Spaga de politist: 5.000 € pe saptamana. Fostul sef de la Permise Bacau primea spagile prin intermediul subordonatilor sai, cu care se intalnea doar dupa ce se asigura ca acestia nu sunt urmariti. Spre deosebire de colegul sau din Arges - care nu era deloc pretentios in materie de spaga, acceptand nu numai bani, ci si miei ori saci cu grau in schimbul unor permise de conducere eliberate fara examen -, fostul sef al Serviciului Permise Bacau, comisarul-sef Virgil Ardeleanu, nu-si murdarea mainile decat pentru o „mita“ onorabila: minimum 5.000 de euro pe saptamana, scrie EvZ.

Cei 50 despre Guvernul PD-L-PSD. Acum doi ani, cincizeci de intelectuali semnau o scrisoare de sprijin pentru Traian Ba­ses­cu. A trecut timpul si din alege­rile de pe 30 noiembrie a iesit o coalitie ciudata pentru guver­nare: PDL-PSD. O parte dintre cei 322, poate chiar cei mai rai dintre ei, ramin la suprafata. Ce se in­timpla cu cei cincizeci in a­­ceas­ta situatie? Ce cred ei acum? Cum se plaseaza fata de acest context politic? Se simt pacaliti, dezamagiti? Cititi mai multe in Academia Catavencu.

100 de euro, sa-ti intre pe fereastra Mosul-alpinist. Anul acesta, Mos Craciun intra si pe fereastra, indiferent la ce etaj te afli. Alexandru Popescu este cel care il baga pe Mosul pe geam, la Ploiesti. La numai 20 de ani, are o firma de alpinisti utilitari care, de Craciun, se vor deghiza in Mosi. Daca il vrei pe Mos Craciun pentru numai o jumatate de ora, platesti 100 de euro. Daca il vrei pentru doua ore, ca sa aiba timp berechet sa-ti mangaie copilul pe frunte si sa-i spuna si povesti, platesti dublu, scrie Gandul.

Apel pentru depolitizarea administratiei publice. Mai multe organizatii neguvernamentale si sindicate fac un apel pentru depolitizarea administratiei publice si intarirea statului de drept, contestand intentia partidelor angajate in negocieri pentru formarea majoritatii guvernamentale de a ocupa politic toate pozitiile publice de autoritate, scrie Romania libera.

Blogurile trec la grupa mare. Autorii de bloguri se inmultesc si se specializeaza. Vizionarii spun ca fiecare om va ajunge, in viitor, sa-si posteze online gandurile. Daca, la aparitia lui, blogul era un simplu jurnal pe internet, acum a ajuns un adevarat fenomen, cu peste 180 de milioane de autori. Blogosfera mondiala include bloguri in 81 de limbi, administrate din 66 de tari de pe sase continente, ai caror creatori au ajuns sa posteze zilnic aproape un milion de mesaje, indica analiza Technorati pe anul 2008, scrie Adevarul.

Ultimul tun al Internelor. MIRA a organizat o licitatie cu cantec pentru a desemna consultantul care va gestiona 524,4 milioane de euro, bani care vor fi incasati de consortiul EADS. Serviciul de consultanta pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit ilegal unui consortiu israelian. Acesta trebuie sa gestioneze cheltuirea fondurilor alocate de guvern in contractul cu EADS - grupul franco-german care echipeaza cu sisteme de control si monitorizare granitele romanesti si, implicit, ale Uniunii Europene. Consultantul israelian n-ar trebui sa aiba absolut nicio conexiune cu EADS, pentru a putea superviza obiectiv investitia strategica nationala, scrie EvZ.

De acum, bolnavii vor muri acasa asteptind ambulante cumparate la suprapret. Dupa cum stiti (si dupa cum s-a vazut si in celebra pe­li­cula Moartea domnului Laza­res­cu), sistemul sanitar romanesc are un fix: omoara oameni. Nu numai in spitale, ci chiar inainte ca acestia sa ajunga in spitale. Unii mor inainte sa ajun­ga ambulanta la ei, altii pentru ca personalul de pe Salvari ii abandoneaza in strada, o a treia cate­gorie de pacienti pentru ca ambulantele fac cu ei turism inain­te sa-i lase direct la morga. In fine, deci vorbim de fixuri ale sistemului medical romanesc. Unul dintre ele este legat de targi. De alea din ambulante, mai exact, ca le pomeneam mai sus, scrie Academia Catavencu.

Taxa auto, fentata bulgareste. Intreprinzatorii romani isi deschid „multinationale“ specializate in inmatricularea masinilor second-hand in Bulgaria. Zilnic, mii de romani contribuie la bugetul Bulgariei, inmatriculandu-si masinile in tara vecina, ajutati de firme specializate sau de samsari. In urma cererilor in masa a soferilor romani de a-si inmatricula masinile in Bulgaria, in tara vecina s-a creat o adevarata industrie: traducatorii, notarii, cei care se ocupa cu micile servicii (transportul autoturismului la politie, la asigurari, la inspectia periodica), cei care au garaje pentru depozitarea autoturismelor care urmeaza sa intre in sistem si angajatii bulgari ai firmelor facute de romani si contabilii castiga acum copios de pe urma triplarii taxei auto romanesti, scrie Adevarul.