Ministrul mediului a anuntat ca va propune ca Ordonanta 218, privind triplarea taxei de inmatriculare pentru masinile vechi si suspendarea taxei pentru masinile noi Euro 4, sa fie suspendata pe o perioada de una-doua luni. In aceasta perioada va fi aplicata vechea ordonanta, adica atat masinile vechi, cat si cele noi sa plateasca taxa de inmatriculare la valorile din iulie, in functie de puterea motorului, vechime si de noxele emise. In aceste una-doua luni, Executivul va analiza mai multe variante pentru taxa de inmatriculare, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi. Astfel, in prima varianta, taxa ar putea fi eliminata de tot, iar in locul ei sa fie introdusa o taxa de poluare anuala. In a doua varianta se vor achita o taxa de inmatriculare si, anual, o taxa de poluare. A treia varianta: sa se revina la vechea taxa din iulie. Potrivit lui Nemirschi, in sedinta de guvern de marti va propune suspendarea Ordonantei 218, scrie Cotidianul.

Conservatorul Codrut Seres, perdant al unui loc de deputat de Teleorman, este propus pentru presedintia Agentiei Romane de Investitii Straine (ARIS). In nominalizare a contat probabil experienta fostului ministru al economiei, urmarit penal in doua dosare sub acuzatia de spionaj si tradare alaturi de Stamen Stantchev, reprezentantul unor investitori straini. Doctorul Irinel Popescu, unul dintre fostii candidati PSD+PC in Dolj, este si el pe lista de prioritati. Mircea Geoana a anuntat ieri ca Irinel Popescu va fi plasat intr-un post guvernamental, cel mai probabil ca presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Un alt caz este acela al fostului negociator- sef cu UE, Vasile Puscas. Fostul candidat PSD pentru un mandat de senator de Cluj este avut in vedere pentru conducerea Departamentului de Afaceri Europene. „Este adevarat ca mi s-a propus. Sunt in proces de reflectie“, a declarat Puscas. In curs de recuperare se afla si fostul senator PSD Doru Ioan Taracila. Dupa ce a pierdut competitia in Calarasi, Geoana cauta sa-i foloseasca experienta celor cinci mandate de senator in administrarea aceleiasi institutii, ca secretar general al Senatului, afirma EvZ

Chestorul Marian Tutilescu, seful Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, va fi amendat de Curtea de Apel Timisoara daca la termenul din 5 ianuarie 2009 nu se va asigura transportarea unui arestat din capitala la Timisoara. Judecatorul a luat, ieri, acesta decizie dupa ce a fost obligat pentru a doua oara sa amane discutarea cererii de punere in libertate sub control judiciar a fostului sef al Biroului Politiei Judiciare Timisoara, comisarul sef Viorel Renu, arestat in urma unei anchete a DNA fiind acuzat de favorizarea infractorului si complicitate la cumparare de influenta. Politistul a fost arestat impreuna cu avocatul oradean Tiberiu Tiba dupa ce i-au promis lui Iacob Schein ca-i vor rezolva cu ajutorul „pilelor” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie stramutarea dosarului in care era acuzat de DIICOT Timis de trafic de minore de la instantele din Banat si apoi eliberarea. Din interceptarile telefonice a reiesit ca politistul a vorbit de mai multe ori pe mobil cu Schein, care era inchis in Penitenciarul Timisoara, scrie Gandul.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a trimis o adresa la Regionala ieseana a CFR Infrastructura S.A. prin care a anuntat ca anuleaza licitatia pentru inchirierea spatiilor si terenurilor unitatii. De asemenea, in cazul in care s-au incheiat contracte de inchiriere a obiectivelor scoase la licitatie, Ministerul Transporturilor anunta ca acestea vor fi reziliate. Cele mai multe spatii si terenuri au fost inchiriate la preturi de nimic clientilor politici ai PNL. Au fost scoase la licitatie un numar de 129 spatii comerciale si terenuri din toata Regionala, adica din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Bacau, Vaslui si Suceava. Spatiile si terenurile, care in marea lor majoritate sunt situate in gari sau la marginea marilor bulevarde din municipiile din judetele care fac parte din Regionala CFR Iasi, vor fi inchiriate la preturi modice. De asemenea, zilele trecute Radu Berceanu a demis 24 de directori din cadrul Ministerului Transporturilor, relateaza Gardianul.

Demiteri in sistemul sanitar. Primele tinte ale lui Ion Bazac au fost managerii lui Nicolaescu numiti la carma spitalelor judetene de urgenta din Giurgiu si Slobozia. In comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii se precizeaza ca "decizia a fost justificata de gravele nereguli constatate in unitatile de primiri urgente (UPU) din aceste spitale in asigurarea asistentei medicale de urgenta in perioada sarbatorilor de iarna". Ministrul Ion Bazac, insotit de secretarul de stat Raed Arafat, si-a facut inopinat aparitia la cele doua unitati medicale. La Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu s-a constatat, printre altele, ca functionau doar opt linii de garda in loc de 18 si erau doar trei asistenti medicali, si nu opt, cat se raportase la autoritatea de sanatate publica judeteana. Se mai specifica faptul ca in spital nu era nici un medic anestezist, iar cel care era de serviciu la domiciliu nu a raspuns la apelul telefonic, afirma Romania libera.