Nastase si Matusa Tamara, albiti la adapostul negocierilor Deputatii din Comisia juridica au votat luni cu larga majoritate de voturi un raport prin care recomanda plenului Camerei sa nu voteze inceperea urmaririi penale in doua dintre dosarele de la DNA ale fostului premier Adrian Nastase. Deputatii PSD, PC, PNL (cu exceptia lui Mihai Vlasov, care s-a abtinut), UDMR si ai minoritatilor nationale s-au pronuntat impotriva punerii lui Adrian Nastase la dispozitia justitiei, in timp ce Daniel Buda si Petre Ungureanu de la PD-L au votat pentru. Raportul comisiei va ajunge in plen, dar recomandarea nu e obligatorie. Votul va fi dat insa de viitorul Parlament, dar spre deosebire de situatia similara din 13 august 2008, cand plenul Camerei a respins cereri intr-un alt dosar al lui Nastase si unul al lui Miron Mitrea, modalitatea de vot va fi schimbata, scrie Cotidianul.

Forbes indeamna americanii cu bani sa se stabileasca in Marginimea Sibiului Prestigioasa publicatie ame­ricana Forbes a inclus Marginimea Sibiului in topul celor mai potrivite locuri pentru cei care vor sa se stabileasca in Europa. Argumentele aduse de Alsa Osmond, directorul Exeter International, care a propus Marginimea Sibiului in topul Forbes, sunt atat de natura turistic-culturala cat si de ordin practic. Zona este prezentata ca fiind „un loc rustic, idilic“, una din cele mai „tainice“ locatii incluse in top, dar se mentioneaza de asemenea si faptul ca un apartament in Sibiu costa sub 100.000 de dolari, o suma considerata acceptabila, scrie Gandul.

300 de euro pentru a intra in fata la RAR In curtea institutiei, bisnitarii se ofera sa le aranjeze soferilor o programare inainte de 15 decembrie, cand se majoreaza taxa de poluare. Inca de la poarta institutiei, sibienii sunt invitati politicos sa sune la un numar de telefon pentru a stabili o programare, care nu poate fi fixata mai devreme de februarie 2009. Cei care fac insa cativa pasi prin curtea RAR, asa cum au facut reporterii EVZ, au surpriza sa afle ca ar exista o varianta de ocolire a programarilor. Un tanar cu ochelari de soare spune ca poate obtine o programare mai rapida, inainte de 15 decembrie, pentru un onorariu de 300 de euro. „Nu imi dati niciun ban acum. Intai va rezolv si apoi dati banii. Asta daca vreti sa faceti actele, daca nu, nu e suparare“, isi prezinta tanarul oferta. La nici 20 de metri mai incolo, un barbat de aproximativ 30 de ani se ofera si el sa ajute, tot pentru aproximativ 300 de euro. „Mai mult de 300 nu va costa. Am io relatii si va rezolv de programare. Nu va pot spune cum fac, da’ ce mai conteaza daca va rezolv? Numai sa imi ziceti repede, ca uite mai am trei persoane si o sa rezolv pentru toti o data. Banii ii dati dupa ce primiti actele“, spune barbatul, citat de EvZ.

DNA il vrea in palmares pe Becali Procurorii care sunt pe cale sa trimita “Valiza” in instanta au redeschis ancheta referitoare la desprinderea Stelei din structurile MAp. Ejectat din politica, cu o Stea tot mai palida in fotbal, Gigi Becali este marcat cu insistenta de procurorii DNA. Rechizitoriul in cazul “Valiza” este aproape de finalizare, cercetarile la schimbul de terenuri cu MAp continua, procurorii redeschizand si ancheta referitoare la modul in care s-a desprins sectia de fotbal in 1997 din structura CS Steaua, parte a MAp, cu tot cu patrimoniu, palmares etc, relateaza Cotidianul.

Ultimul tun. Teren de 5,5 hectare din Sinaia, vandut pe nimic unei firme «de casa» a PNL Dupa aproape sase luni de la jaful de milioane de euro in «afacerea» instrainarii hotelului Astoria, directorul general al Societatii Feroviare de Turism (SFT), Luminita Gliga, se pregateste sa vanda cel mai valoros activ al societatii, in valoare de peste 16 milioane de euro, cu numai 2,5 milioane de euro. Comitetul pentru Privatizare, constituit la nivelul Ministerului Transporturilor, va discuta astazi vanzarea unui teren de circa 5,5 hectare din Sinaia, aflat in proprietatea SFT, prin negociere directa cu firma Romservice Corporation. Consiliul de Administratie al Societatii Feroviare de Turism (SFT) a discutat in ultima sedinta, din data de 4 decembrie, vanzarea unui teren de circa 5,5 hectare, aflat in Sinaia. Surse din cadrul SFT ne-au declarat ca Luminita Gliga va aproba vanzarea «cu dedicatie» a terenului, pe un pret de nimic, la comanda liberalilor, care au zilele numarate la Ministerul Transporturilor. Alegerea firmei Romservice Corporation ca si cumparator nu este deloc intamplatoare. Surse avizate ne-au explicat ca firma Romservice Corporation ar fi sponsorizat generos campania electorala a liberalilor la unul din colegiile aflate in Capitala, afirma Gardianul.

Pana la autostrada zburatoare, bucuresteanul Septimiu Voina ii propune primarului Oprescu construirea unei sosele aeriene, care sa faca legatura intre autostrazile A1 si A2. Inchipuiti-va ca veniti din Pitesti si vreti sa ajungeti la Constanta. Fie ca alegeti centura Capitalei, fie ca va aventurati prin oras, nervii sunt cam la fel. Dar daca ar exista o sosea suspendata deasupra cursului Dambovitei, care sa faca legatura directa intre singurele autostrazi din Romania (Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta)? Asa ceva i-a trecut prin cap bucuresteanului Septimiu Sever Voina, care a pus pe hartie ideea primei sosele aeriene din Capitala. El s-a gandit ca aceasta sosea ar putea sa rezolve vesnicele blocaje de pe splaiul Dambovitei si sa reprezinte o solutie rapida de tranzitare pentru soferii care vor sa ajunga din vestul in estul tarii. Voina i-a trimis ideea sa primarului Sorin Oprescu, insa n-a primit deocamdata un raspuns, scrie EvZ.

Caz uluitor in Maramures. O fetita de 13 ani, aflata in plasament, a ramas insarcinata si a nascut. Tatal copilului se presupune a fi un baiat de 14 ani, aflat si el in plasament la aceeasi familie de asistenti maternali. Cazul a fost musamalizat timp de mai bine de un an de reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Maramures, explicatia fiind aceea ca s-a urmarit respectarea intimitatii celor implicati. Inainte ca acest caz sa ajunga in atentia presei, singura persoana trasa la raspundere a fost baiatul de 14 ani, condamnat si transferat intr-un alt centru de plasament, informeaza Gardianul.

Anul viitor vine cu reguli noi pentru soferi. Politele RCA vor fi incheiate dupa alte criterii decat pana acum, asta inseamna ca si costurile vor fi diferite. Schimbarile care intervin la asigurarile de raspundere civila auto reprezinta un prim pas in implementarea sistemului denumit de specialisti bonus-malus. Asta inseamna ca daca aveti un "trecut curat" la volan, veti beneficia de reduceri pentru polita RCA. Daca insa ati fost implicat in accidente, taxa va fi mai mare ca pana acum. De exmplu, soferii care au avut doua daune auto si au varsta sub 30 de ani ar putea plati polite RCA mai scumpe cu cel putin 50%. Mai mult chiar, asigurarea de raspundere civila obligatorie v-ar putea costa chiar dublu comparativ cu preturile practicate in prezent de companii, relateaza Romania Libera.

Potrivit metodologiei, in­ce­pand cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 600 de lei sau optional, in cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului. Legea include si mamicile studente, scrie Adevarul.

24 de milioane de euro la drumuri pentru prietenii PNL Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a majorat, in ultimele zile de mandat ale lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, mai multe contracte privitoare la reparatia si modernizarea unor drumuri cu 34 de milioane de euro. 24 de milioane de euro au mers catre firmele Selina si Romstrade apartinand, in ordine, lui Beniamin Rus, membru PNL Bihor, cealalta lui Nelu Iordache, unul dintre apropiatii ministrului Ludovic Orban. Platile suplimentare au fost justificate prin nevoia unor lucrari mai ample decat cele prevazute initial, cand nu se stia ca traficul va creste exponential. Erorile de strategie si nepotrivirile din teren, dese in ultimul timp, permit firmelor sa castige licitatiile cu preturi mici, dupa care valorile contractelor sunt rotunjite in sus, rezultand profituri substantiale pentru constructor, relateaza Cotidianul.

Citeste in Revista presei/Radio-TV si:

  • Mircea Geoana: Pana miercuri am vrea sa avem definitivat un protocol de colaborare cu PDL
  • Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu: E preferabila o intelegere cu PSD si nu cu PD-L