Razboiul politic ia locul conflictului cu Hamas. Ofensiva militara desfasurata de armata israeliana in Fasia Gaza timp de 22 de zile va fi urmata de o alta lupta extinsa pe o perioada similara, dar de data aceasta una politica. Alegerile generale organizate la 10 februarie ii vor aduce fata in fata in postura de protagonisti ai confruntarii politice pe seful diplomatiei israeliene, Tzipi Livni, pe ministrul apararii, Ehud Barack, ambii membri ai actualului partid de guvernamant Kadima, si pe liderul formatiunii de dreapta Likud, Benjamin Netanyahu. Miza o reprezinta fotoliul premierului Ehud Olmert, iar cel care pare sa isi adjudece pozitia, potrivit sondajelor de opinie, este Netanyahu, un politician care nu a jucat, spre deosebire de ceilalti doi contracandidati, niciun rol in ofensiva derulata impotriva miscarii Hamas, scrie EvZ.

Operatorii tineau datele apelurilor mai mult decat cere legea interceptarilor. Orange, Vodafone, Zapp si Cosmote inregistrau si stocau datele apelurilor si sms-urilor si inainte de 20 ianuarie, data la care a intrat in vigoare legea 298/2008. Ba din contra, potrivit Liviu Popescu, seful Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania spune ca legea scurteaza durata de pastrare a datelor apelurilor si mesajelor scrise. „Numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, momentul efectuarii apelului, precum si durata erau stocate pe perioade variabile, dar care depaseau sase luni. Nu as putea preciza maximul, este in functie de operator. Toate aceste informatii erau necesare pentru facturarea serviciilor prestate“, a declarat pentru Gandul Liviu Popescu, vorbind in numele celor patru companii.

Mazare a denuntat Trabantul lui Nastase la Europa Libera. In primavara lui 1991, ziaristii constanteni Radu Mazare si Nicusor Constantinescu ajungeau in Germania, la Europa Libera, unde lasau un document care il privea pe ministrul de Externe al Romaniei de la acea vreme, Adrian Nastase. Documentul, pe care inca il mai pastreaza Neculai Constantin Munteanu, reprezenta o cerere adresata de Nastase, in 1988, ministrului Comertului Interior, Ana Muresan. Scopul: „Cumpararea cu prioritate si cu plata integrala a unui autoturism Trabant 601 (Limuzina)”, scrie Cotidianul.

Tiganii Romaniei: ai nostri, ai Europei? Nici macar ai lor. Intr-o societate in care dezbaterile politice lipsite de esenta acapareaza haotic agenda publica, adevaratele probleme sunt expediate sub pres. Dinamica in speta inregistreaza insa un efect pervers: dupa un exil impus iresponsabil, aceste probleme reapar violent in sfera publica, iar cand o fac, presa si politicienii romani s-au obisnuit sa le prezinte sub platosa gaunoasa a senzationalului. Relatia dintre etnicii romi si majoritate are alura unui astfel de subiect. Si asta, intrucat tensiunile latente continua sa existe. Nerezolvate, ele vor genera periodic conflicte mai mult sau mai putin violente, imposibil de preintampinat in lipsa unui efort concret de intelegere a fenomenului. Pe de alta parte, ignorarea a peste 1,5 milioane de romi face ca o parte semnificativa a Romaniei sa participe prea putin sau aproape deloc la progresul intregii societati, scrie Romania libera.

Daniel Morar, in carti pentru un nou mandat la conducerea DNA. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, ieri, ca „in maximum doua saptamani“ va face o propunere in privinta conducerii DNA, insa, la acest moment, cea mai probabila solutie este nimeni altul decat actualul sef al institutiei, Daniel Morar. Declaratia lui Predoiu este cu atat mai ciudata cu cat, acelasi demnitar propunea, anul trecut, in luna august, in timpul primului sau mandat la conducerea Ministerului Justitiei, inlocuirea lui Morar la sefia DNA cu Monica Serbanoiu, scrie EvZ.

Produsele bio romanesti se intorc in tara ca marfa de import. Producatorii ger­­mani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania. Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj. Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pietei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Acesta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe, scrie Gandul.

Ministrul Sanatatii vrea pijamale de unica folosinta in spitale. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Cotidianul, Ion Bazac vorbeste despre primele masuri pe care le va lua, dar si despre pasiunea sa pentru masinile Ferrari. “Sunt pentru pijamaua de unica folosinta”, a spus ministrul Sanatatii cand a fost intrebat care este solutia pentru ca pacientii sa nu mai vina la internare cu hainele lor de acasa. In interviul acordat, ministrul a spus ca medicamentele se vor ieftini cu 9,8-10,2% dupa ce va intra in vigoare noul proiect de ordin de calcul al preturilor la medicamente, ca va stimula vanzarea de medicamente ieftine si ca va reintroduce prescrierea pe denumire comuna internationala si nu pe denumire comuna, cum este in prezent.

Croatia – o criminalitate ce se vrea europeana. Pozitia geografica a Croatiei, tara aflata la rascrucea principalelor axe de circulatie din Balcani, a atras de multa vreme atentia diferitelor grupari criminale transnationale din Europa. Se poate spune ca mafiile sunt singurele structuri ale fostei Iugoslavii care au ramas intacte. Inainte vreme, traficul cu masini furate din Vest era atat de prosper incat circulau glume precum: "Un panou turistic pe granita croata spune: «Veniti in Croatia, masina dumneavoastra e deja aici»", scrie Romania libera.

Facultati urmate degeaba. Numai 21% dintre absolventii universitatilor din tara isi gasesc un loc de munca si asta abia dupa un an sau 18 luni de la terminarea facultatii, arata un raport inaintat Uniunii Europene anul trecut. Asta inaintea declansarii crizei economice mondiale si inghetarii locurilor de munca. In aceste conditii, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a prezentat ieri un program pe care-l desfasoara in 20 de facultati din tara si care, dupa studii aprofundate ale ofertei universitare, se va finaliza cu implementarea unui model de adaptare a ofertei educationale la cerintele pietei muncii, scrie EvZ.

Paza scolilor trece de la femeia-portar la camere video. Dupa ultimele incidente de agresiune din scoli, Primaria Capitalei vrea sa acceseze fonduri europene pentru achizitionarea de camere video prin intermediul carora sa fie supravegheate imprejurimile scolilor, a declarat miercuri primarul general, Sorin Oprescu. Potrivit edilului, camerele vor fi conectate la sistemul unic de supraveghere al Capitalei, iar la orice incident, politia comunitara sau politia va interveni „in cel mai scurt timp“, scrie Cotidianul.