Batalia pe buget incepe saptamana viitoare. O parte din planul anticriza, compus din 67 de masuri, ar putea sa nu fie cuprinsa in bugetul pe 2009 care urmeaza sa fie aprobat joi in sedinta de guvern. Cu bugetul agatat in cui pana saptamana viitoare, guvernul discuta un plan de masuri anticriza record. Nu mai putin de 67 de masuri sunt luate in calcul de executiv pentru a ajuta economia Romaniei sa aterizeze cat mai lin in plina criza economica. Insa, daca vor fi incluse in buget, acestea vor produce o gaura de 34 de miliarde de lei, echivalenta cu 5,9% din produsul intern brut (PIB). In acelasi timp, veniturile pe care aceste masuri le-ar aduce statului se cifreaza la numai 5,9 miliarde de lei, adica aproximativ 1% din PIB, informeaza EVZ.

Descarcati linistiti! Torrentul nu poate fi urmarit. Cel putin un segment al internetului va scapa de rigorile Legii 298 privind stocarea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, acela al descarcarilor de muzica, filme, jocuri sau softuri. Este vorba de site-urile “peer to peer” care folosesc programe de torrent, dar si despre oDC sau DC++, unde se fac schimburi de materiale digitale supuse Legii dreptului de autor. Daca pana acum acestea erau extrem de greu de urmarit, de acum incolo va fi practic imposibil, informeaza Gardianul.

„Primavara“ si pericol de inundatii. Meteorologii anunta ploi si temperaturi foarte crescute pentru urmatoarele zile, in vreme ce hidrologii au emis deja avertisment de inundatii pentru mai multe bazine hidrologice din tara. Chiar daca unii dintre noi ne bucuram de aerul primavaratic, incalzirea brusca si topirea rapida a ghetii vor produce revarsari pe unele cursuri de apa, informeaza EVZ.

Angajatorii nu mai cauta avocati, jurnalisti si translatori. Stiintele umaniste nu ofera o gama atat de variata de posibilitati de angajare, pentru jurnalisti, traducatori sau avocati existand foarte putine locuri de munca in aceasta perioada de criza financiara. Acum se cauta agenti de vanzari, asistenti, coordonatori, ingineri hardware, retelistica, depanatori calculatoare sau programatori, scrie Gardianul.

Nicolas Sarkozy ajuta presa franceza cu 600 milioane de euro. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat vineri un plan pe trei ani menit sa ajute presa franceza sa supravietuiasca crizei economice. Planul s-ar ridica, potrivit primelor estimari, la 600 milioane de euro, scrie Romania Libera.

Caini Collie la Otopeni. Timp de cinci ani, de siguranta traficului aerian de pe Aeroportul International „Henri Coanda“ (Otopeni) sunt raspunzatori cainii dresati din rasa Border Collie, folositi in special pentru paza oilor. Compania a selectat firma Border Collie Rescue SRL sa dreseze caini pentru a goni ciorile de pe piste, potrivit unui anunt al aeroportului bucurestean. Valoarea contractului este de aproximativ 1,63 milioane de lei, fara TVA, suma care va fi asigurata din fondurile companiei, scrie EVZ.

Butonii si primul sigiliu domnesc ale lui Cuza, descoperite la Brosteni. Dupa 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, istoria isi dezvaluie misterele, lasand sa iasa la iveala comori de nepretuit. La granita judetelor Suceava si Neamt, in localitatea Brosteni, un profesor din zona, istoric si arheolog, a descoperit nu demult cateva piese de o inestimabila si unica valoare: un sigiliu din aur si doi butoni din sidef, care au apartinut primului domn al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza. Sigiliul descoperit pare sa fie unul din primele - daca nu chiar primul - pe care Cuza l-a folosit in calitate de suveran, dat fiind faptul ca dateaza din anul 1862, an in care s-a desavarsit unitatea constitutionala si administrativa a Principatelor, iar numele tarii, Romania, a fost adoptat in mod oficial, scrie Gardianul.

Masina si casa, „pazite“ cu telefonul celular. Printr-un simplu SMS, un autoturism furat va fi oprit in cel mai scurt timp, iar un robot le poate veni de hac spargatorilor de locuinte. SMS-urile ar putea capata curand puterea de a opri motorul au tovehiculelor, in caz ca sunt furate si conduse de altcineva decat psesorul lor de drept, scrie „The Daily Te legraph“. Potrivit aceleiasi surse, mai multe variante ale sistemului se afla in prezent in curs de testare de catre specialisti ai Ministerului britanic de Interne (Home Office). Ministerul ceruse firmelor britanice sa dezvolte o „tehnologie de stopare a vehiculelor“ care sa permita ofiterilor de politie sa opreasca masinile furate sau pe cele utilizate de hoti pentru a fugi de la locul faptei, noteaza EVZ.

Jaf la drumul mare: autoritatile ucrainene i-au buzunarit pe ziaristii romani. Autoritatile de la Kiev au inventat o taxa de 50 de dolari pentru romanii care intra in Ucraina. (Nota autorului: voi scrie “ucraina” cu “u” mic in semn de protest fata de jaful comis de liderii de la Kiev). Dupa ce la Chisinau “fratii” basarabeni ne-au raportat succesele plenare pe drumul spre integrarea europeana, desi situatia reala a regimului comunistului Vladimir Voronin este catastrofala, a venit randul ucrainenilor sa se joace cu nervii nostri. Vizita la Kiev a ministrului Cristian Diaconescu a inceput sub zodia dolarului. Nestiind cum sa mai irite autoritatile romane, ucrainenii au inventat o taxa de 50 de dolari americani pentru “onoarea” de a le vizita tara, scrie Gardianul.

Primele pozitii pe lista concedierilor guvernamentale: angajatii fara copii. Bugetarii aflati in concedii de odihna sau medicale, femeile gravide si sefii de la sindicate pot fi disponibilizati, decat doar angajatorul-stat este in faliment. Primele pozitii pe lista concedierilor vor fi ocupate, potrivit legii, de angajatii fara copii. Vaduvele si persoanele divortate (cu copii) si angajatii care mai au trei ani pana la pensie sunt protejati, scrie Romania Libera.

Oprescu nu exclude o candidatura la Presedintia Romaniei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este ambiguu in privinta unei eventuale candidaturi a sa la alegerile prezidentiale care vor avea loc la sfarsitul acestui an, neexcluzand o astfel de decizie. Intr-un interviu acordat Mediafax, el spune ca de cand a aparut acesta ipoteza incearca sa lamureasca lumea ca ”este greu sa te hotarasti”, scrie Gandul.

Romania va sprijini proiectele Ford si Renault din tara noastra, spune Basescu. Presedintele Traian Basescu a afirmat, la intalnirea cu John Fleming, ca a abordat subiectul investitiilor celor doua companii in Romania la ultima reuniune a Consiliului European si i-a avertizat pe participanti ca statul roman va sprijini ambele proiecte. Seful statului a facut aceasta afirmatie la intalnirea pe care a avut-o vineri dupa-amiaza cu John Fleming, vicepresedinte al corporatiei Ford si presedinte al diviziei Ford Europa. "Am inteles ca proiectul Ford de la Craiova va continua si dumneavoastra sustineti acest proiect", s-a adresat Basescu lui Fleming, care a confirmat acest lucru, informeaza Cotidianul.