Fabricile de diplome au produs sute de medici care n-au dat pe la scoala. Raportul Corpului de Control al ministrului educatiei si cercetarii (MEC) confirma: in facultatile de medicina din Romania au fost inmatriculati ilegal studenti straini. Mai mult, in dreptul lor apar examene fara testul de limba romana ori prezenta la laboratoare, note modificate si diplome eliberate fara notele la licente. Evaluarea MEC a scos la iveala ca strainii au facut scoala in Romania intr-un regim ilegal, creat special pentru ei si care difera de la o universitate la alta. De exemplu, raportul mentioneaza ca la Facultatea de Medicina din cadul Universitatii Maiorescu, studentii straini nu aveau permis de sedere pe teritoriul Romaniei, in conditiile in care ei faceau cursurile la zi. Mai mult, ei erau si privilegiati la examene. “Programarea examenelor pentru studentii cetateni italieni s-a facut in afara sesiunii generale, aprobata ca structura a anului universitar. Studentii sustin examene in intervale de timp foarte scurte si chiar in aceeasi zi. In data de 05.02.2004 au sustinut examenele de Tehnologia Protezelor dentare, Materiale Dentare. precum si Chirurgie, Ortopedie si Anesteziologie Generala”, se exemplifica in raport, scrie Cotidianul.

Ministrul mediului este de parere ca soferii ar trebui sa plateasca taxa auto in functie de gradul de poluare al masinilor, si nu de vechimea acestora. „Taxa deranjeaza ca valoare, astfel ca actul normativ ar trebui revizuit. Ea ar trebui sa fie platita in functie de gradul de poluare al masinii. Pentru a pune in aplicare acest lucru, este nevoie de un certificat de noxe clar, in care sa fie stabilit exact cat se va plati, in functie de cat polueaza masina, si sa nu conteze daca aceasta este la prima sau la a cincea inmatriculare“, ne-a declarat Nicolae Nemirschi. Ministrul a adaugat ca s-ar putea introduce chiar si roviniete, care sa limiteze accesul in centrul orasului al autovehiculelor cu grad mare de poluare, afirma Cotidianul.

Iubirile secrete ale Zoiei Ceausescu. Dupa 19 ani de la Revolutie, familia Ceausescu inca mai lasa povesti neterminate. Una, mereu controversata, a ramas Zoia cu iubirile ei, toate interzise. Saptamana trecuta, Evenimentul zilei dezvaluia, intr-un interviu cu scriitorul Petru Popescu, iubirea imposibila pe care acesta a trait-o alaturi de fiica dictatorului, Zoia. Nu a fost singura dragoste a Zoiei pedepsita de parinti, cu despartiri fulgeratoare si misterioase. Petre Roman si ziaristul Mihai Matei au fost barbatii care, incercati de-un amor interzis, au fost inlaturati din viata rebelei Zoia la comanda familiei „faraonului“. Zvonurile despre o relatie dintre Petre Roman si Zoia Ceausescu au izbucnit dupa 1989, cand profesorul de la Politehnica si fiul generalului Walter Roman a ajuns prim-ministru. Aparuse chiar o butada, „Petre Roman nu a mancat salam cu Zoia“, dar proaspatul premier a pus-o pe seama inamicilor politici si a faptului ca zgaltaise din temelii regimul comunist.

Un afis cu doi romani care fura dintr-o casa se afla printre instrumentele de propaganda ale organizatiei de tineret a Uniunii Democratice de Centru (UDC) din Elvetia, care lupta impotriva extinderii acordului de libera circulatie in statul alpin la Romania si Bulgaria. Extinderea acordului si, implicit, permiterea accesului pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari vor fi supuse unui referendum pe data de 8 februarie 2009, iar Elvetia risca excluderea din zona Schengen daca va vota impotriva. Tinerii din UDC, grupare extremista reprezentata in guvern, nu au precizat daca vor folosi afisul, afirma EvZ.

Generalul Munteanu, scos cu politia dintr-o casa nationalizata. Nu mai putin de 12 ani i-au trebuit unui proprietar care si-a recastigat in instanta casa nationalizata sa-l scoata din locuinta pe generalul de armata care o ocupa abuziv. Anca Barsanescu obtinuse inca din 1996 o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care primea inapoi de la statul roman un apartament in zona Aviatorilor din Bucuresti. La vremea respectiva insa locuinta era ocupata de generalul MApN Tudor Munteanu impreuna cu familia acestuia. Ofiterul a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a nu preda imobilul proprietarului de drept, de la deschiderea de procese penale aberante pana la refuzul direct de a iesi din casa. In cele din urma, Anca Barsanescu a apelat la ajutorul politistilor si sambata a reusit sa-i evacueze din locuinta pe membrii familiei Munteanu. Sotia generalului care in prezent ocupa functia de loctiitor al sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul din cadrul MApN a facut insa un scandal monstru, acuzandu-i pe politisti ca o agreseaza si ca au intrat abuziv in locuinta ei. Paradoxal este faptul ca generalul mai are un apartament in zona centrala a Capitalei, cumparat in 2006. La vremea respectiva presa centrala a relatat ca mai multi inalti ofiteri de armata, printre care si Tudor Munteanu, au beneficiat de un act normativ care le-a dat dreptul sa-si cumpere locuintele de serviciu la preturi ridicol de mici, afirma Romania libera.

Radu Berceanu, ministrul desemnat al infrastructurii si transporturilor, vrea sa le propuna americanilor de la compania Bechtel sa construiasca Autostrada Transilvania doar pana la Targu Mures, astfel incat statul roman sa poata scoate la licitatie celelalte tronsoane, iar lucrarile sa fie urgentate. "Propunerea pentru Bechtel ar fi sa faca ei pana la Targu Mures si sa renunte la restul, ca sa faca o treaba buna, si noi sa le scoatem pe celelalte la licitatie", a declarat Berceanu. Ministrul a explicat ca autostrada a avut probleme inca de la inceputul contractului cu americanii, iar acum ramane de vazut daca ei vor accepta oferta partii romane de a renunta la o parte a lucrarilor. "In urma cu trei zile, m-am intalnit cu reprezentantii companiei americane Bechtel si am stabilit unele prioritati, respectiv o decalare a termenului pentru cele doua tronsoane 2B si 3C, si urmeaza sa propun ca portiunea pana la granita sa fie efectuata de mai multe companii, ca finalizarea sa aiba loc cat mai repede", a spus Berceanu. El a adaugat ca, daca Bechtel va mai dori sa lucreze in Romania, va putea licita pentru alte proiecte pentru ca "avem multe autostrazi de facut", afirma Romania libera.

Judecatoria Slobozia a dispus eliberarea lui Nutu Camataru desi Comisia pentru eliberari conditionate din penitenciarul ialomitean in care acesta este inchis a apreciat ca detinutul nu s-a indreptat, propunand in acest sens magistratilor amanarea deciziei cu inca doua luni. La doar trei zile dupa ce a fost mutat disciplinar din penitenciarul bucurestean Jilava la cel din Slobozia, pe motiv ca ar fi fost unul din capii revoltei din noiembrie, Ion Balint, cunoscut drept Nutu Camataru, a intrat in comisia de eliberari conditionate a inchisorii, desi cazul sau urma sa fie analizat abia in luna februarie. Camataru a contestat decizia de amanare a dezbaterilor pana in 2009 si, la doar trei zile dupa mutarea la Penitenciarul Slobozia, cazul sau a intrat pe rolul Comisiei de eliberari conditionate a inchisorii ialomitene. Membrii comisiei au luat act de faptul ca, din punct de vedere al termenelor legale, Nutu Camataru este eligibil pentru eliberare conditionata, insa au apreciat, in majoritate, ca detinutul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, afirma Gandul.

In exclusivitate pentru “Gardianul”, fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, a declarat ca Romania s-a integrat foarte tarziu in Europa din cauza “evenimentelor sangeroase din decembrie 1989”. “Exemplul Romaniei a aratat ca tarile care au trecut la democratie in mod pasnic, pe calea intelegerii, au ajuns mai bine. Chiar cu pretul unui compromis palid”, a declarat fostul lider al Solidaritatii.