Implicata mai mult in procesare de date, modelare teoretica si simulare de experimente dupa Intercosmosul comunist care a propulsat primul roman printre stele, Romania incearca sa reia contactul direct cu spatiul prin primul satelit autohton, un vehicul lunar pentru 2011 sau experimente biologice pe SSI. Un al doilea pas il incearca Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), din Ramnicu Valcea, iar destinatia nu este nimeni alta decat astrul noptii. Tintind trofeul oferit in cadrul competitiei Google Lunar X Prize, asociatia si-a fixat 2011 drept termen de lansare pentru vehiculul lunar ELE, proiectat sa se deplaseze pe o distanta de 500 de metri si sa trimita informatii spre Pamant. Pana atunci, ARCA va organiza un zbor suborbital de 100 km in care se va testa comunicarea prin unde radio cu vehiculul lunar, scrie Cotidianul.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, care este totodata presedinte al Senatului si vicepresedinte al CSAT, a dezvaluit, miercuri seara, pe B1 TV, faptul ca marile banci care au filiale in Romania isi retrag sursele de finantare catre bancile-mama, si a spus ca Guvernul Romaniei trebuie sa aiba „o conversatie mai vanoasa” cu Austria si Franta pentru a stopa acest fenomen, scrie Cotidianul.

Dupa ani de ciondaneli diplomatice, diferendul dintre Romania si Ucraina privind platoul continental si zona economica exclusiva din Marea Neagra s-a rezolvat la Haga. Curtea Internationala isi anunta marti decizia definitiva privind frontiera cu caracter economic dintre cele doua tari. Daca, ipotetic, Romaniei ii va fi repartizata intreaga suprafata in disputa, exploatarea acestor resurse de gaz ar putea asigura independenta energetica pe o perioada de 18-20 de ani, judecand dupa volumul de gaz importat anual de Bucuresti. Aceleasi resurse ar fi epuizate de Ucraina in doar 2 ani. Decizia Curtii nu va da castig de cauza uneia dintre parti, ci va determina din punct de vedere geografic o linie unica de demarcatie a zonei in disputa. Specialistii in drept international cred ca CIJ va incerca sa multumeasca ambele parti, scrie Cotidianul.

Unii dintre ei au venit la Palatul Cotroceni purtand in piept ecusoane cu mesajul „Respectati independenta justitiei“. Presedintele Traian Basescu a inghitit ieri cu noduri prima intalnire pe care a avut-o cu noua generatie de judecatori si procurori. Iritat ca absolventii Institutului National al Magistraturii au aparut la Palatul Cotroceni purtand ecusoane cu mesajul „Respectati independenta justitiei“, Basescu i-a acuzat ca s-au lasat manipulati politic. „Cei care credeti ca nu puteti fi independenti, neinfluentabili, luati-va singuri decretele (de numire in functia de judecator sau procuror - n.r.), sa nu le mai trimit la Monitorul Oficial“, le-a inchis seful statului gura magistratilor, taind in final din program sampania si fotografiile, scrie EvZ.

Primaria Capitalei ia sub aripa 18 unitati medicale si promite imbunatatiri, fara sa stie insa daca bugetul va permite rezolvarea problemelor. Daca spitalele sunt gata sa treaca in ograda primarului Sorin Oprescu, iar Ministerul Sanatatii a finalizat normele metodologice privind transferul celor 18 unitati, Primaria Capitalei e singura care nu si-a facut temele. Ministrul Ion Bazac a prezentat, ieri, la guvern, proiectul de act normativ, dar Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale din cadrul PMB nu are inca un regulament de organizare si functionare, dupa ce consilierii municipali au respins proiectul acestuia, miercuri, „din motive tehnice“. In plus, nu s-a facut niciun studiu pentru a vedea daca preluarea spitalelor poate fi sustinuta sau ce fonduri sunt necesare pentru administrarea acestora. Motivul: o cercetare prealabila nu ar fi avut o baza legala, scrie EvZ.

Firma Inox SA, la care a fost actionar pana acum cateva zile ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a luat fiinta printr-o hotarare de Guvern din 1990. Bazac a declarat ca Inox SA nu mai are contracte publice, insa la portofoliul firmei 21 de spitale si institutii medicale figureaza ca "parteneri". Printre ele, si Spitalul Judetean Slatina. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac – acuzat de incompatibilitate de catre fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban, pentru ca ar detine actiuni la firma Inox SA, societate care ar avea contracte cu 21 de spitale si institutii de sanatate din tara –, ne-a declarat, prin sefa Directiei de Comunicare a ministerului, Oana Grigore, ca nu mai este managerul firmei si ca din mai 2007 aceasta nu mai are contracte publice. Insa pe site-ul web al firmei Inox SA cele 21 de unitati medicale sunt listate in "portofoliu", la categoria "Parteneri". Bazac ne-a spus ca nu are de gand sa renunte la acesti parteneri. Printre spitalele din lista figureaza si Spitalul Judetean Slatina, cel a carui activitate este acum anchetata de o comisie a Ministerului Sanatatii si a carui conducere a fost demisa de Bazac in urma scandalului legat de moartea pacientului plimbat patru ore intre sectii, scrie Romania Libera.

Repartizarea pe tari a numarului plangerilor legate de incalcarea drepturilor omului depuse in 2008 la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) plaseaza Romania pe locul trei, dupa Rusia si Turcia, informeaza Agentia France Presse, citata de Romania Libera. Peste jumatate din reclamatiile adunate provin din patru state: Rusia (28%), Turcia (11,4%), Romania (9,1%) si Ucraina (8,5%). Germania si Franta, cu o populatie de 3-4 ori mai numeroasa decat a Romaniei, contabilizeaza doar 2,6% si respectiv 2,5% din reclamatiile de la CEDO, in timp ce pe locurile cinci si sase se plaseaza Italia (4,3%) si Polonia (3,6%).

In campania electorala, fostul premier Adrian Nastase a fost acoperit de inspectorii fiscali care nu au facut investigatii suplimentare, cu toate ca Garda Financiara recomanda acest lucru, dar a beneficiat de sprijinul sotiei, Dana Nastase, si al surorii sale, Dana Barb, potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul "Trofeul calitatii". Din cauza ca inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au ignorat faptul ca "informatiile oferite de contribuabil erau insuficiente", procurorii DNA considera ca reprezinta "un indiciu clar", prin care "s-a dorit ascunderea adevaratei stari de fapt", scrie Romania Libera.

Romania nu respecta independenta organismului national de reglementare in telecomunicatii, a acuzat, ieri, Comisia Europeana (CE), ce a si lansat procedura de infringement. Procedura reprezinta, de facto, o somatie prin care se cere ca Guvernul roman sa rectifice situatia generata de demiterea fostului director al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, si nerespectarea unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti pentru repunerea in functie a acestuia. In caz ca Guvernul Boc nu rectifica situatia, CE urmeaza sa se adreseze Curtii de Justitie de la Luxembourg, iar Romania risca sa primeasca amenzi de milioane de euro. „Demiterea mea a fost abuziva”, a explicat pentru Gandul Georgescu, care ne-a precizat ca, in august 2008, premierul Tariceanu l-a demis dupa doi ani in fruntea ANRCTI fara nicio justificare, desi mandatul sau trebuia sa aiba cinci ani. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a decis reinstalarea lui in functie. Dar, in ziua in care Georgescu ar fi trebuit sa-si reia functia, Guvernul a hotarat, prin ordonanta de urgenta (OUG 106/2008), reorganizarea institutiei in Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), scrie Gandul.

Surse din cadrul UM 01916 din Ciorogarla, care detine depozitul de armament de unde au fost furate cel putin 60 de arme tip AKM, pistoale Carpati si TT, sustin ca operatiunea nu putea fi dusa la bun sfarsit fara sa existe complicitatea unui om din interiorul unitatii. Declaratia, data in exclusivitate pentru “Gardianul”, acrediteaza ideea potrivit careia hotii au beneficiat de sprijin din interior, ca ar fi fost militari si ca a disparut doar armament, fara munitia aferenta. Argumentatia este simpla. Si anume ca in perimetrul unitatii sunt mai multi caini de paza. Acestia au fost invatati sa “dea alarma” cand simt prezenta civililor. Daca treci de acesti caini, atunci misiunea este aproape realizata, avand in vedere faptul ca in depozitul unitatii militare din padurea de la Ciorogarla sunt pastrate aproximativ 300 de arme. Nu exista camere de supraveghere in incinta, iar curtea este pazita de doua santinele, care stau in foisor si patruleaza perimetrul, scrie Gardianul.

Comandantul Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna (SIIPI) Iasi, fosta 0215 (cunoscuta si sub numele de “doi si un sfert”), comisarul-sef Catalin Blanaru, a fost surprins, miercuri noaptea, baut la volan. Politistii l-au identificat pe Blanaru conducand dupa ce consumase alcool, ca urmare a faptului ca acesta a fost implicat intr-un accident de circulatie minor. Incidentul rutier in urma caruia comandantul Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna Iasi a fost depistat conducand dupa ce consumase alcool a avut loc pe o strada din centrul Iasiului. Comisarul-sef Catalin Blanaru, aflat la volanul unei Toyota RAV 4, a intrat cu masina sa intr-o Dacie Logan. Ghinionul comisarului a fost faptul ca masina pe care a lovit-o apartine unui post local de televiziune, astfel ca informatia ca Blanaru era autorul accidentului s-a raspandit repede, scrie Gardianul.

Finantatorul echipei Dacia Mioveni Gigi Netoiu i-a marturisit telefonic, pe data de 16 aprilie 2008, patronului clubului Steaua Gigi Becali ca a trimis un director la Focsani pentru a lua legatura direct cu jucatorii de la FC Vaslui si a-i stimula financiar cu 100 de mii de euro pentru a invinge Politehnica Iasi. Meciul s-a terminat la egalitate (0 - 0) si nu a fost lipsit de incidente. Suporterii ieseni au dat foc unui banner de la care s-au aprins si cateva scaune, fiind necesara intervenetia pompierilor. “Pai, eu am vorbit cu astia. Am trimis pe cineva acolo azi de la Focsani de la mine, un director… sa vorbeasca cu baietii!.. o suta de mii sa-i bata pe Iasi.. Intelegi?”, i-a spus Netoiu lui Becali, conform stenogramelor realizate de DNA in dosarul “Valiza”. Ulterior, a revenit, spunand ca ar fi bun si un egal: “Si la egal, sa nu piarda, intelegi?", scrie Adevarul.