200 de milioane de euro, sporuri salariale castigate de magistrati prin sentinte definitive. 800 de milioane RON, adica 200 de miloane de euro, are de platit Ministerul Justitiei judecatorilor si procurorilor care au obtinut in instanta o serie de drepturi salariale. Cifra ne-a fost comunicata oficial de catre Ministerul Justitiei si se refera doar la sentintele care sunt definitive. Pe rolul instantelor de judecata se afla insa alte mii de procese, inca nefinalizate, prin care magistratii si personalul auxiliar din sistemul judiciar solicita tot felul de sporuri. Este de presupus ca si acestea vor fi castigate, scrie Gandul.

Amenzi drastice pentru tigarile aruncate pe strada. Cei care vor arunca pe jos mucurile de tigara, dar si gunoi ar putea fi amendati drastic, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, intr-un interviu pentru Cotidianul. Legislatie privind interzicerea aruncarii pe jos a gunoiului exista in prezent, insa nu se aplica, iar amenzile sunt mici.

Colegiul Medicilor: spiritul de casta, mai important decat deontologia. In ciuda numarului mare de reclamatii pe care le primeste anual Colegiul Medicilor din Romania (CMR), aceasta institutie pare inofensiva pentru malpraxis, deoarece "in unele cazuri, dovezile sunt atat de elocvente, incat e jenant ceea ce face CMR – sa scoata basma curata un criminal", socoteste Iulian Urban. Pentru a scurta timpul de rezolvare a unui caz de malpraxis, romanii ar trebui mai degraba sa se adreseze instantei, considera specialistii, scrie Romania libera.

Smecherii Romaniei vineaza ilegal pe domeniul de protocol de la Scrovistea. Pentru ca nu toti smecherii de figuri din tara asta au banii lui Tiriac, ei nu vineaza pe propriul lor domeniu de vinatoare si masacru. Dar pentru ca sint, totusi, smecheri de figuri, nu pot vina oriunde. Asa ca mirlanul de figuri vineaza pe domeniul de vinatoare de protocol al Romaniei. Adica la Scrovistea. Unde, odata, vina numai Ceausescu. Si unde, acum, nu poti vina decit cu voie de la noul presedinte, Basescu. Sau cu voie de la Boc. Pentru figuranti ca Ionut Casuneanu, fiu de baron al asfaltului, sau Nicolae Duminica, biznisman si fost bodyguard al lui Mitrea, insa, nu e nevoie de permisiune de la nimeni, scrie Academia Catavencu.

Gigi Becali i-a eliberat pe hotii care i-au furat Mercedesul. Dupa derularea scandalului „Valiza“, Gigi Becali este din nou la limita legalitatii, dupa un incident petrecut in urma cu doua zile, cand una dintre masinile patronului de la Steaua a fost furata din fata unui bar situat la cativa metri de resedinta acestuia din Pipera. Becali a comis imprudenta de a intra in local lasand automobilul cu motorul pornit, iar cand a iesit afara, cateva minute mai tarziu, a constatat ca limuzina, un Mercedes in valoare de 120.000 de euro, disparuse. Becali si-a sunat nepotii, care au rezolvat repede cazul apeland la interlopi. „Intr-o ora sa-mi aduca masina!“, le-a ordonat Becali. Hotii au adus masina inapoi, insa n-au fost dati pe mana autoritatilor, ci au fost dojeniti de Becali, scrie EvZ.

Fantani arteziene si vegetatie in stil baroc pentru linistea de veci. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare ca a facut o adevarata obsesie pentru cimitire. La ultima sedinta a Consiliului General al Capitalei, el a propus mai multe proiecte prin care cimitirele municipalitatii sa fie dotate cu apa, canalizare, electricitate, camere video de supraveghere si vegetatii in stil baroc care sa fie “in concordonanta cu spiritul religios”. Practic, Oprescu a reactualizat mai multe studii de fezabilitate, aducand cursul euro de la 3,3 la 3,98 lei, si a intocmit pentru fiecare cate un proiect de hotarare pentru care a incercat sa obtina votul consilierilor, scrie Gandul.

Bacul se modifica din nou de la anul. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ne-a declarat intentia sa de a modifica examenul de bacalaureat, incepand cu anul 2010, intr-un interviu pentru Cotidianul. Inca de anul trecut ea propunea ca absolventii de liceu sa fie testati la trei probe, nu la sapte, iar examenul sa fie organizat in universitati, pentru a nu se mai copia. „Un bacalaureat pe examene mai putine, dar exigente, cred ca este exact ceea ce ne-ar trebui. Iar liceul trebuie restructurat in sensul unei mai corecte profilari. Cred ca exemplul Marii Britanii este foarte bun, pentru ca la ei in ultimii ani de liceu sunt putine discipline si in felul acesta aprofundarea este alta“, sustine Ecaterina Andronescu.

Mediatori in lumea romilor. Saracia si lipsa de informatie au facut ca ani in sir sute de romi sa nu apeleze la vreun medic. Data fiind realitatea, in urma cu sase ani a aparut o noua meserie – cea de mediator sanitar – cu scopul de a sprijini accesul romilor la serviciile publice de sanatate. Astazi, aproape 600 de mediatori sanitari incearca, in cadrul unui program sustinut de Romani Criss, sa imprieteneasca etnicii romi cu halatele albe si nu pare deloc o misiune simpla. Initiativa a fost inspirata de modelul mediatorilor culturali din Italia, scrie Romania libera.

Un consilier de la CFR Calatori imparte bugetul de stat cu firma sotiei. Calatori cu trenul din toata Romania, aia care-ati mai ramas, bucurati-va! Din Academia Catavencu puteti afla acum pe ce se duc banii de pe biletele platite de voi. Nu va faceti griji, ca nu fug la plaja prin cine stie ce paradisuri fiscale, ci ramin in casa unui angajat al CFR. Cel despre care vorbim este Florin Blagaila, consilier al CFR Calatori. Sotia si fiica acestuia au o firma, Roger Serv, care beneficiaza de contracte de sute de mii de euro din partea CFR Calatori, societatea unde consiliaza capul familiei. Simplu ca „Buna ziua, biletele la control!“. Sau „Buna ziua, firmele la control!“.

Jabalya, iadul inocentilor. La periferia din Gaza City, tabara de fugari civili care au ramas fara case si sperante, dupa 22 de zile de razboi cu israelienii, seamana cu apocalipsa insasi. 170 de dolari, cateva zdrente si groaza de a fi prinsi intre posibilitatea ca razboiul sa reinceapa si pumnul strans a amenintare al Hamas. Cu asta trebuie sa ia viata de la capat miile de familii din Gaza ale caror case au fost facute praf si pulbere de razboiul de 22 de zile din Fasia Gaza, scrie EvZ.