Un fapt care trezeste serioase suspiciuni fata de modul de derulare a anchetei se refera la portretul-robot prezentat de Politie vineri, la pranz, si care prezinta o asemanare izbitoare cu fotografia oficiala de urmarit general a lui Gorbunov. Cu exceptia faptului ca portretul-robot are barbia ceva mai ascutita si poarta caciula si ochelari negri, desenul reda exact ca in fotografie forma nasului, a buzelor, a barbii si chiar lipsa de par din barba. Aceste detalii sunt greu de imaginat ca au fost explicate specialistilor de catre martori, avand in vedere faptul ca se innoptase in momentul produce­rii incidentului, iar totul s-a petrecut foarte repede, scrie Cotidianul.

Proiectul construirii unei centrale nucle­a­re in orasul bulgar Belene reprezinta un pericol pen­tru Romania si Bulgaria si trebuie oprit imediat - cel putin asa sustin organizatorii con­fe­rin­tei „Belene - mit si adevar“, care va avea loc marti la Primaria din Alexandria. Ris­cul seismic se ascunde si este neglijat in con­ti­­nu­are de catre autoritatile bulgare, a declarat Petko Ko­vahev, directorul Institutului Bulgar pen­tru Po­li­tica Verde. El s-a aratat sceptic si fata de raportul privind evaluarea influentei cen­tralei de la Belene asupra mediului, califi­candu-l drept „o bataie de joc la adresa legis­latiei mediului“. Centrala e la doar 15,6 km de Zimnicea si la 100 km distanta de Bucuresti. „Adica foarte aproa­pe de Romania, mult prea aproape, pentru a nu ne pune intrebari privitoare la constructia ei“, ne-a declarat Andreea Adiaconitei de la Green­peace Romania, afirma Cotidianul.

Incepand cu anul scolar 2009-2010, pe elevii de gimnaziu si pe liceeni ii asteapta noi schimbari in ceea ce priveste modalitatile de evaluare si de admitere. Testele cu subiect unic vor fi eliminate si le vor lua locul evaluarile nationale, a caror periodicitate va fi hotarata pana in luna aprilie a acestui an. Nici examenul de Bacalaureat nu scapa de schimbari. Considerat de ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, depasit si irelevant pentru nivelul de pregatire a liceenilor, Bacalaureatul va capata o alta forma anul viitor. Cel mai probabil, spun surse din domeniul educatiei, se va reduce numarul de probe de la sapte la trei, scrie EvZ.

Cifrele sunt incredibile si demonstreaza cel putin prostia autoritatilor: 24 de persoane au fost eliberate din Penitenciarul Craiova din 2000 si pana acum. Doar doi detinuti s-au mai intors, restul se plimba liberi. Penitenciarul Craiova cu titulatura sa somptuoasa „de maxima securitate“ este in topul puscariilor in care se practica aceasta metoda. In total, in Romania, 120 de infractori nu s-au mai intors in puscarie dupa ce au fost invoiti. Patronul Sexy Club, Costel Constantin, a fost pus in libertate pentru ca suferea de claustrofobie. Un celebru personaj interlop, Petrisor Duduianu, a fost eliberat pentru ca avea deviatie de sept. Un alt interlop, Danut Udila, a scapat de puscarie invocand ca arestul ii atrofiase testiculele, din lipsa de activitate. Sile Pietroi a cerut si obtinut eliberarea din arest dupa ce s-a plans ca nu isi poate plati ratele. Judecatorii ialomiteni au decis sa-l elibereze pe Nutu Camataru pentru ca organizase un concurs de tenis de picior si o facea pe jurnalistul la revista Penitenciarului Rahova, scrie Gandul.

Raportul interimar al Comisiei Europene ce va fi publicat in a doua sau a treia saptamana din februarie va critica "tendintele negative" din ultimele sase luni in domeniul justitiei, au declarat mai multe surse europene. Documentul care va avea mai putin de zece pagini va intra saptamana viitoare in ultima faza de redactare, urmand a fi publicat fie in perioada 9-13 februarie, fie o saptamana mai tarziu, scrie Romania Libera.

O informatie care poate rasturna situatia in cazul furtului de arme de la depozitul din Ciorogarla vine dinspre serviciile de informatii: spargerea s-ar fi petrecut cu doua saptamani inainte de confirmarea oficiala. Autoritatile ar fi stiut, dar au tinut la secret acest aspect, pentru a castiga timp, spun surse din serviciile speciale. Acestea erau la curent cu disparitia armelor din depozitul UM 01916 inca din data de 14 ianuarie, au declarat sursele "Romaniei libere". Acestea spun ca autoritatile au tinut informatia la secret atata vreme pentru ca nu aveau nici un fel de date privind ziua furtului, imprejurarile in care s-a comis ori cine ar putea fi suspectii. Reprezentantii MAp nici nu confirma, nici nu infirma informatia.

Ca institutele de sondare o dau din ce in ce mai des in bara nu mai este o noutate pentru nimeni, de vina fiind, bineinteles, lipsa de profesionalism si goana dupa castiguri rapide, fara prea multa munca. Asa se face ca marja de eroare de +/- 3%, anuntata in sondaje, a devenit in ultima vreme o poveste buna de adormit politicienii naivi. Culmea cercetarii se regaseste insa in ultimul sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding, apartinand familiei Voiculescu, unde marja de eroare este, conform calculelor, de +/-21%. Bineinteles, aceste lucruri nu le aflam de la specialistii de la CCSB care, in mod traditional, sustin ca sondajul a fost realizat in perioada 1-19 ianuarie 2009, pe un esantion de 1.004 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de 3,2%, la un nivel de probabilitate de 95%, scrie Curentul.

Ordonanta guvernului Boc, prin care s-a decis sa fie suspendata ocuparea a circa 145.000 de posturi din institutiile si autoritatile publice, poate duce la neasigurarea liniilor de garda in spitale. „Aceasta ordonanta ne loveste foarte tare. Asistentii si doctorii pleaca in strainatate, iar concursurile s-au blocat. „De la 1 martie exista pericolul neasigurarii liniilor de garda in spitale”, ne-a declarat Daniela Bartos, fostul ministru al sanatatii. La anuntul facut, pe 23 decembrie, Boc a precizat ca memorandumul aprobat de Guvern prevede ca pot fi scoase la concurs, „punctual“, posturi din domeniul justitiei, de exemplu, unde exista un deficit de personal, afirma Gardianul.

Se pare ca la Guidonia s-a hotarat sa li se dea o lectie tuturor romanilor. Ultima bomba artizanala a lovit ieri seara barul Corneliei, o romanca din Marcellina, localitate aflata la mai putin de cinci kilometri distanta de Guidonia. Explozia produsa a distrus vitrina blindata a barului “Europa” administrat de romani. “Daca bomba ar fi reusit sa treaca de geamul de sticla ar fi ajuns chiar la panoul de curent si ar fi putut sa arda toata cladirea”, spune Cornelia. Ea nu stie care este motivul acestui atac, deoarece locuitorii din Marcellina au fost mereu foarte politicosi cu ea, scrie Adevarul.