Romanul din transeele AFP. Calin Neacsu, seful biroului France Presse pentru Croatia si Bosnia-Hertegovina, si-a lansat zilele acestea primul roman, la Ambasada Romaniei de la Paris. Un roman la conducerea agentiei France Presse nu e mare lucru, ar putea spune unii. „Cunoscatorii“ insa stiu ca jurnalistul Calin Neacsu e printre putinii nefrancezi care ocupa o astfel de functie, informeaza EVZ.

Emil Boc da liber la buldozere. Lucrarile la autostrazi pe terenurile expropriate vor putea incepe imediat ce proprietarilor li se vor vira banii in cont. Ordonanta urmareste urgentarea executiei lucrarilor intarziate de contestatiile expropriatilor si de autoritatile locale. Actul normativ care modifica legea exproprierilor prevede ca, odata stabilit cuantumul despagubirilor acordate proprietarilor care detin terenuri aflate pe traseul autostrazilor si virarea banilor in cont, drumarii pot intra cu utilajele pe respectivele proprietati, scrie Adevarul.

Piata muncii, liberalizata de ochii lumii. Ridicarea restrictiilor pentru romanii si bulgarii care vor sa munceasca in Spania, Danemarca sau Grecia este mai mult o masura de forma, care nu va afecta pietele muncii din tarile implicate, afirma analistii economici. Criza a lovit deja aspru in sectoarele care necesitau cea mai multa forta de munca, respectiv constructiile si turismul, astfel ca imigrantilor le este din ce in ce mai greu sa-si gaseasca un serviciu. Specialistii estimeaza ca masura ar putea fi, mai degraba, o avertizare pentru ca localnicii tarilor din Vest sa se abtina de la greve sau de la eventuale miscari de strada. Toate statele Uniunii Europene sunt amenintate de cresterea somajului, pe fondul crizei financiare aflate in plina desfasurare, anunta EvZ.

Profesorii si pensionarii au primit o ciozvarta de la ospatul prezidential. La petrecerea organizata joi, de Traian Basescu, la castelul Foisor din Sinaia, pe masa prezidentiala s-au gasit resturi de buget pentru majorari de pensii si de salarii pentru profesori. Asa-zisa intalnire informala a Guvernului Boc cu presedintele Basescu a fost de fapt o paranghelie a noii guvernari, intinsa pe mai bine de sapte ore, la care seful statului a socializat cu sotiile si copiii ministrilor si a dansat sarba, scrie Cotidianul.

Terenurile, tinta vanatorilor de chilipiruri. Proprietarii sunt disperati dupa cumparatori, astfel ca au scazut preturile chiar si cu 50%. Cu toate acestea, clientii se cam lasa asteptati. Cei care dispun de lichiditati si vor sa-si cumpere o bucata de teren ar putea sa obtina un pret special in aceasta perioada. Limitarea creditarii si problemele financiare ale dezvoltatorilor straini au inghetat aproape complet acest gen de tranzactii, astfel ca proprietarii care au nevoie de bani nu intarzie sa scada preturile. In ultimele sase luni, unii dintre ei au renuntat chiar la 50% din sumele pe care le cereau la inceputul anului trecut, noteaza EvZ.

Ecotaxa: adio pungi din plastic gratuite! De la 1 ianuarie, sacosele din material care nu este biodegradabil, oferite gratuit de mai toate magazinele, vor fi taxate cu 0,2 lei. Pungile din plastic nu vor mai fi oferite gratis in magazine incepand din prima zi a acestui an. Guvernul a decis asa printr-un act normativ ce prevede ca producatorii sa achite cate 0,2 lei pentru fiecare punga confectionata din materiale care nu sunt biodegradabile. Costurile s-ar putea rasfrange astfel la retaileri si apoi la clientul final, informeaza EvZ.

Generalul Nicolae Plesita: „I-am ucis, bineinteles”. Atunci cand Traian Basescu condamna crimele comunismului de la tribuna Parlamentului, iar Vadim Tudor sufla intr-un fluier de militian si il huiduia din toti rarunchii, un om radea pe sub mustata. Numele: Nicolae Plesita, fost general de securitate, omul care a recunoscut cu nonsalanta ca a fost implicat in uciderea unor protestatari ai regimului, pentru ca, ulterior, sa sustina ca noi am inteles gresit. Si cum sa nu rada Plesita?! Este acuzat de terorism, dar ridica o pensie de 5.500 de lei noi, 55 de milioane vechi, tocmai atunci cand presedintele nostru citea in fata natiunii Raportul Tismaneanu. Generalul sustine acum ca toate acuzatiile care i se aduc sunt “simple fleacuri”, noteaza Cotidianul.

Guvernul Boc poate evita o criza drastica. Noul guvern al Romaniei va avea de infruntat o iminenta criza economica anul acesta, estimeaza firma internationala de consultanta Oxford Analytica. Expertii acesteia avertizeaza ca este primul recul cu care se confrunta Romania de la caderea comunismului. Semnele sunt vizibile inca din ultimele trei luni, cand politica monetara a fost revizuita si marcata de restrictii, iar sectoare precum industria sau bancile au avut nevoie de sprijinul statului. Insa noul guvern, caracterizat drept „o coalitie neasteptata“, si-a anuntat un program de guvernare bazat pe „realism si dinamism, care ofera sanse reale de a evita consecinte drastice ale crizei“, scrie EvZ.

Mii de profesori pensionari cu posturi de suplinitori vor fi platiti cu ora. Ministrul educatiei intentioneaza sa puna interdictie cumulului de norme cadrelor didactice care au depasit varsta pensionarii. Incepand din toamna, posturile vacante ar urma sa fie ocupate doar de profesori incadrati la plata cu ora. Masurile draconice ale Guvernului Boc ce au ca tinta cateva sute de „pensionari de lux” din Aparare si Interne care incaseaza si salarii au produs si un efect neasteptat: profesorii pensionari care ocupa posturi de suplinitor nu vor mai putea sa cumuleze mai multe norme, scrie Gandul.

Reguli noi antifumat in Romania. De la 1 ianuarie, fumatorii isi pot aprinde tigara in restaurante, baruri si discoteci doar daca exista spatii izolate de cele pentru nefumatori. Camerele pentru fumatori trebuie sa fie ventilate, sa nu se afle in zona de trecere si sa nu ocupe mai mult de 50% din suprafata restaurantului sau a barului. „Exceptie fac restaurantele cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati. Patronii acestora pot decide daca restaurantul este exclusiv pentru fumatori sau pentru nefumatori“, afirma Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sanatatii la Comisia Europeana pentru controlul tutunului. Tot de la inceputul acestei luni, fumatorii isi pot aprinde tigara la serviciu doar daca au amenajat un spatiu ventilat, destinat exclusiv acestui viciu, informeaza EvZ.