De la instalarea sa in functie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu a demarat niciun proiect major de investitii, chiar daca dispune de o suma suficient de mare: 100 de milioane de euro, bani obtinuti din credite externe. Motivul pe care il invoca actualul primar e halucinant: banii stau bine in banci. Intre timp, lucrarile la pasajul Basarab, care ar fi aerisit o parte din traficul bucurestean, au fost oprite, pentru ca edilul Capitalei a anuntat ca firmele Astaldi din Italia si FCC Construction din Spania, care executa lucrarile, nu vor primi banii pe care ii cer pentru continuarea lucrailor. La randul lor, constructorii au spus ca fara bani nu isi pot plati furnizorii si au blocat activitatea. Edilul-sef al Capitalei considera ca banii stau bine in banci si nu avea rost sa ia doar o parte din suma economisita, ceea ce ar fi insemnat ca nu ar mai fi primit dobanda, prin distrugerea depozitelor. Paradoxal, Oprescu s-a declarat grijuliu cu banii, in conditiile in care abia in 2015 municipalitatea va incepe sa plateasca ratele unui credit de 500 de milioane de euro, contractat de fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, scrie Curentul.

Judecatoarea Marioara Dumitru din Pitesti este cercetata de Parchetul General pentru ca si-ar fi inscenat un accident auto ca sa nu plateasca reparatiile. Surse judiciare au declarat pentru Cotidianul ca dosarul in care judeca­toarea Curtii de Apel Pitesti Marioara Dumitru este cercetata pentru fals, uz de fals si inselaciune, intrucat si-ar fi inscenat un accident auto pentru a nu plati reparatiile ma­sinii, nefiind asi­gurata CASCO, s-a constituit in­tam­plator, pornind de la interceptari ale convorbirilor telefonice dintr-un alt dosar, al mitei pentru eliberarea per­miselor auto, scrie Cotidianul.

In jur de 450.000 de computere din programul guvernului trecut nu vor mai ajunge acasa la elevii din clasele a IX-a si a X-a. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat acum cateva zile ca firmele care au castigat licitatia doresc sa rezilieze contractul. De partea cealalta, informatia e alta: consortiul vrea sa renegocieze contractul. Astfel, la aceasta ora, celebrul proiect “Un calculator pentru fiecare elev”, amintit in repetate randuri in campania electorala de guvernul Tariceanu, este blocat, fiind in joc aproximativ 200 de milioane de euro, afirma Curentul.

Guvernul Boc ar putea avea o surpriza la expirarea termenului in care pensionarii trebuie sa decida daca vor sau nu in continuare salariu de la stat. Chiar daca Ordonanta 230 prevede ca acestia au de ales intre pensie si incetarea raporturilor de munca, practic, ei nu pot fi dati afara deoarece este contrar Codului muncii, sustin specialistii. Experta in legislatia muncii, avocata Ana Lupu a declarat ca, in momentul de fata, un contract de munca, incheiat chiar si pe perioada determinata, poate fi desfacut doar cu respectarea prevederilor legale. „Exista demisia, desfacerea contractului pe cale amiabila, adica de comun acord, sau in baza unor actiuni disciplinare. Daca angajatul nu a comis insa o abatere disciplinara, nu se poate invoca aceasta prevedere“, a spus Lupu, citat de Evenimentul Zilei.

In prima sa aparitie televizata ca premier, vineri seara la TVR 1, Emil Boc i-a gresit in mod repetat functia omologului sau Vladimir Putin, atribuindu-i-o pe cea de presedinte al tarii. Vorbind despre criza gazelor, Boc s-a referit de mai multe ori nu la premierul, ci la „presedintele Putin“ si la „relatia pe care presedintele Basescu o are cu presedintele Putin de foarte multi ani“. „Nu este timp pentru orgolii“, a explicat, totodata, premierul, de ce presedintele a dat in locul sau telefonul recent la Putin, scrie Evenimentul Zilei.

Mandatul noului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, ales joi, a inceput abrupt. Primul comunicat al CSM cu o noua conducere califica drept "inadmisibil" demersul ministrului justitiei, Catalin Predoiu, de a vorbi despre existenta unor "retele infractionale, transprofesionale, in sistemul judiciar", in conditiile in care acesta nu a sesizat mai intai "organele abilitate". Ministrul este acuzat si ca prin afirmatii generale ar discredita intregul sistem judiciar, scrie Romania Libera.

Patriarhul Daniel nu este doar un simplu observator al fenomenului politic, ci este si el “un Patriarh jucator”. Dupa ce in urma cu un an se zvonea ca ar putea fi contracandidatul lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, Daniel este acuzat ca incearca sa-si impuna oamenii in structurile politice. Un exemplu in acest sens ar fi o intalnire a acestuia cu noul ministru al culturii, Toader Paleologu, caruia i-ar fi sugerat sa-l desemneze sef la Culte pe Adrian Lemeni, afirma Gardianul.

I se mai spune si „contabilul mortii” datorita meticulozitatii cu care isi noteaza orice victima a ostilitatilor israeliano-palestiniene. Cunoscut jurnalistilor ca un om prompt, modestul doctor palestinian are insa o sarcina ingrata, care il rapeste de langa familie. Sa fii seful serviciilor de urgenta palestiniene este o responsabilitate titanica, dar Mouawiya Hassanein nu se plange. „In fiecare zi primesc cel putin 200 de apeluri telefonice de la jurnalisti si acord circa 15 interviuri. Nu fac niciodata economie de informatii”, declara seful serviciilor de urgenta palestiniene din Fasia Gaza, asezat la modestul sau birou de lemn, povesteste AFP. Doctorul este casatorit cu o romanca si tatal a cinci copii, scrie Gandul.

Gasca romanului cu cea mai mare pensie din Romania primeste lunar salarii de sute de milioane de lei de la bugetul de stat. Oamenii din jurul fostului director general al Autoritatii Aeronautice Civile, Florea Geica, au in continuare lefuri uriase. Apropiatii acestuia beneficiaza chiar si de un spor de radiatii cosmice! Dupa ce si-a “tras” o pensie de 40.000 lei (aproximativ 10.000 de euro pe luna), Geica a devenit, in iulie anul trecut, cel mai bogat pensionar din Romania. Cel care l-a urmat pe Geica la conducerea Autoritatii Aeronautice Civile, Adrian Vasilache, se afla acum pe „lista neagra” a ministrului transporturilor, Radu Berceanu, din pricina salariului urias. In plus, Adrian Vasilache si-a acordat o prima de 12.000 de lei si s-a facut chirias in Cartierul Francez pe banii Autoritatii, scrie Adevarul.