Lectie deschisa despre turnatorii Securitatii. Un scriitor timisorean, Mircea Pora, urmarit de Securitate timp de sase ani, in perioada 1981-1987, a avut ideea de a organiza o lectie deschisa despre metodele folosite de regimul represiv comunist, atunci cand isi racola informatorii inclusiv de pe bancile scolilor. Lectia-dezbatere a avut loc ieri, la Scoala generala nr. 15 din Timisoara. „Ca sa intelegeti ce se intampla, atunci trebuie sa coboram cu mintea in acea vreme. Daca ies acum in strada si strig ca nu sunt de acord cu Stolojan premier, de exemplu, nu mi se intampla nimic. Dar daca ai fi strigat in anul 1987 ca nu esti de acord cu Dascalescu, chiar daca nu era nimeni pe strada, tot te-ar fi saltat. Ajungeai sa crezi ca si copacii erau informatori la Securitate“, a spus Pora, in deschidere, scrie EvZ.

O civilizatie veche de 6.000 de ani, descoperita intr-un sat de pe Dunare. 30 de case, 6.000 de obiecte, un fost nod comercial infloritor si unul dintre cele mai promitatoare situri dintre Carpati si Balcani. Asta au descoperit cercetatorii de la Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” la Pietrele, in judetul Giurgiu. Casele neolitice respectau destul de fidel logica unei comunitati de azi: erau despartite de ulite inguste, de pana la un metru si jumatate latime, cu unele locuinte construite la inaltime, care reprezentau centrul vietii acelei comunitati, fiind, probabil, folosite ca spatii de depozitare, scrie Cotidianul.

180 de cazuri noi de HIV/SIDA in prima jumatate a lui 2008. Strategia nationala pentru prevenirea, controlul si reducerea impactului social al influentei infectiei cu HIV/SIDA in perioada 2008-2013 urmareste ca, pana in 2010, sa fie atentuata incidenta HIV cu cel putin 20% la tinerii de 15-29 de ani. Este nevoie de 10-15 milioane de euro pentru punerea in practica a unor programe auxiliare, care vizeaza alte aspecte decat tratamentul si depistarea, care se fac oricum gratuit prin programul national dedicat. Ultima evaluare privind situatia persoanelor cu HIV/SIDA in Romania arata ca, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2008, au fost depistate 180 de cazuri noi, scrie Romania libera.

Falimentul politic al lui Gigi Becali si al PNG. Presedinte de partid, patron de club de fotbal si om de afaceri, Gigi Becali a pierdut peste tot. „Adevarul“ va prezinta, in serial, caderea lui Gigi Becali pe toate fronturile pe care a incercat sa se impuna: politic, financiar si sportiv.

Tentativa de crima, ascunsa pentru o plata tiganeasca de 20.000 de euro. Unul dintre capii clanului interlop Duduianu a fost retinut, ieri, de catre politisti, fiind acuzat de dubla tentativa de omor asupra unor rivali ce apartin unui alt clan, cunoscut sub numele de “Hingheru’”. Matei Vitalis Duduianu, fiul cunoscutului interlop “Econom”, va fi prezentat magistratilor cu propunerea arestarii preventive, fiind acuzat ca a lovit cu un cutit, in timpul unei altercatii petrecute in Capitala, la mijlocul lunii octombrie, doi barbati, scrie Gardianul.

La schimbarea de macaz politic, CFR a garantat 20 de ani de saorma in Gara de Nord. Cu doar cateva ore inainte ca Traian Basescu sa anunte oficial numele noului premier, liberalii din consiliul de administratie al companiei de infrastructura feroviara CFR SA au decis sa prelungeasca la 20 de ani valabilitatea contractului cu o necunoscuta firma ce administreaza in Gara de Nord, in zona liniei 14, mai multe buticuri si saormarii, scrie Gandul.

Satul Olimpic de la Londra, pe mana unui oltean. Plecat de 13 ani in Marea Britanie, romanul Paul Popescu este responsabil cu siguranta constructiilor facute pentru Jocurile Olimpice din 2012. S-a lepadat de mult de „Las-o ca merge si-asa“, ca sa imbratiseze vorba englezului: „To believe is to succeed“ („sa crezi inseamna sa reusesti“ - n.r.). Asta l-a ajutat sa ajunga din muncitor necalificat pe santier, cum era in 1995, senior director pe probleme de sanatate si securitate al Satului Olimpic din 2012 si membru al consiliului de conducere al Institutului Regal de Sanatate si Siguranta la Locul de Munca, in prezent, scrie EvZ.

Problemele de trafic vor putea fi anuntate la 9762. De ieri, bucurestenii au la dispozitie un nou numar de telefon-9762 sau 9PMB (apelabil de pe telefoanele mobile), la care pot anunta daca in intersectii s-au creat ambuteiaje sau daca semafoarele nu functioneaza. Numarul de telefon apartine dispeceratului pentru Monitorizare si Control, care functioneaza in regim de permanenta in Centrul de Management al Traficului din sos. Oltenitei nr. 107-111, scrie Romania libera.

Adrian Nastase, ultimul tun. Pesedistii din Comisia juridica au gasit o solutie legislativa prin care blocheaza din nou ancheta in cazul Adrian Nastase. Legislatura 2004-2008 s-a incheiat miercuri cu o noua decizie-soc. Cu sapte voturi pentru si patru abtineri (3 deputati PDL si unul din PNL), Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat rapoartele Comisiei juridice care au urmatoarea concluzie: „Nu sunt elemente pentru a se solicita plenului formularea cererii de urmarire penala a domnului Adrian Nastase“, scrie Cotidianul.

Citeste in Revista Presei si:

Familia Ceausescu, in guvernul Stolojan (de Ioana Lupea)

Closetul catalizator al Puterii (de Cristian Teodorescu)

De ce e Stolojan alesul lui Basescu (de Sabina Fati)