Istoricii si publicitarii propun alte zile nationale. Unii istorici considera ca un regim nou nu trebuie sa insemne si o zi nationala noua, pledand pentru reintoarcerea la sarbatoarea de 10 Mai. De cealalta parte, unii publicitari vad in 1 Decembrie doar ziua Pro TV-ului, iar altii ar renunta la aspectul de parastas, scrie Cotidianul.

Eugen Constantin Anghel, tanarul care in urma cu cateva zile i-a solicitat lui Traian Basescu sa fie eutanasiat deoarece este grav bolnav, a murit sambata seara, intr-un spital din Constanta. Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean a informat ca moartea tanarului de 29 de ani a survenit la ora 18:20, in urma unui stop cardiorespirator. Potrivit site-ului ziare.com, care citeaza agentia Mediafax, Anghel suferea de ciroza hepatica virala B, insuficienta hepatica cronica, icter, ascita, hernie ombilicala si hernie inghinala. Eugen Constantin Anghel a trait in primii 18 ani de viata la un centru de plasament din Piatra Neamt, apoi a plecat la Constanta pentru a se angaja la santierul naval din oras. Boala a debutat in urma cu cinci ani. afirma Romania libera.

Dupa un an de investigatii, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul accidentului in care un avion plin cu pasageri a lovit o masina uitata pe pista. Un controlor de trafic de pe Aeroportul „Henri Coanda“ a fost pus sub invinuire de procurori in dosarul accidentului produs pe 30 decembrie anul trecut, cand o aeronava Boeing 737 a Tarom a lovit, la decolare, o masina aflata pe pista. Potrivit Biroului de Presa al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, Didina Grama este acuzata de infractiuni la legea traficului aerian. Alti doi controlori de trafic, aflati la serviciu in acea zi, sunt vizati de aceasta ancheta, au completat surse judiciare, informeaza EvZ.

Criteriile de performanta privind evaluarea si asigurarea calitatii in unitatile de invatamant preuniversitar, in numar de 90, au fost recent aprobate. Pentru prima data, unul dintre indicatori, prin care se poate mentine sau ridica autorizatia de functionare a unei scoli, priveste numarul actelor de violenta. Pentru a nu risca dreptul de existenta, institutiile de invatamant vor fi obligate sa comunice sistematic cu parintii si cu ceilalti beneficiari de invatamant din comunitate, sa implementeze programe si sa ia masuri de diminuare a violentei in scoala. „Ideea de calitate trebuie vazuta ca pe o actiune progresiva. Daca violenta este corelata cu alte aspecte negative, atunci unitatea scolara in cauza risca sa-si piarda autorizatia. Numarul mare de acte de violenta intr-o scoala contribuie direct la stagnarea procesului calitativ. Remedierea acestui fenomen nu poate fi facut decat cu ajutorul autoritatilor. Diminuarea violentei este un indicator de calitate”, ne-a declarat Constanta Mihaila, vicepresedintele Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, scrie Gardianul.

Rectorii a cinci universitati private nu sunt „recunoscuti“ oficial de MECT. La mai bine de noua luni de la alegeri, conducerile a cinci universitati private se afla in afara legii, avand rectori neconfirmati de Ministerul Educatiei (MECT). Desi au fost alesi de catre senate, rectorii universitatilor „Spiru Haret”, „Dimitrie Cantemir”, „Mihai Eminescu” si Institutului Baptist nu ocupa legal respectiva functie, intrucat nu au trimis ministerului datele privind modul in care au organizat scrutinul, astfel incat sa fie confirmati prin ordin, asa cum prevede Legea Invatamantului. Acestora i se adauga Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, unde razboiul dintre Doru Tompea si Nicolae Niculescu a dus institutia in pragul scindarii, ambii pretinzand ca sunt conducatorii de drept ai institutiei. Un caz particular reprezinta Universitatile „Spiru Haret” (USH) si „Dimitrie Cantemir” (UCDC) despre care surse din Ministerul Educatiei spun ca refuza sa se supuna legii functionand „ca stat in stat”. Dupa ce au refuzat sa faca public in mod oficial numarul studentilor pe care ii scolarizeaza, cele doua institutii private nu s-au mai deranjat nici sa trimita MECT dosarele cu rezultatele alegerilor. Conform ministerului, USH ar fi decis chiar ca rectorul si presedintele Aurelian Bondrea sa ocupe respectivele functii pe viata. Am solicitat reprezentantilor celor doua universitati lamuriri in aceasta privinta, dar nu am primit nici un raspuns. In timp ce rectorul Universitatii „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, a reactionat prin a inchide brusc telefonul, oficialii USH au folosit tactica pasarii responsabilitatii, afirma Gandul.

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost surprins de poliţişti, duminică dimineaţă, conducând un Porsche Cayenne cu nu mai puţin de 149 de kilometri/oră. După ce „a dat peste cap radarul“, oamenii legii i-au întrerupt tânărului cursa „nebunească“, în jurul orei 02:20, pe Bulevardul Unirii. Puştiul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis. „Surprizele“ de care au avut parte poliţiştii de la Brigada Rutieră nu s-au oprit însă aici. Un sfert de oră mai târziu, pe Şoseaua Giurgiului, o tânără de 29 de ani a intrat cu maşina într-un restaurant. Etilotestul a arătat că aceasta avea 0,62 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat (adică, aproximativ 1,24 la mie în sânge). Şoferiţa „petrecăreaţă“ s-a ales şi ea cu dosar penal, afirma EvZ