Un avion de vanatoare F-18 s-a prabusit intr-o zona dens populata din San Diego, SUA. Potrivit Reuters aparatul de zbor a provocat distrugerea a doua case. Jerry Sander, primarul din San Diego a anuntat ca in urma coliziunii doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua sunt date disparute. Pilotul avionului a reusit sa se catapulteze inainte de impact. Autoritatiile locale din San Diego au declarat ca acesta a fost internat la Balboa Naval Hospital pentru investigatii medicale, dar ca se afla in prezent in afara oricarui pericol.

Politia spaniola a arestat luni trei persoane banuite ca ar avea legaturi cu gruparea separatista ETA. Actiunea politiei spaniole s-a desfasurat concomitent cu capturarea noului lider al ETA de catre autoritatiile franceze. Oficialii spanioli sustin ca Aitzol Iriondo Yarza actualul sef al ETA cunoscut si sub numele de Gurbitz este implicat in asasinarea, in 2007, a doi membrii a garzilor civile spaniole, scrie AFP.

Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, impreuna cu alti patru acuzati de terorism au declarat in fata unei instante de la la baza militara Guantanamo ca vor sa pledeze vinovati, relateaza Reuters. Initial cei cinci anuntasera ca resping aceste acuzatii. Mohammed si ceilalti patru militanti islamisti risca pedeapsa capitala. Decizia finala va fi luata insa abia dupa investirea lui Barack Obama la Casa Alba, care va avea loc pe 20 ianuarie 2009.

Politia britanica ancheteaza peste 50 de militanti ecologisti care au intrat in perimetrul de securitate al aeroportului Stansted din nordul Londrei pentru a protesta impotriva incalzirii globale, informeaza AP. Potrivit anchetatorilor britanici, manifestantii au provocat anularea a 56 de zboruri ale companiei irlandeze Rynair.

Uniunea Europeana a lansat luni un program pentru gestionarea spatiului aerian. Sistemul intitulat Sesar, evaluat la 2,1 miliarde de euro, va utiliza sistemul de navigatie prin satelit, scrie AP. Responsabilii proiectului sustin ca Sesar va permite reducerea costurilor legate de gestionarea traficului aerian cu 50%, iar punctualitatea zborurilor va fi imbunatatita cu 95%. In acest moment in spatiul aerian al Uniunii Europene se efectueaza zilnic 28.000 de zboruri.

Curtea suprema de justitie a Statelor Unite a respins o actiune a lui Leo Donofrio impotriva lui Barack Obama. Leo Donofrio considera ca Obama nu ar fi avut dreptul sa candideze la presedintia Americii deoarece nu este cetatean prin nastere al acestei tari, asa cum prevede constitutia, informeaza AP. Leo Donofrio sustine Obama este cetatean britanic deorece tatal sau de origine kenyana s-a nascut in timpul dominatiei britanice asupra statului african.