Faza pe mass-media a razboiului din Fasia Gaza. De aproape trei saptamani, razboiul din Gaza este „stirea numarul unu“ pe intreaga planeta. Televiziuni de prestigiu, precum CNN sau BBC, isi incep fiecare jurnal cu noutatile din Fasie. Ziarele importante din New York, Paris, Londra sau Roma au, in fiecare zi, un loc rezervat pe prima pagina pentru ostilitatile dintre Israel si Hamas. Atunci cand orice informatie poate deveni „breaking news“, cand fiecare declaratie poate sa scoata mii de oameni in strada oriunde pe Glob, imaginea conflictului nu se mai „joaca“ doar in transee, pe tancuri sau in avioanele F16. Razboiul din teren este dublat si de razboiul mediatic, in care fiecare parte se inarmeaza la fel de constiincios ca si pentru lupta propriu-zisa, scrie EvZ.

Romania – „invitata” sa respecte casatoriile gay. O decizie a Parlamentului European, adoptata miercuri, obliga statul roman sa recu­noasca cuplurile homosexuale casatorite sau care au incheiat un parteneriat civil in alte tari europene. Daca acestea vin in Romania, statul este obligat sa le confere toate drepturile pe care le aveau in tarile in care si-au jurat credinta in fata primarului. Pe de alta parte insa, statul roman nu recunoaste dreptul homosexualilor autohtoni de a-si uni destinele, scrie Gandul.

Costestiul, dupa 10 ani: localnicii erau mai rai decat minerii. Minerii au acoperit Costestiul de glorie mediatica si l-au bagat cu forta in istorie. Gazde si calauze binevoitoare, localnicii din regiune le-au stat alaturi si ca vrednici camarazi de bate in batalia data jandarmilor. Pe cand profesori si ingineri locali loveau jandarmi scosi din Salvare, doi invatatori batrani oblojeau militari raniti, adaposteau ziaristi urmariti si potoleau setea minerilor, scrie Cotidianul.

Cehia, tara culturilor criminale compozite. Praga este unul din locurile in care functioneaza si se incruciseaza mai multe tipuri de criminalitate sau, cum s-ar putea spune, de culturi criminale diferite. Legile Cehiei sunt foarte permisive, iar de-a lungul intregului deceniu ‘90 politia ceha nu era foarte pregatita in combaterea marii criminalitati. Majoritatea retelelor instalate in Cehia au devenit astazi multinationale, conformandu-se astfel "tendintelor globalizarii". Asasinarea nasului Frantisek Mrázek nu a putut fi rezolvata si se banuieste ca au fost exercitate mari presiuni politice pentru a opri ancheta, scrie Romania libera.

Bunicuta Kilowatt, afaceri de 33 de milioane €. Ileana Olah are 74 de ani si este actionar majoritar al unei firme care furnizeaza energie electrica pentru tramvaiele si troleiele din Capitala. Traieste la Simleu Silvaniei, iar firma pe care o „controleaza” face bani grei la Bucuresti din contracte cu energie, fiind furni­zorul unor regii de stat. SC Transenergo Com este o societate privata, care acum cateva luni a mai dat o lovitura pe piata energiei. In septembrie 2008, firma - cu sediul intr-un apartament al Hotelului Marriott - a castigat un contract de furnizare de electricitate catre Regia Autonoma de Transport din Bucuresti (RATB) de 1,4 milioane de euro, scrie Adevarul.

Mazare a ramas fara investitori pentru „oraselul distractiilor“. Proiectele anuntate anul trecut cu mandrie de primarul Constantei, Radu Mazare, si aprobate de consilierii municipali vor fi amanate din cauza crizei mondiale. Primarul a declarat ieri ca unul dintre cele mai dorite proiecte, oraselul lacustru de pe lacul Siutghiol din Mamaia, care urma sa fie realizat „din respect fata de turistii care vin sa se distreze la mare“, nu poate fi concretizat. El sustine ca investitorii nu mai pot obtine credite de la banci pe fondul crizei financiare mondiale, scrie EvZ.

Staretul unei manastiri din Neamt spune ca diavolul s-a ascuns in pasaport. Parintele Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda din Neamt a lansat un apel catre preotimea din toata tara impotriva introducerii cipurilor electronice pe pasapoarte. Conducerea BOR considera demersul unul rupt de realitate. Surse din Patriarhie se indoiesc insa de autenticitatea documentului, scrie Cotidianul.

Traficantii de droguri si agresorii au liber in scoli. Autoritatile sunt depasite si nu pot garanta siguranta elevilor in unitatile de invatamant. Ministerul Internelor recunoaste ca traficantii le dau droguri gratis copiilor, ii santajeaza si ii agreseaza. Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti nu stie cate cazuri de agresiuni s-au inregistrat in scoli, scrie Romania libera.

Casa de 700.000 de euro pentru maidanezi. Sute de caini fara stapan isi pot gasi loc in adapostul nou-nout, inaugurat ieri de reprezentantii Primariei Sectorului 1. Adapostul, situat pe strada Odai, nr. 3-5, a costat aproximativ 700.000 de euro si are un total de 136 de spatii de cazare, o zona de birouri si un cabinet veterinar foarte modern, scrie EvZ.

Udrea il ingroapa pe Dracula. Elena Udrea considera ca Dracula nu mai poate fi un brand turistic reprezentativ pentru Romania. "Cred ca atat de mult s-a batut moneda pe acest personaj istoric incat nu ne mai putem gandi a mai face un brand turistic din el", a declarat ieri Elena Udrea la Seminarul National de Turism de la Gura Humorului. Ministrul Turismului a adaugat ca, in acest moment, exista proceduri de realizare a licitatiei privind brandul turistic national al Romaniei si ca spera ca la aceasta licitatie sa se prezinte societati de relatii publice, de comunicare, renumite la nivel international, astfel incat brandul sa fie unul de succes. Referindu-se insa la Dracula, Elena Udrea a precizat ca nici nu se pune problema ca Dracula Park sa fie reinfiintat, scrie Romania libera.