Patriciu: Basescu sa fie sanatos! Patriciu vorbeste pentru Cotidianul despre hidrocarburile din Marea Neagra, care-l intereseaza mai putin, si despre afacerile din imobiliare, care-l atrag mai mult. Cel mai bogat om din Romania are si o previziune despre apusul crizei. Declaratiile razboinice ale lui Traian Basescu la adresa mogulilor il lasa rece.

Ati spus ca nu sunteti interesat de zacamintele off-shore din Marea Neagra, dar, odata cu achizitia Rompetrol, care a fost practic compania internationala de petrol a Romaniei, ati mostenit si toata arhiva cu explorarile din afara tarii. Le veti folosi?

N-au fost asa de multe cum va inchipuiti si ele s-au pierdut in timp prin neexecutare. In 1998, cand am ajuns eu, erau de mult pierdute. In Romania noi avem cinci perimetre pe care le exploram, dar rezultatele se pot vedea in ani. In trei dintre perimetre o sa terminam seismica (tip de prospectiune - n.red.) abia peste trei ani si atunci ne gandim daca sa facem foraje sau nu. Integral in Cotidianul.

Palestinianul care vrea sa vindece medicii romani. Raed Arafat crede ca mentalitatile se vor schimba doar prin exemplul unor doctori implicati, dar si „explicand si aplicand sanctiuni“. Raed Arafat, medicul palestinian care, in anii ’90, a adus SMURD in Romania, este unul dintre oamenii-cheie ai Ministerului Sanatatii care au rezistat dupa schimbarea ministrului. De aproape doi ani a lasat munca de teren la Targu-Mures pentru un birou de la etajul cinci al ministerului. "In unitatile de urgenta nu mai e altfel decat in tarile europene. De-acum, e randul medicilor sa-si faca datoria", a declarat acesta, potrivit EvZ.

Zece judete vor deveni Sahara in 20 de ani: romanii fug in Nord. Sudul Romaniei este lovit de desertificare accentuata, iar masurile firave de limitare a acestui fenomen sunt compromise de insisi locuitorii afectati – de pilda, o padure plantata in Oltenia pentru stabilizarea solului a fost furata peste noapte. Populatia din sud ar putea fi nevoita sa migreze, avertizeaza Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, scrie Gandul.

Salvarea si pompierii, "interzisi" in 700 de localitati. In Romania exista sute de asezari in care, din cauza drumurilor impracticabile, masinile de interventie nu pot intra, potrivit unei statistici realizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Satenii din localitatile izolate s-au obisnuit sa se descurce singuri atunci cand au nevoie de ajutor. Oamenii spera ca macar in campaniile electorale politicienii sa le mai toarne cativa kilometri de asfalt, scrie Romania libera.

Reteaua care a eliberat un asasin. Declarat initial de magistrati un “real” pericol public, Serghei Gorbunov a reusit, dupa trei cereri de eliberare succesive, formula punerii in libertate. Raportul medico-legal a fost biletul de iesire din puscarie al lui Serghei Gorbunov. Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, recomandarile cuprinse in expertizele Institutului de Medicina Legala (IML) sunt practic obligatorii pentru judecatorii care au de solutionat cereri de intrerupere a executarii pedepsei. In cazul lui Gorbunov, comisia de expertiza a fost formata din reprezentantul Institutului de Medicina Legala, Claudiu Tolescu, oftalmologul Carmen Marin, medic primar la Spitalul nr.2 din Craiova si de reprezentantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), doctorul Leontin Brasoveanu, scrie Adevarul.

Deseurile de la spitale, in reteaua de canalizare. Deseurile lichide si dejectiile spitalelor din Timisoara ajung in reteaua publica de canalizare, desi legea interzice evacuarea lor fara o sterilizare prealabila. Astfel, apa contaminata traverseaza orasul prin conducte, ajunge in statia de epurare si inapoi in raul Bega. Asta pentru ca niciun spital din Timisoara, nici macar Spitalul de Boli Infectioase, nu are statie de dezinfectie a deseurilor, sustin reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Timis, potrivit EvZ.

Dezvoltarea urbana a Capitalei: inspectii pe Google si solutii de import. 60 de specialisti din tara si strai­natate, reuniti in cadrul Comi­siei pentru Politici si Stra­tegii de Dezvoltare Urbana, au propus solutii pentru probleme­le importante ale Capitalei. Discu­tiile, initiate de primarul Sorin Oprescu, s-au purtat sambata, la Cercul Militar. Aglomeratia de pe strazile Bucurestiului si lipsa locurilor de parcare s-ar rezolva, in opinia arhitectului Peter Bishop, director de Dezvoltare in cadrul Primariei din Londra, prin folosirea intensa a mijloacelor de transport in comun, scrie Gandul.

Noua generatie de avocati-politicieni suge bani publici din energie. Sova si Asociatii, firma partenera si cu cabinetul de avocatura al lui Victor Ponta, incaseaza un milion de euro de la Turceni pentru recuperarea unei creante de 2,5 milioane de la Electrica. Coalitia pentru un Parlament Curat l-a introdus in noiembrie anul trecut pe Victor Ponta pe lista „dalmatienilor“, scriind in raportul facut public in campania electorala ca, in mandatul parlamentar 2004-2008, acesta a facut afaceri cu statul reprezentand complexurile energetice Turceni si Rovinari ca avocat in asociere cu firma de avocatura Sova si Asociatii, reprezentata de avocatul Dan Sova, introdus pe listele parlamentare ale PSD, in 2008, chiar de catre Victor Ponta, scrie Cotidianul.

Moartea loveste pe holurile spitalelor. Sanctiunile aplicate medicilor de catre Ministerul Sanatatii pentru neglijenta in serviciu, in ultima luna, sunt departe de a avea efectul scontat. Seria neagra a deceselor in spitale continua si, aproape zilnic, noi cazuri de posibila culpa medicala ies la iveala. La nici patru zile dupa ce o batrana a murit pentru ca a fost plimbata intre sectiile Spitalului Judetean Satu Mare, un alt bolnav, din Vaslui de aceasta data, isi gaseste sfarsitul in sala de asteptare a unui cabinet medical. Un batran de 82 de ani, din comuna vasluiana Dumesti, a murit vineri dupa-amiaza, la usa unui cabinet medical din Negresti, in timp ce astepta sa fie consultat de medicul curant, scrie Romania libera.

Soacra sefului „Fabricii de permise“, miliardara din pensie. Fostul sef al Serviciului Permise Arges, Codrut Vlasceanu - trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul „Fabrica de Permise“ - si-a imbogatit copiii si soacra cu spagile incasate de la viitorii soferi. Asa sustin inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care le-au cerut magistratilor confiscarea a peste 1.000.000 de euro din averea lui Vlasceanu si a familiei acestuia, scrie EvZ.