Peste 100 de statii noi, mai mult de 70 km de tunele - aceasta e reteaua de care spune conducerea Metrorex ca are nevoie Bucurestiul pana in 2025. Pe hartie, ea este facuta. Transpusa pe teren, ar costa peste 5 miliarde euro. Construirea retelei de metrou a Capitalei a inceput in 1975. In patru ani, pana in 1979, au fost deschise primele sase statii, intre Semanatoarea si Timpuri Noi, iar in zece ani au fost terminate alte 37 de statii. Din 1990 pana in prezent au mai fost date in folosinta sapte statii noi, adica Basarab, Grivita, 1 Mai, Grigorescu 2, 1 Decembrie, Policolor si Linia de Centura, scrie Cotidianul.

Ministerul Justitiei propune modificarea Statutului magistratului in sensul ca victimele erorilor judiciare din procesele civile sa poata fi despagubite abia dupa condamnarea penala a judecatorilor care le-au comis. In cazul proceselor civile in care statul roman a fost condamnat la daune (majoritatea privind retrocedarea proprietatilor), proiectul introduce un filtru suplimentar in masura sa tergiverseze acordarea respectivelor despagubiri. Concret, textul propus de Ministerul Justitiei prevede ca „dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale se poate exercita numai in cazul in care s-a stabilit raspunderea penala a judecatorului sau a procurorului pentru o infractiune savarsita in cursul judecarii procesului“, afirma Cotidianul.

Judecatoarea Turcu, din nou in ancheta Dosarul judecatoarei Elena Turcu, sefa Sectiei penale a Tribunalului Dambovita - prinsa bauta la volan, anul trecut, dupa ce a provocat un accident rutier -, va ajunge din nou pe masa procurorilor. Si asta, dupa ce politistii Marius Marin, Sorin Mutu si Mihai Simion - pe care magistratul i-a acuzat de abuz pentru ca au „indraznit“ sa-i faca dosar penal - au cerut procurorului general, Codruta Kovesi, reanchetarea Elenei Turcu. Motivul: procurorul de caz, Iuliu Molcut - cel care a decis neinceperea urmaririi penale fata de judecatoare, desi legistii au aratat ca aceasta conducea cu 1 la mie alcool in sange - nu a cercetat-o si pentru cea de-a doua infractiune de care era acuzata, si anume parasirea locului accidentului, relateaza EvZ.

Dezastre ecologice vizibile dupa inchiderea minelor Tragedia petrecuta recent la Mina Petrila, din Hunedoara, a starnit o noua serie de dezbateri privind starea acestei ramuri industriale in Romania. Mai mult, in cele mai multe cazuri din zonele in care mineritul este de domeniul trecutului ramane un adevarat dezastru ecologic. De altfel, singura halda ecologizata, din cele cateva zeci din Maramures, e la Cavnic, unde a avut loc un experiment al Ministerului Industriilor din Olanda, care a platit 800.000 de euro. „Iazul Malaini a fost recuperat ecologic folosindu-se o anvelopa cauciucata impermeabila cu care s-a acoperit halda, apoi s-a pus 40 centimetri pamant vegetal, dupa care s-a inierbat“, spune Nicolae Bindiu, primarul orasului Cavnic in mandatul 2000-2004, afirma EvZ.

Romanii se tem de scumpiri. Opt din zece romani considera ca Romania va avea de suferit din cauza crizei internationale si numai unul din zece crede ca nu vom fi afectati. Efectele de care ei se tem cel mai mult sunt scumpirea gazelor, a energiei si a combustibililor (28,3%), pierderea locului de munca (24,4%) si scumpirea alimentelor (20,6%), conform unui studiu Insomar, comandat de Realitatea, citat de Gandul.

Sefa detectivilor particulari,acuzata ca emite cecuri fara acoperire Presedintele Asociatiei Nationale a Detectivilor Particulari din Romania, Maria Bumbaru, este acuzata chiar din interiorul breslei ca isi bate joc de clienti. Colegii acesteia dau ca exemplu cazul unei femei care ar fi platit 200 de euro pentru o zi de filaj asupra sotului, pe care il banuia de infidelitate. Dupa o saptamana de supraveghere, platita in avans, femeia s-ar fi ales doar cu o singura fotografie, in care sotul nazdravan era surprins schimband un cauciuc la masina. Bumbaru mai este acuzata si ca a adunat mai multe datorii pe care nu intentioneaza sa le restituie, ceea ce aduce un prejudiciu de imagine asupra intregii bresle a detectivilor particulari. Almanahul Detectivilor particulari din 2007, neachitat nici pana astazi, este una dintre cele mai mici tepe trase de presedintele detectivilor, de doar 100 de milioane de lei vechi. Altor firme Bumbaru le-a platit marfa sau serviciile prin cecuri fara acoperire sau cu bonuri la ordin refuzate de banca, afirma Gardianul.

Arestul la domiciliu pentru inculpati Printre modificarile aduse noului Cod de Procedura Penala se numara si introducerea arestului la domiciliu. Aceasta propunere va fi insa discutata de viitorul Parlament. Arestul la domiciliu este, de fapt, un compromis intre interdictia de a parasi localitatea si cea de arest preventiv efectiv. Cu alte cuvinte, inculpatul nu are voie sa-si paraseasca locuinta pe o perioada stabilita de judecator. In acest timp, poate sa-si desfasoare activitatile zilnice obisnuite, insa orice pas facut in afara locuintei reprezinta o incalcare a sentintei si se pedepseste. Pentru o mai buna aplicare a masurii, cei arestati la domiciliu vor fi monitorizati prin sisteme GPS, afirma Romania Libera.

O noua explozie amana inceperea activitatii la Mina Petrila Oficialii Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani au decis amanarea inceperii activitatii la Exploatarea Miniera Petrila si efectuarea unor lucrari suplimentare de siguranta in zona in care sambata, 15 noiembrie, s-au produs doua explozii consecutive in care 12 mineri si salvatori si-au pierdut viata. Initial, se dorea ca de astazi minerii sa intre in sut. "Se lucreaza la niste masuri in plus de siguranta, de etansare a acestei lucrari. Efectuam niste diguri suplimentare cu ajutorul salvatorilor minieri de la SCSM, de la Vulcan si Lupeni. Dupa finalizarea acestor lucrari, se va face un control in subteran de catre o echipa care va verifica daca sunt intrunite toate conditiile de securitate a muncii", a declarat directorul general adjunct al CNH, Constantin Jujan. Acesta a precizat ca, in timp ce se efectuau lucrarile de izolare, in spatiul izolat s-a auzit un zgomot, ceea ce i-a determinat pe salvatori sa se retraga pentru o perioada de 36 de ore, scrie Romania Libera.