Medici care se intorc in Romania. Mii de medici tineri din Romania intentioneaza sa paraseasca spitalele pentru a merge sa lucreze in tari din UE, iar alte mii au plecat deja. Sunt insa si doctori, atat in spitale de stat, cat si in privat, care au experimentat ani buni medicina peste hotare si au revenit sa dea o mana de ajutor profesionist la dezvoltarea medicinei romanesti. Adina Chirita, specialist in imagistica, Lidia Draghici, cardiolog, Ramona Nicolescu, endocrinolog, Sergiu Stoica, neurochirurg, toti au pana in 36 de ani si o diploma internationala de medic. Mai tarziu decat ei, la peste 40 de ani, chirurgii Marius Uscatu si Horia Muresian au facut acelasi pas avand in spate specializari extrem de „pretioase“, scrie EvZ.

„Follow the money”: sefii de la Drumuri si Hidroelectrica, mai tari ca ministrii. In vreme ce unele ministere sunt vanate pentru influenta in guvern, altele sunt dorite pur si simplu pentru ca titularul portofoliului va putea rula sume imense de bani. Sunt ministere cu bani multi pe hartie (cum ar fi Educatia sau Munca si Protectia Sociala) - acestea sunt putin atractive, fiind dependente de buget si, mai tot timpul, tinta nemultumirilor sociale. In schimb, sunt ministere care au in subordine companii nationale care deruleaza investitii imense, cum ar fi Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Metrorex sau Hidroelectrica, scrie Gandul.

Harta autostrazilor: ce a fost si ce va fi. Programul de guvernare PDL-PSD rade multe dintre proiectele noi de autostrazi si drumuri expres demarate, cel putin pe hartie, de catre PNL. Au fost pastrate doar programele convenite in perioada 2005-2006. Filozofia prin care diferitele regiuni ale tarii se vor conecta la reteaua rutiera se schimba inainte de a fi pusa in practica. Unele proiecte, cum ar fi cele de drumuri expres sau chiar cele ale unor autostrazi, ale caror studii de fezabilitate au fost platite cu milioane de euro, vor sfarsi in sertare acoperite de praf. Daca din pix modificarile s-au facut usor, respectarea promisiunilor coalitiei PSD-PDL va obliga la alocatii bugetare anuale de 3,5% din PIB, adica dublul sumei date in acest an, scrie Cotidianul.

CNSAS, in reteaua europeana de arhive. Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a semnat la Berlin, din partea Romaniei, un parteneriat cu organismele similare din alte sase state foste comuniste din Europa de Est, scopul comun fiind acela de creare a unei "retele" care sa sustina accesul persoanelor la propriile dosare si sa faciliteze cercetarea istorica. Semnatarele sunt institutele german (pentru fosta RDG), ungar, bulgar, polonez, ceh, slovac si roman, scrie Romania libera.

Gradinita TBC. Educatoarele nu mai sunt obligate sa-si faca radiografie la plamani la inceperea scolii. Consecinta: copiii de la o gradinita din Capitala au fost chemati la analize dupa ce educatoarea a fost diagnosticata cu TBC, scrie Cotidianul.

Visele de sub burkha. Femeile Afganistanului si-au castigat, odata cu razboiul, libertatea de a nu-si mai acoperi fata si de a vota - lucruri de neconceput la talibani. Burkha, imensul voal (de obicei, albastru) care acopera corpul din crestet pana in talpi, a devenit simbolul oprimarii femeilor sub regimul taliban. Astazi insa, tot mai putine afgane il poarta. Femeile Afganistanului devin din ce in ce mai constiente de drepturile pe care le-au primit dupa eliberarea de sub talibani. Astfel, cateva sute de mii merg la scoala, iar aproape jumatate dintre alegatorii inregistrati pentru scrutinul de anul viitor sunt femei, scrie EvZ.

Romanul la outlet: vine cu autobuzul, pleaca acasa gonit cu paza. „Prima zi a fost de groaza, am zis ca e imposibil sa rezistam. La noua dimineata, cand inca nu se deschisese centrul, afara se facuse deja coada. La zece s-au deschis usile si toata lumea s-a bulucit inauntru, s-au imbrancit, s-au intepat cu coatele, ce mai, omor! Au fost cu totul 12.000 de clienti. La noua seara, cand sa inchidem, surpriza: oamenii refuzau sa mai plece. A trebuit sa stam cate trei sferturi de ora dupa ei, iar pe unii i-am dat afara cu paza”, spune Mioara, vanzatoare la un magazin cu haine de dama, in primul centru outlet deschis in Romania, scrie Gandul.

Prime la stat de peste 6.000 de lei. Primele de care beneficiaza angajatii Primariei Oradea au scandalizat opinia publica si au determinat intrarea in greva a soferilor regiei locale de transport in comun. Angajatii Primariei au incasat deja stimulentele, cu valoare intre 300 si 6.800 de lei. Reprezentantii municipalitatii au spus ca ele au fost acordate din amenzile incasate de Primarie, scrie Adevarul.

„Regii asfaltului“, noi acuzatii. Licitatia de peste 100 de milioane de euro organizata de Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj pentru deszapezirea drumurilor din Transilvania, dar si pentru lucrari de intretinere, a fost contestata de o firma din Oradea, pe motiv ca unii participanti ar fi beneficiat de informatii confidentiale. DRDP Cluj a impartit zona de responsabilitate in sapte: Cluj, Oradea, Satu-Mare, Baia Mare, Zalau, Alba si Bistrita, pentru fiecare in parte fiind organizata o licitatie separata. In prima faza, a fost organizata o licitatie deschisa cu oferte foarte apropiate ca valoare. A urmat pasul doi: „negocierea cu publicarea prealabila a unui anunt de participare“, scrie EvZ.