Agentia Spatiala Europeana a aprobat un buget de 10 miliarde euro in cadrul intalnirii de la Haga. Statele membre participante la conferinta, sustin ca investitia ce va acoperi urmatorii 3 pana la 5 ani, reprezinta o crestere substantiala in fondurile alocate acestor proiecte. Ministrii au spus ca investitia va ajuta industria europeana sa treaca prin criza economica. Banii vor fi folositi pentru construirea de noi sateliti de observatie ai Pamantului. "Decizia luata la conferinta ministeriala este foarte importanta mai ales in toiul crizei financiare", a declarat Peter Hintze, ministrul ce a condus delegatia germana. "Banii au fost investiti cu folos si vor ajuta economia europeana; cred ca ne vor ajuta sa trecem de criza financiara si sa reconstruim economia", a declarat acesta pentru BBC.

Creste numarul victimelor cauzate de inundatiile din Brazilia. Numarul victimelor cauzate de inundatiile din sudul Braziliei a ajuns la 97. Oficialii au declarat ca 19 oameni sunt inca dati disparuti. Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a survolat zona inundata si a declarat ca este unul din cele mai mari dezastre din istorie. "Nu am mai vazut asa ceva niciodata", a afirmat joi Lula da Silva. Acesta va aloca 854 milioane de dolari pentru a ajuta regiunile afectate de inundatii. Aproximativ 1.5 milioane de oameni au fost afectati si 79.000 de locuitori au ramas fara case, au declarat oficiali ai Apararii Civile. Doua comunitati au ramas izolate, fara electricitate sau medicamente. Gunoaiele ce plutesc pe strazile oraselor din cauza inundatiilor ii ingrijoreaza pe oficiali deoarece acestea ar putea duce la o epidemie grava, scrie CNN.

Patru jurnalisti rapiti in Somalia. Patru jurnalisti occidentali au fost rapiti in Somalia din orasul-port Bosasso, au declarat oficiali citati de presa internationala. Unul din jurnalisti este britanic, a afirmat Bile Qabow Sade, consilier al presedintelui Puntland-ului, regiune semi-autonoma din nordul Somaliei. Cel de-al doilea jurnalist este un fotograf freelacer spaniol, iar ceilalti doi jurnalisti sunt somalezi. Agresorii necunoscuti i-au rapit pe cei 4 miercuri dupa amiaza, cand acestia ieseau din hotelul unde erau cazati. "Aceasta rapire evidentiaza faptul ca Somalia a devenit un loc foarte periculoas atat pentru jurnalistii locali, cat si cei straini", a declarat Tom Rhodes, coordonatorul programului de protectie a jurnalistilor, citat de CNN.

Natiunile Unite iau masuri impotriva asteroizilor amenintatori. Expertii din domeniul spatial vor sa dezvolte un plan in cazul in care un asteroid ar lovi Pamantul. Expertii, inclusiv fostul astronaut american Rusty Schweickart, i-au avertizat marti pe oficiali din Natiunile Unite de faptul ca este nevoie de un plan pentru a impiedica obiectele ce se pot apropia de Pamant (NEO - Near Earth Objects) sa provoace o catastrofa. Schimbarea traiectoriei, sau chiar evacuarea oamenilor din zonele in care aceste obiecte pot lovi Pamantul, ar putea salva milioana de vieti. "Acesta este un potential dezastru natural mai periculos decat orice alt dezastru natural cu care ne-am confruntat pana acum", a declarat Schweickart. "Oricum, se poate preveni... acesta este un lucru foarte important ce trebuie retinut. Este responsabilitatea noastra sa avem un plan in cazul in care asa ceva se va intampla". Asteroizii sunt corpuri ceresti mai mici decat planetele, dar mai mari decat meteoritii, ce orbiteaza in jurul Soarelui. Potrivit site-ului NASA multi oameni de stiinta sustin ca un asteroid s-a ciocnit cu Pamantul in urma cu 65 milioane de ani, provocand schimbari de mediu ce au condus la disparitia dinozaurilor, scrie Fox News.

Camerele de supraveghere sunt cu un pas mai aproape de ideea SF a filmelor lui Spielberg. Camerele vor "prezice" crimele ce se vor intampla. Reteaua de camere va fi instalata in orasul britanic Portsmouth si vor ajuta la depistarea unor crime inainte ca ele sa aiba loc. Consiliul local al orasului a instalat reteaua de camere "inteligente" care va putea avertiza un operator despre comportamentul suspicios al diferitelor persoane. Camerele pot sa localizeze incidente "neobisnuite" precum o persoana ce zaboveste fara motiv intr-un anumit loc sau un vehicul ce se deplaseaza cu o viteza prea mare. Sistemul avertizeaza operatorii pentru ca acestia sa decida ce masura trebuie luata, scrie Sky News.

O aeronava Airbus A320 s-a prabusit in timpul unui zbor de antrenament in Franta. O persoana a decedat si sase au fost date disparute dupa ce un Airbus A320 s-a prabusit in largul coastelor Frantei, in zona Saint-Cyprien, in timpul unui zbor de antrenament. Echipa de salvare cauta supravietuitori in zona in care s-a prabusit avionul. Doua elicoptere si un avion de patrulare au fost trimise la fata locului. "Fuselajul a fost gasit. In urma operatiunilor de salvare vom afla daca sunt supravietuitori", informeaza Times Online.