Parchetul o dezgroapa pe „Matusa Tamara“. Procurorul general Codruta Kovesi a cerut iar parlamentului avizul de urmarire penala a deputatului Adrian Nastase. Doua dosare ale lui Adrian Nastase, „Matusa Tamara“ si „Zambaccian 2“, sunt, din nou, pe masa deputatilor. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat, ieri, Camerei Deputatilor sa supuna la vot inceperea urmaririi penale in aceste cazuri. Practic, Kovesi a reintors in curtea parlamentului doua dosare pe care vechiul legislativ le ingropase fara un vot al plenului, scrie EVZ.

Guvernul da afara 20% dintre angajati. La fiecare cinci angajati ai ministerelor si agentiilor guvernamentale, unul va fi concediat, a decis Cabinetul Boc. Toti ministrii trebuie sa faca pana saptamana viitoare propuneri pentru taierea tentaculelor caracatitei birocratice, care in ultimii ani a devenit tot mai uriasa. "Jumatate din agentiile guvernamentale pot fi linistit desfiintate fara a se simti lipsa lor", spune economistul Ilie serbanescu. In opinia sa, concedierea a 20% din personalul birocratic, hotarata de Guvern, este "o masura extraordinar de buna", in contextul crizei, cu conditia ca ea sa fie infaptuita, informeaza Romania Libera.

Un tren expres pentru Bucuresti si imprejurimi. Doi tineri arhitecti au propus un proiect de retea de trenuri rapide in Capitala, care ar putea lega municipiul de orasele din jur si ar reduce traficul. Maximum 30 de minute de la Gara de Nord pana la Aeroportul „Henri Coanda“. Pentru cei care locuiesc in Bucuresti, acest timp pare desprins din cartile SF. Pentru Andrei Egli si Andrei Fufezan, doi tineri arhitecti romani, este, insa, un timp mai mult decat realizabil, noteaza EVZ.

14 acte violente pe ora - media televiziunilor romanesti. Reality show-urile, cele mai „pacatoase” dintre emisiuni. Postul pentru copii Cartoon Network, 673 de acte violente intr-o saptamana. Gradul de violenta din programele televiziunilor noastre a scazut fata de 2004, data realizarii ultimului studiu. Totusi, violenta verbala continua sa fie foarte prezenta la posturile generaliste, in timp ce violenta fizica apare frecvent in programele de desene animate, potrivit unui studiu prezentat ieri de CNA. Studiul „Masurarea gradului de violenta prezent in programele audiovizualului romanesc” a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare. Proiectul a analizat 371 de ore de emisie, din saptamana 13-19 octombrie 2008, scrie Gandul.

Cum te faci stapan de bloc. Locatarii unui imobil din centrul Capitalei sunt terorizati de firmele care au pus mana pe jumatate din cladire, iar acum ravnesc si la restul. O scara intreaga de bloc a devenit proprietatea firmelor As palis Trading Limited si Aspa. Pe cealalta scara, 25 de familii se straduiesc sa faca fata presiunilor, dupa ce in decembrie, din cauza „vecinilor“, le-au fost oprite caldura si apa calda. Sapte locatari s-au trezit si cu procese de contestare a proprietatii. De Sarbatori, in apartamentele locatarilor din Strada Academiei au domnit frigul si nelinistea. Reprezentantii firmelor Aspalis Trading Limited si Aspa, proprietarele scarii A, au modificat centrala termica a imobilului si au interzis accesul in spatiul comun, unde se gaseste centrala, lasandu-i pe oameni sa inghete fara nicio explicatie, scrie EVZ.

„Marea sapatura” a lui Oprescu: 8 parcari subterane, in Bucuresti. Investitorii vor exploata parcarile timp de 49 de ani. Primaria Capitalei si-a anuntat intentia de a concesiona prin licitatie publica lucrarile de constructie la opt parcari subterane. Parcarile urmeaza sa fie construite in parteneriat public privat, municipalitatea punand la dispozitia investitorilor terenurile, iar acestia urmand sa vina cu banii - 420 de milioane de euro. Tot investitorii vor fi si cei care vor exploata parcarile timp de 49 de ani, municipalitatea urmand sa primeasca un procent din incasari. Locatiile puse la dispozitie de Primaria Capitalei sunt in Piata Revolutiei, Piata Universitatii, Piata Charles de Gaulle, esplanade din fata garii Baneasa, Piata Presei, Piata Dorobanti, Piata Walter Maracineanu si Strada Edgar Quinet, informeaza Gandul.

Amintirile omului care s-a intors din Iad.Evz.ro va spune, incepand de astazi, tulburatoarea istorie a lui Oleg Dombrovschi, un roman basarabean cu o poveste cat o carte de mii de pagini. Veteran de razboi, ranit pe front, prizonier al lagarelor sovietice si al inchisorilor comunismului romanesc, Oleg e supravietuitorul unui secol care a frant, cu metoda, zeci de milioane de destine. Povestea sa, ramasa decenii la rand intre peretii unei case bucurestene, iese la iveala, poate ca un semn tarziu al unei inutile dreptati istorice. Oleg Dombrovschi este un om norocos. Peste o luna implineste 90 de ani. Daca ar face insa un bilant al celor negri si pierduti, romanul nascut in Basarabia ar numara trist: trei ani de razboi mondial, sapte ani de prizonierat in lagarele sovietice si inca sase in puscariile comuniste din Romania.

Basescu isi cauta avocat ca sa-l infunde pe Saftoiu. Presedintele Traian Basescu a fost, ieri, in cautare de avocat care sa-l reprezinte in procesul pe care vrea sa i-l intenteze fostului sau consilier, Claudiu Saftoiu. Seful statului s-a adresat, intr-o prima etapa, cabinetului de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, care l-a reprezentat in alte cateva procese, inclusiv impotriva unui ziarist. Basescu s-a vazut refuzat, intrucat unul dintre parteneri se afla in conflict de interese. „Am refuzat din motive de deontologie profesionala. Claudiu Saftoiu e nasul de botez al fetei mele. Pe de alta parte, nici pe Saftoiu nu-l voi reprezenta, pentru ca as fi in conflict de interese cu domnul presedinte, al carui avocat sunt in alte cauze”, a declarat Florentin Tuca pentru Gandul.

Criza din farmacii, rezolvata prin devalorizarea „leului-medicament”. De la un curs 3,63 lei/euro, ministrul Sanatatii si distribuitorii s-au inteles la 4 lei. „De la 1 februarie, preturile la medicamente vor fi reajustate si se vor recalcula la un curs euro de 4 lei, de la 3,63 lei pentru un euro. Acest lucru ar insemna majorarea preturilor la medicamente de la 1 februarie”, a declarat ieri presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente din Romania (ADIMR), Robert Popescu, dupa intalnirea pe care reprezentantii distribuitorilor au avut-o cu ministrul Bazac. Incepand cu acea data, distribuitorii urmeaza sa reia livrarile de medicamente din import, scrie Gandul.

Arcul de Triumf, deschis vizitatorilor cu ocazia implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor. Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor in zilele de 24 si 25 ianuarie pentru organizarea unor expozitii. Potrivit primariei capitalei vor fi expozitii de fotografie, film, muzica militara, expozitie de efigii din bronz, machete si expozitia Marea Unire de la 1918. Tot pentru a marca jubileul Marii Uniri, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic organizeaza un ceremonial ce va reconstitui momente ale istoriei militare a Romaniei din perioada domniei principelui Alexandru Ioan Cuza. Ceremonialul va include exercitii, manevre si manuiri de arme conform regulamentelor militare de epoca (1859 -1866). Doritorii vor putea admira uniforme de infanterie de linie model 1859, de vanatori pedestri model 1860 si replici de arme model 1898, informeaza Cotidianul.

Noul presedinte CSM il vrea tot pe Daniel Morar la DNA. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, a precizat miercuri seara, la Realitatea TV, ca DNA are in perceptia publica o imagine foarte buna si ca nu ar fi oportune schimbari in cadrul conducerii acestei institutii. Seful CSM a mai aratat ca, la aceasta data, nu este indicat sa se modifice procedura de numire a procurorilor-sefi si ca activitatea DNA este intr-un moment de progres. „Dupa parerea mea, activitatea de acolo trebuie sa-si urmeze acelasi curs. Pe de alta parte, as vrea sa va reamintesc ca la DNA, in general, s-au schimbat niste mentalitati, atat in ceea ce priveste activitatea procurorilor, cat si in ceea ce priveste clasa politica“, a declarat seful CSM, citat de Gardianul.

Un spion, dezertor in 1973, vrea sa fie reabilitat precum Pacepa. Un fost ofiter al Directiei Externe de Informatii din regimul Ceausescu, care a dezertat si a cerut azil politic in SUA in 1973, a cerut, joi, instantei supreme sa anuleze hotararea de condamnare a sa la moarte pentru tradare, asa cum s-a procedat si in cazul lui Mihai Pacepa, fost sef al DIE, scrie Gardianul.