in secolul XX. In sutele de pagini insa nu se regaseste tocmai istoria unuia dintre „pionii“ importanti ai miscarii: Republica Socialista Romania, scrie EVZ.

Romanii, printre cei mai nefericiti europeni. Lipsa banilor si problemele de sanatate ne afecteaza calitatea vietii, aflata la un nivel sub media UE. Romanii se afla printre cei mai putin „fericiti“ europeni, deasupra nefericitilor Europei - bulgarii, dar sub majoritatea cetatenilor din UE, unde nordicii conduc la acest capitol, potrivit unui studiu al agentiei Eurofound. Cetatenii romani sunt in coada plutonului european si in privinta satisfactiei fata de calitatea vietii, influentata, potrivit cercetarii, de nivelul veniturilor si de problemele de sanatate ale individului. Statistic, gradul fericirii la romani este de 7 din 10, in timp ce bulgarii ajung la 5,8, portughezii la 6,9, iar danezii, suedezii si finlandezii trec de 8. La capitolul satisfactiei fata de calitatea vietii, indexul romanilor coboara la 6,5, deasupra bulgarilor, a ungurilor sau a portughezilor, care ating intre 5 si 6,2, dar sub media UE, care este de 7, noteaza EVZ.

Alegerile parlamentare, cotate mai bine decat Liga Campionilor. O casa de pariuri online si-a publicat ieri oferta pentru alegerile parlamentare din Romania de pe 30 noiembrie. Puteti paria bani pe 11 dispute, dintre care zece meciuri directe intre politicieni care se bat pentru acelasi colegiu electoral. Marii favoriti sunt Mircea Geoana, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Gigi Becali si Elena Udrea, despre care bookmakerii englezi cred ca vor castiga aproape sigur alegerile. Daca pariezi un leu pe Oana Niculescu-Mizil, poti sa castigi 4,5 lei, noteaza Romania Libera.

Cel mai mare hotel din Europa, cu stele „la negru“. Cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel, care se afla in Bucuresti, functioneaza ilegal.Unitatea, detinuta de fratii Negoita, nu a fost clasificata de reprezentantii Ministerului de Turism, asa cum prevede legea, ceea ce inseamna ca cele patru stele afisate la intrare au fost puse din oficiu de catre proprietari. Autoritatile au descoperit acest lucru in perioada Summitului NATO, cand au fost verificate toate spatiile de cazare ocupate de membrii delegatiilor oficiale, si au amendat compania Pro Hotels cu 4.000 de lei, scrie EVZ.

Bulevardul Magheru incepe sa fie prea scump pentru proprietarii de magazine. Schimbarea planurilor de extindere a principalilor ocupanti ai spatiilor stradale comerciale, pe fondul crizei financiare internationale, va face ca nivelul chiriilor sa scada, dupa ce in acest an au cunoscut cresteri semnificative, comparativ cu anul 2007. Pana acum se inchiria orice la orice pret. Acum putini chiriasi mai platesc 100-125 de euro pe metru patrat. Singura evolutie fireasca a preturilor in prezent este in jos. Cu cat se intelege mai repede acest lucru, cu atat mai repede piata se va dinamiza”, a declarat Valentin Manu, directorul departamentului de high street in cadrul companiei consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, scrie Gandul.

Clanul Becali a alergat cu buldozerul 17 maicute. Gigi Becali a speriat 17 maicute cu buldozerele cu care a vrut sa le darame manastirea pentru a intra in posesia unui teren de 30 de milioane de euro. Maicutele au facut plangere la Sectia 6 Politie. Gigi Becali a reusit sa bage frica in 17 maicute de la Manastirea Christiana, situata pe Soseaua Pipera. In razboiul sau cu Arhiepiscopia Bucuresti pentru un teren de 15.000 de metri patrati, estimat la circa 30 de milioane de euro, care se afla in folosinta manastirii, latifundiarul a incercat sa-si faca singur dreptate cu buldozerul. Luna trecuta, maicutele au depus o plangere la Sectia 6 de Politie contra nepotului latifundiarului, Lucian Mihai Becali, dupa ce s-au trezit la poarta cu buldozerele trimise de acesta pentru a darama gardurile manastirii, scrie Cotidianul.

Romania pierde si… Marea Neagra, singurul ei prieten la nevoie. Ucraina si Bulgaria au construit linii de feribot pana la Batumi, in Georgia, pentru a cara marfa si mai ales hidrocarburi. Romania nu-si foloseste feriboturile din cauza… ecartamentului. In afara de reuniuni si conferinte, Bucurestiul nu mai face nimic concret pentru a-si urmari interesele la Marea Neagra. Am fost miopi sau „ne-au lucrat” serviciile secrete din tarile vecine? Marea Neagra constituie un potential urias pentru Romania, dar guvernantii, indiferent de orientare, nu-i asculta pe specialisti. Acolo este cel mai mare depozit de hidrogen din lume, iar gazul metan, cristalizat ca zapada, este in cantitati uriase, noteaza Gardianul.

Teatrul National Bucuresti devine un urias mall cultural din sticla. Reabilitarea cladirii institutiei bucurestene care ar fi trebuit sa inceapa deja se mai amana. Aceasta deoarece, conform unui nou parteneriat dintre TNB si Primaria Capitalei, in februarie 2009 de-abia va fi demarat un concurs de urbanism privind reamenajarea spatiului aferent cladirii, in primul rand a esplanadei. “Proiectul cladirii TNB nu poate fi luat in calcul fara extinderea asupra zonelor adiacente exterioare. Daca pentru interior am stabilit crearea unui centru cultural multifunctional, si pentru exterior vizam conectarea la noi functiuni care sa faca din Piata Universitatii o destinatie culturala concreta”, a precizat Ion Caramitru, directorul TNB, citat de Cotidianul.

Sibiu a intrat in Top 10 Forbes. Celebra revista americana Forbes plaseaza Sibiul pe locul opt in topul oraselor unde americanii merita sa se mute. Sibiul este plasat chiar inaintea Romei si imediat dupa Burford (Marea Britanie) si capitala maghiara Budapesta. Ceea ce remarca americanii la "putin cunoscutul mic oras Sibiu" este atmosfera rustica din imprejurimi, Marginimea, in speta. "Este, probabil, locatia cea mai ezoterica de pe lista noastra. In imprejurimile orasului, practic, nu este nici un zgomot si nici poluare, iar localnicii isi calaresc in continuare caii. Este un minunat stil de viata nealterat", o citeaza cei de la Forbes pe Ala Osmond, directoarea unei companii din SUA care organizeaza trasee turistice in Europa, noteaza Romania Libera.

„Putem vorbi de antisemitism in Romania”. Actrita Maia Morgenstern resimte faptul ca romanii nu isi asuma istoria si ca elitele prefera pasivitatea la nivel social. De toate nenorocirile sunt „vinovati” tiganii si, cu putina „bunavointa”, si evreii, crede actrita Maia Morgenstern. Ea spune ca nici majoritarii si nici minoritarii nu stiu sa-si asume istoria, iar cand vine vorba despre anumite subiecte sensibile, cum ar fi acuzatia ca „evreii au adus comunismul in Romania”, pe unii incepe „sa-i stranga pantofii”. Maia Morgenstern a marturisit, „La masa Adevarului”, ca inca mai crede in decenta, in subtil, in voal, desi „la moda” este dezinhibarea vecina cu tupeul. In ceea ce priveste elitele, actrita nu vede posibila o mobilizare a acestora pentru determinarea unei transformari sociale, din doua motive: conceptiile diferite si voluptatea suferintei, scrie Adevarul.