Peste 100 de candidati la comiterea de atentate sinucigase in Irak au fost recrutati in Spania din 2003, potrivit cotidianului spaniol El Pais citat de Le Monde. Publicatia citeaza rapoarte ale serviciilor de informatii. Majoritatea tinerilor activisti spanioli sunt originari din Magreb si au fost formati de celule locale, care le finantau deplasarile. Cea mai activa celula, numita "Cei fara viciu din Occident", opera in Catalania si a format cel putin noua aspiranti la comiterea de atentate sinucigase, dintre care unul a ucis 28 de persoane la Nassirya. Candidatii beneficiau de o retea de sustinere infiintata la Damasc de Gruparea islamica a luptatorilor din Maroc.

Presedintele Rusiei ameninta Ucraina cu sistarea gazului dupa 1 ianuarie 2009 daca nu isi plateste datoriile fata de furnizorul Gazprom. Dmitri Medvedev a afirmat intr-un interviu publicat pe 24 decembrie ca "Ucraina trebuie sa plateasca pana la ultima rubla daca vrea ca economia ei sa nu fie supusa sanctiunilor impuse de Federatia Rusa", transmite AFP. Consiliul de administratie al Gazprom va lua luni in discutie masurile care se impun in cazul Ucrainei.

Sistemul de clasificare folosit pentru filme ar putea fi aplicat de autoritatile britanice si pentru site-urile web. Masura este menita sa-i protejeze pe minori impotriva materialelor daunatoare si cu un continut ofensator, relateaza Reuters. Andy Burnham, ministrul culturii din Marea Britanie, a declarat, sambata, ca guvernul britanic intentioneaza sa negocieze cu administratia presedintelui american ales, Barack Obama, stabilirea unui set de noi norme internationale referitoare la site-urile web de limba engleza.

Armata israeliana a continuat si duminica raidurile aeriene in fasia Gaza. Potrivit ultimului bilant atacurile declansate sambata s-au soldat cu 296 de morti, in marea lor majoritate activisti Hamas, si peste 950 de raniti, scrie AFP. Atacurile aeriene au fost ordonate de ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, dupa ce militantii palestinieni au tras peste 200 de rachete spre Israel. Conducerea armatei israeliene a decis mobilizarea a mii de rezervisti si ameninta cu lansarea unei ofensive terestre in fasia Gaza.

Un atac sinucigas cu masina capcana a provocat moartea a 20 de persoane, intre care 14 copii si doi soldati canadieni, in provincia afgana Khost. Initial un bilant intocmit de autoritatile locale indica moartea a sapte persoane si ranirea altor circa 30. Atentatul a avut loc in apropierea unei scoli, relateaza AFP.