India recunoaste erorile din sistemul de securitate. India a recunoscut, vineri, ca atentatele teroriste de saptamana trecuta din Mumbai au scos la iveala neajunsuri ale sistemului de securitate. In cadrul unei conferinte de presa in New Delhi, prim-ministrul indian, Manmohan Singh, a declarat ca poporul indian este mai furios ca niciodata si ca aceasta furie este directionata atat impotriva Pakistanului, unde se considera ca s-ar fi pregatit atacatorii, dar si impotriva propriului guvern, care s-a dovedit incapabil sa le ofere protectie. De asemenea, noul ministru de Interne indian, Palaniappan Chidambaram, a tinut un discurs, vineri, in Mumbai, recunoscand greselile Indiei in modul de abordare a crizei si declarand ca guvernul incearca "sa imbunatateasca eficacitatea sistemului de securitate", scrie The New York Times.

OJ Simpson, condamnat la 15 ani de inchisoare. Fostul campion la fotbal american, OJ Simpson, a fost condamnat la cel putin 15 ani de inchisoare pentru rapirea si jefuirea a doi colectionari de suveniruri sportive. Simpson facuse un apel emotional la curtea din Las Vegas inainte de sentinta, spunand ca ii "pare rau" si ca se simte "confuz". Cu toate acestea, atat el, cat si complicele sau, Clarence Stewart, au fost condamnati la 15 ani de inchisoare. Acestia au fost gasiti vinovati in 12 capete de acuzare, in octombrie, scrie BBC. In 1995, OJ Simpson a fost achitat in cazul crimei asupra fostei sale sotii, Nicole Brown Simpson, si asupra prietenului acesteia, Ron Goldman, caz care a fost numit "procesul secolului".

Un ministru britanic a declarat ca ONU nu conduce adecvat lupta pentru eradicarea saraciei. Gareth Thomas, ministrul Departamentului pentru Dezvoltare Internationala, a atacat dur Organizatia Natiunilor Unite, joi, la sfarsitul unei intalniri pentru evaluarea activitaii ONU in Africa. Acesta a declarat ca organizatia interguvernamentala trebuie reformata urgent, intrucat in prezent aceasta nu este adecvata pentru a conduce lupta pentru eradicarea saraciei si pentru a rezolva problemele climatice. Critica lui Thomas este cu atat mai elocventa in contextul in care Marea Britanie reprezinta unul dintre principalii finantatori ai ONU, acordand organizatiei un miliard de dolari anual, scrie Reuters.

Curtea Suprema din SUA va decide cat de departe poate merge puterea presedintelui de a aresta suspectii de terorism. Curtea Suprema din SUA a acceptat, vineri, sa decida daca presedintele are dreptul sa ordone trimiterea in detentie militara pe termen nelimitat a persoanelor care locuiesc in SUA. Acest caz il priveste pe Ali al-Marri, care este detinut la inchisoarea marinei amercane de la Charleston, Carolina de Sud, sub acuzatia ca ar fi combatant islamic. Marri este cetatean al Qatarului si se afla legal in SUA in momentul arestarii sale, in decembrie, 2001. La un an si jumatate mai tarziu, cand Marri urma sa fie judecat pentru frauda, Presedintele Bush l-a declarat "combatant inamic" si l-a mutat din custodia Departamentului de Justitie in detentie militara. Acest caz va fi dezbatut cel mai probail in primavara anului 2009, scrie The New York Times.

Presiunile asupra lui Mugabe se intensifica. Desmond Tutu, primul arhiepiscop anglican din Africa de Sud si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat ca Presedintele din Zimbabwe trebuie sa demisioneze, iar, in caz contrar, acesta trebuie indepartat din functie prin forta si judecat la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru violentele comise. De asemenea, prim-ministrul Kenyei, Raila Odinga, a declarat ca guvernele africane ar trebui sa-l elimine pe Robert Mugabe, iar secretarul de stat american, Condoleetzza Rice a afirmat ca Mugabe ar fi trebuit sa renunte de mult si a criticat "alegerile contrafacute", urmate de "un proces pentru impartirea puterii contrafacut", scrie BBC.

Ce va aduce anul 2050 populatiei Pamantului? La sfarsitul anului 2007, numarul populatiei mondiale se afla la 6,7 miliarde. O estimare aproximativa arata ca pana in 2050 numarul locuitorilor planetei va ajunge la 9 miliarde. Aceasta veste nu a fost bine primita de catre tabara pesimistilor, care deja anunta o criza grava a resurselor cauzata de suprapopularea planetei, scrie Descopera.