Posibilele divergente dintre PSD si PDL ar putea ameninta tocmai eforturile de a contracara criza financiara, motivul invocat de fostii rivali pentru a forma un Guvern de coalitie dupa alegerile de la 30 noiembrie, comenteaza presa internationala, potrivit Mediafax. De asemenea, marile agentii straine de presa remarca diferentele ideologice dintre cele doua partide, ce risca sa duca la conflicte si sa influenteze si eforturile pentru combaterea coruptiei, noteaza NewsIn.

Agentia France-Presse noteaza ca formarea unui asemenea Guvern era dificil de imaginat in urma cu cateva saptamani, intrucat cele doua partide au fost adversari aprigi in anii '90. Acordul dintre fostii rivali social-democrati si democrat-liberali a generat cateva nemultumiri chiar in randul celor doua tabere.

PSD si PDL au evocat amenintarea crizei economice pentru a justifica in fata electoratului lor decizia de a trece peste divergente, doctrinare sau de alta natura, pentru a forma o coalitie, mai scrie AFP.

Site-ul financiar Bloomberg scrie ca social-democratii si democrat-liberalii au format o coalitie dupa ce rezultatul strans la alegeri le-a determinat sa-si caute aliati.

Acordul de coalitie lasa insa neclara soarta pachetului de stimulare a economiei in valoare de 10 miliarde de euro, anuntat luna trecuta si menit sa intre in vigoare in ianuarie, in conditiile in care criza economica globala afecteaza Romania.

Agentia Reuters apreciaza insa ca noua coalitie va fi afectata de divergente politice si conflicte care ar putea ameninta eforturile de a evita criza financiara si slabi lupta noului stat membru UE impotriva coruptiei, o problema endemica ce ingrijoreaza Bruxelles-ul.

Un alt test pentru coalitie va fi numirea ministrului justitiei, analistii spunand ca numirea unui independent precum Monica Macovei ar fi un semnal ca reformele din domeniu vor continua. Macovei este creditata cu reformarea sistemului judiciar romanesc si infiintarea unor institutii pentru combaterea coruptiei, reaminteste Reuters.

Prima provocare a Guvernului va fi sa puna la punct un plan de buget pentru anul viitor si sa convinga pietele financiare ca politica fiscala va fi suficient de restrictiva pentru a tine sub control deficitul si datoriile. Totusi, acest lucru va fi dificil din cauza promisiunilor privind vaste cheltuieli facute in campanie de ambele partide si a planificarii fiscale slabe a actualului Cabinet, comenteaza agentia citata. Unii analisti considera ca aceasta coalitie de centru-stanga s-ar putea confrunta de asemenea cu framantari sociale, in conditiile in care ritmul de crestere a salariilor scade, locurile de munca se reduc si statul reduce ajutoarele sociale, conchide Reuters.

Postul Radio Netherlands informeaza, la randul sau, in pagina electronica despre faptul ca, pentru prima data in 12 ani, UDMR nu va face parte din coalitia de guvernamant, deoarece social-democratii s-au opus.

Agentia China Noua mentioneaza ca acordul de parteneriat include 25 de scopuri care au ca tinta in special reforma unor sectoare cruciale ale societatii romanesti, precum si eficienta si credibilitatea sporita a institutiei parlamentare.

Odata ce protocolul a fost semnat, PD-L si PSD vor continua negocierile, zilele urmatoare, pe tema distribuirii portofoliilor, conchide agentia chineza.

Agentia germana DPA noteaza ca, in lumina dificultatilor asteptate din cauza crizei financiare, cele doua partide mari din Romania au decis sa lase deoparte rivalitatile politice, remarcand totusi ca vor avea candidati diferiti la alegerile prezidentiale din 2009. Pentru prima oara dupa 12 ani, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania (UDMR), care a avut 6% din voturi, nu va participa la guvernare, la insistentele PSD-ului. Romania are o minoritate maghiara de 1,4 milioane de persoane, iar participarea UDMR la guvernare era considerata de multi un factor esential pentru mentinerea bunelor relatii intre romani si maghiari, adauga DPA.