Compania Gazprom a anuntat duminica ca ridica pretul gazelor naturale furnizate catre Ucraina. Alexei Miller a declarat ca Gazprom va cere Ucrainei 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, in crestere fata de oferta anterioara care era de 418 dolari. Conducerea Naftogaz, compania de stat a Ucrainei a declarat ca daca rusii vor impune un pret mai mare gazului, Gazprom trebuie sa se astepte la o majorare a taxelor de tranzit catre consumatorii din afara Ucrainei, scrie le Novel Observateur. Anul trecut Ucraina platea pentru mia de metri cubi de gaz 179,50 dolari, in timp ce o parte din tariile Uniunii Europene cumparau gazul la 500 de dolari.

Secretarul de stat al Comerţului propus in functie de Barack Obama, Bill Richardson, a anunţat că se retrage din funcţie, din cauza unei anchete ce vizează o societate care are afaceri cu statul New Mexico, unde acesta este guvernator. Potrivit cotidianului L'Express justitia americana suspecteaza compania CDR Financial Products, care l-a sustinut in campania electorala pe Bill Richardson, ca ar fi obtinut un contract preferential in valoare de 1,4 milioane de dolari. Fost ambasador american la ONU, Bill Richardson, in varsta de 61 ani, este una dintre cele mai importante personalitati politice de origine hispanica din SUA. El fusese favorit pentru postul de secretar de stat, atribuit in final fostei Prime Doamne a Americii, Hillary Clinton.

Cel putin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte sase au fost rănite în urma unei serii de cutremure produse duminică dimineaţă în provincia indoneziană Papua. Oficialii sustin ca mai multe clădiri au fost avariate, iar alimentarea cu curent electric a regiunii a fost intrerupta. Potrivit seismologilor cutremurul a avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter si a fost urmat de o serie de alte patru replici a căror magnitudine a depăşit cu puţin 5 grade, relateaza Reuters. La inceputul lunii noiembrie 2008 sase persoane au murit si circa 10.000 au fost evacuate in urma unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter.

38 de persoane au fost ucise şi 79 au fost rănite într-un atentat sinucigaş care a avut loc la intrarea într-un mausoleu apartinand şiiţilor în cartierul Kazamiyah situat in vestul Bagdadului, informeaza AP. Potrivit oficialilor printre victime se numara pelerini irakieni dar si femei si copii. Atacul survine în contextul în care forţele irakiene au preluat controlul în capitală, în urma unui acord cu Statele Unite, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Ministrul de interne al Indiei a declarat in cadrul unei vizite la Washington ca detine probe concludente care demonstreaza ca atentatele de la Mumbai din luna noiembrie 2008 au fost coordonate de persoane aflate la varful statului pakistanez. Oficialul indian a adaugat ca va prezenta in zilele urmatoare autoritatilor americane aceste probe printre care se numara interceptari telefonice si transcrieri ale interogatoriilor, informeaza Reuters.