25 Decembrie: de la o sarbatoare pagana la una crestina. De ce sarbatorim Craciunul, adica nasterea lui Iisus din Nazaret, cel considerat in religia crestina Fiul lui Dumnezeu, pe 25 decembrie? Desi inceputurile crestinismului nu sunt pe deplin elucidate, istoricii au gasit mai multe dovezi care arata ca sarbatoarea crestina s-a suprapus peste una pagana. In secolele III-IV d.Hr., in Imperiul Roman se raspandesc multe culte orientale. Istoricul James Frazer, in lucrarea sa „Creanga de aur”, spune ca societatea romana se fonda pe conceptia subordonarii individului fata de societate, a cetateanului fata de stat. Cetatenii, crescuti de mici in acest ideal altruist, isi consacrau viata statului, aflandu-se in serviciul lui, scrie Evenimentul Zilei.

Istoria inca nu s-a pronuntat. Care era situatia legala a nou-nascutului Iisus, dupa legile iudaice. O intrebare la care raspunsurile raman ambivalente in principiu si imprecise factual este cea a situatiei legale, de copil natural sau din casatorie a lui Iisus. Desigur, teza teologica a originii divine si dintr-o fecioara isi are semnificatiile ei, dar ramane exterioara acestei probleme. Intr-adevar, in planul realitatilor istorice, intereseaza situatia legala a lui Iosif si a Mariei la nasterea lui Iisus, din perspectiva dreptului aplicabil situatiei lor, respectiv legislatia evree a timpului. Potrivit Evangheliilor dupa Matei si Luca, cei doi erau logoditi (uniti prin acord matrimonial) situatie intermediara casatoriei si statutului de sot si sotie, intrucat nu locuiau impreuna (Matei 1, 18; Luca 1, 34). Importanta ramane, in acest sens, stabilirea momentului in care incepe convietuirea matrimoniala, scrie Gardianul.

Un investitor francez s-a sinucis dupa ce a pierdut circa 1,4 miliarde dolari in scandalul Madoff. Un director francez, care a investit alaturi de controversatul Bernard Madoff, a fost gasit mort marti, in ceea ce pare o sinucidere, dupa ce a pierdut pana la 1,4 miliarde dolari din banii pe care ii administra, anunta Reuters.Thierry Magon de la Villehuchet, in varsta de 65 ani, unul dintre fondatorii companiei de management financiar Access International, a fost gasit mort in biroul sau de la etajul 22 al unei cladiri din New York, anunta Cotidianul.

Sarbatorile de iarna ale unui inginer roman din SUA. Ion Stanciu a emigrat in SUA in urma cu 14 ani. Stabilit impreuna cu sotia sa in statul Virginia, romanul este printre putinii ingineri din America ce are o diploma de inalta specializare in inginerie. Chiar daca nu locuieste intr-o comunitate mare de romani, Stanciu considera ca pastrare traditiilor este foarte importanta atunci cand locuiesti departe de tara. Sfatul sau acordat celor care au emigrat este sa "incerce sa fie onesti, deschisi si sa castige stima celorlalti, ca oameni". Citeste interviul Evenimentului Zilei.

Englezii vor sa inlocuiasca Craciunul cu Festivitatea luminii de iarna In ultimii ani, in Europa, se incearca din ce in ce mai mult estomparea mesajului crestin, mai ales prin contributia si actiunile militante ale unor asociatii sau institutii care si-au propus sa scoata din societate orice referinta la sacru, informeaza ziarul „Lumina”. Este cunoscuta, in acest sens, campania de publicitate din Londra, din lunile octombrie-noiembrie, care promova ateismul prin sloganurile afisate pe 30 de autobuze: „Dumnezeu nu exista. Nu te mai ingrijora, bucura-te de viata“, scrie Gardianul.