Exproprieri la doua capete pentru Autostrada Transilvania. Valoarea terenurilor expropriate pentru constructia de autostrazi sau drumuri nationale este contrazisa chiar de expertii care au stabilit-o. „Evenimentul zilei“ a prezentat, in editia de ieri, modul in care pretul terenurilor de pe traseul Autostrazii Transilvania a ajuns sa fie chiar de sase ori mai mare, dupa ce ajung in instanta. La Tribunalul Cluj au fost depuse 156 de dosare de catre clujenii nemultumiti de preturile acordate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, scrie EVZ.

Ministerul lui Laszlo Borbely cheltuieste 7 miliarde de lei pentru editarea unui ziar. Ministerul condus de UDMR-istul Laszlo Borbely finanteaza un ziar editat de o societate din Marea Britanie. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a incheiat, in luna mai 2008, un al treilea contract cu societatea britanica Chelgate Ltd UK, sucursala Bucuresti, pentru realizarea, editarea si tiparirea unei publicatii bilunare, cunoscuta sub numele de “euROpeanul”. Ministerul a alocat, numai in acest an, suma de 7 miliarde de lei vechi din bugetul institutiei pentru realizarea acestui ziar, scrie Gardianul.

Aurul si arta, investitii inca nedescoperite de romani. Inca nu avem cultura pastrarii banilor in aur sau in obiecte de arta. Totusi, speriati de criza, romanii sunt din ce in ce mai atrasi de lingourile din metalul galben. Ce sa facem cu banii in vremuri de criza? Nicun specialist nu se aventureaza sa dea un raspuns categoric, din cauza ca nimeni nu poate spune cu exactitate cum se va desfasura criza financiara si economica si cum vor evolua preturile, scrie EVZ.

Guvernul, dat in judecata pentru triplarea taxei de poluare. Comisariatul pentru Societatea Civila incearca sa blocheze in justitie aplicarea ordonantei de majorare a taxei de poluare, dand in judecata Guvernul pentru nerespectarea normelor europene si a Constitutiei Romaniei. Autoritatile sunt presate atat de populatie, cat si de dealerii de masini rulate, care protesteaza in strada si depun memorii peste memorii pentru anularea taxei, scrie Gardianul.

Beculetele de Sarbatori, lovite de criza. Administratiile locale din mai multe orase din tara au fost mai „zgarcite“ anul acesta si au redus considerabil bugetele alocate impodobirii localitatilor. Cu o saptamana si jumatate inainte de Craciun, mai toate orasele din tara au imbracat deja straiele de sarbatoare. Autoritatile locale au gasit si anul acesta resursele financiare necesare pentru impodobirea localitatilor cu ghirlande luminoase, beculete si brazi de Craciun. Totusi, criza financiara care si-a facut simtita prezenta in ultimele doua luni a mai temperat din elanul administratiilor locale. Astfel, in unele orase, edilii locali nu au mai risipit la fel de multi bani ca in anii trecuti, informeaza EVZ.

Noul Mers al trenurilor, valabil din aceasta noapte. Din aceasta noapte, intra in vigoare noul Mers al trenurilor de calatori, valabil pana la 12 decembrie 2009. Prin acest program sunt prevazute in graficul preconizat 1.624 de trenuri, din care 324 de rang superior, 76 internationale si 1.282 de personale. „In ceea ce priveste traficul international, exista legaturi directe spre Viena, Budapesta, Praga, Sofia, Salonic, Chisinau, Moscova, Istanbul, Munchen, Venetia si Belgrad”, informeaza CFR Calatori. Tot din aceasta noapte va fi lansat si programul de iarna „Trenurile Zapezii 2008-2009”, valabil pana la 28 februarie 2009. Oferta tarifara pentru „Trenurile Zapezii” se adreseaza tinerilor sub 26 de ani si grupurilor formate din minimum 10 persoane, fiind valabila la toate trenurile care fac legatura intre Bucuresti, statiunile montane de pe Valea Prahovei, Iasi, Vatra Dornei, Cluj Napoca si Vatra Dornei, informeaza Gardianul.

Prima linie electrica noua dupa 20 de ani. Transelectrica a inaugurat, ieri, singura linie electrica realizata in Romania in ultimii 20 de ani, care leaga vestul tarii de sistemul de transport al energiei din Ungaria. Noul obiectiv, care va dubla capacitatea de comercializare de electricitate intre cele doua tari, face parte din programul de cuplare a pietelor de profil din Romania, Ungaria si Austria. „Scopul este scaderea pretului final al electricitatii“, scrie EVZ.

Summit UE – Romania obtine importante facilitati. La Bruxelles, Tariceanu a declarat ca va face totul pentru ca Romania sa devina a saptea putere economica a Europei. Basescu: "Silvio, transmite-le salutari romanilor din Italia!". Berlusconi: "Sunt bineveniti". Presedintele Basescu si premierul Tariceanu s-au declarat foarte multumiti de concluziile summitului UE de la Bruxelles, unde cei 27 de lideri ai Uniunii au aprobat ieri un vast plan de relansare a economiei si de aparare a mediului la scara intregului continent european, noteaza Romania libera.

Efectele taxei de poluare: cozi la ghisee si oameni in strada. Mii de persoane s-au ingramadit la administratiile financiare pentru a plati taxa nemajorata. Altele au decis sa participe la proteste fata de triplarea acesteia. Cateva mii de oameni s-au prezentat, inca din noaptea de joi spre vineri, la sediile administratiilor financiare din tara, in speranta ca vor reusi sa plateasca taxa de poluare pe vechea formula de calcul. Pentru a putea face fata valului de cereri, angajatii administratiilor financiare au fost chemati la serviciu si in weekend. Bucurestenii au intampinat mai putine probleme, intrucat angajatii administratiilor s-au mobilizat din timp, noteaza EVZ.

Comisarul sef Renu si un avocat, retinuti pentru ca au „traficat” stramutarea unui dosar de crima organizata. Politia Timis este zguduita de un nou scandal de proportii. Unul dintre cei mai vechi si cunoscuti politisti din judet, comisarul sef Viorel Renu, fost sef al Biroului de Investigatii Criminale de la Politia Timisoara, a fost retinut, vineri seara, de procurorii DNA veniti de la Bucuresti, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenta si cumparare de influenta. De asemenea, in acelasi dosar a fost trimis in arest pentru 24 de ore si avocatul oradean Tiberiu Tiba acuzat de trafic de influenta. Investigatiile procurorilor anticoruptie au pornit de la o sesizare a Biroului Timis al DIICOT referitoare la faptele de coruptie, informeaza Gandul.

Alocatiile si banii bugetarilor s-au blocat pe „teava“. Copiii, pensionarii, profesorii si alti angajati la stat isi primesc drepturile cu intarziere luna aceasta din cauza birocratiei si a crizei financiare. Mii de parinti din toata tara care au trecut in ultimele doua zile pe la oficiile postale de unde trebuiau sa-si ridice alocatia de stat pentru copii au primit acelasi raspuns: „Nu au ajuns banii“. Asta, desi la Ministerul Muncii a fost lansat la sfarsitul lunii trecute un nou organism menit sa diminueze birocratia in materie de plati bugetare: Agentia Nationala de Prestatii Sociale, scrie EVZ.