Agentii romani in procesul cu Ucraina au redactat ei insisi pledoariile scrise, spre deosebire de echipa Ucrainei, care a platit experti straini pentru aceasta etapa a procesului. In cei cinci ani de proces, angajarea celor trei avocati si a celor doi experti a costat statul roman aproximativ 630.000 de euro. „Este cam jumatate din suma pe care o prevazusem atunci cand a inceput procesul la Haga, in 2004. Am facut economii, pentru ca pledoariile scrise au fost facute de noi, de echipa formata din juristi romani“, ne-a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE si Agentul Romaniei in procesul de la Haga. „Spre deosebire de noi, ucrainenii au cheltuit probabil mai mult, deoarece lor le-au scris pledoariile expertii internationali angajati“, a adaugat proaspatul secretar de stat. Astfel, Bogdan Aurescu, impreuna cu colegii sai, coagentii Cosmin Dinescu si Calin Fabian, a reusit sa-i faca statului roman o economie de aproximativ 600.000 de euro din cheltuielile de judecata. Aurescu, care a castigat in 2008 un salariu mai mic de 6.000 de lei pe luna, continua sa locuiasca intr-un apartament din cartierul Militari si sa calatoreasca zi de zi cu metroul, scrie Cotidianul.

Un scenariu de relansare a controversatului proiect Rosia Montana, devoalat recent de o sursa anonima, a inceput sa fie pus in practica. Cu doua saptamani in urma, Cotidianul a intrat in posesia unei sesizari anonime, formulata de un salariat al Muzeului National de Istorie a Romaniei, ce descria un posibil scenariu prin care proiectul Rosia Montana ar putea obtine avizele si descarcarile arheologice necesare inceperii lucrarilor de exploatare a aurului in Apuseni. Actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, s-a intalnit cu ambasadorul Canadei in Romania, iar rezultatul discutiei a fost redeschiderea dosarului Rosia Montana. „M-am intalnit cu ambasadorul Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska, care a cerut explicatii despre proiectul minier. I-am cerut cateva saptamani ca sa vad ce trebuie facut”, a declarat Nemirschi.

Zilele care au urmat flagrantului de la Cluj au scos din Gigi Becali studentul care incerca in urma cu cativa ani sa buchiseasca cursurile unei facultati de drept. Finantatorul Stelei cauta diverse subterfugii legale pentru a iesi din incurcatura, prioritara fiind evitarea unui dosar penal pe numele sau, in numele acestui deziderat fiind dispus sa sacrifice clubul, pasibil de depunctare, scrie Cotidianul.

Dramele petrecute in ultima vreme in spitalele romanesti au o cauza mult mai adanca decat posibilele erori strict profesionale ale medicilor implicati. Acestea sunt doar efectele mecanismelor sistemului sanitar. Lipsa oricarei perspective obliga mii de medici sa plece din tara sau sa imbratiseze alte meserii mult mai banoase. Desi aproximativ 5.000 de absolventi ies anual de pe bancile facultatii, doar 2.000 urmeaza rezidentiatul devenind specialisti, iar 3.000 se transforma in someri cu diploma. Pentru ca asa este organizat sistemul. Din randurile medicilor tineri se recruteaza dealeri de medicamente, directori de firme cu profil sanitar sau oameni de afaceri. De exemplu, insusi ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, nu a practicat niciodata profesia de doctor, preferand mediul de afaceri, scrie Romania Libera.

Reducerea la o treime a bugetului Cercetarii fata de anul trecut va intrerupe proiectul de readucere in tara a tinerilor cercetatori si va duce la concedierea a circa 40% dintre angajatii institutelor nationale din domeniu. Peste 500 de sindicalisti din domeniul cercetarii au iesit ieri in strada pentru a-si arata indignarea fata de acordarea a numai 0,19% din PIB pentru domeniul in care ei activeaza, adica 1,1 miliarde lei pentru acest an. In timp ce Comisia Europeana a stabilit ca investitia in educatie si cercetare este una dintre cele mai importante masuri anticriza, Guvernul Romaniei a decis contrariul: tocmai pe motiv de probleme cu finantele, cercetarea a primit de trei ori mai putini bani decat in 2008 (cand a primit 0,54% din PIB), mentinand Romania pe ultimul loc in Europa in privinta banilor alocati cercetarii, scrie Romania Libera.

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, sustine ca tara sa "nu a pierdut nimic" in urma deciziei de la Haga, dimpotriva, "21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate" i-au revenit Kievului. Seful statului ucrainean a incercat sa demonstreze astfel ca "acest deznodamant nu poate fi vazut ca o infrangere" in fata Romaniei, afirma Romania Libera.

Soarta celor 200 de kilograme de combustibil nuclear, dintre care 36% il reprezinta uraniul imbogatit, folosit la experimentele reactorului de pe platforma Magurele, ramane incerta, in conditiile in care Guvernul a decis sa reduca drastic bugetul cercetarii. Deseurile radioactive rezultate din procesul de extragere a uraniului din combustibilul ars in ultimii 30 de ani ar putea sa nu mai ia, anul acesta, drumul Federatiei Ruse, asa cum prevede acordul semnat in 2004. Directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Nicolae Zamfir, ne-a spus ca, in conditiile actuale de austeritate, nu se stie daca vor mai exista bani pentru transportul deseurilor, in incertitudine aflandu-se si fondurile dedicate conservarii reactorului, ce se ridica la 3,8 milioane de lei pe an. “Noi eram in grafic pentru pregatirea transportului, dar acum nu mai stim nimic. Reactorul si deseurile sunt pazite de jandarmi, dar avem si noi personal de supraveghere ca sa asiguram securitatea nucleara. Reactorul se afla in conservare, astfel incat daca guvernul hotaraste sa-l porneasca maine trebuie sa poata fi reactivat imediat”, scrie Gandul.

Ministerul Sanatatii a decis suspendarea activitatii maternitatii din cadrul Spitalului Orasenesc din Comanesti, unde o femeie a murit la nastere. Decizia este valabila pana cand vor fi angajati inca trei medici ginecologi. Directorul Spitalului Orasenesc din Comanesti, Laurian Jurca, a declarat ca masura suspendarii activitatii a intrat in vigoare de luni, dupa ancheta pe cale administrativa pe care reprezentantii ministerului au facut-o la spital, scrie Gandul.

Corpul de Control al Guvernului a descins, ieri, la Agentia Nationala de Resurse Minerale, unde a inceput verificarea documentelor in baza carora Guvernul Tariceanu i-a dat dreptul companiei canadiene Sterling Resources sa extraga titei si gaze naturale din Marea Neagra. «Nu stim cand vor finaliza raportul, insa, atunci cand vor alcatui concluziile acestui control, le vor prezenta premierului Emil Boc», a declarat Gelu Maracineanu, presedintele ANRM, citat de NewsIn. Dupa hotararea Cabinetului Tariceanu din 12 noiembrie 2008, canadienii de la Sterling au vandut 35% din drepturile de explorare a hidrocarburilor din perimetrele Midia si Pelican, asigurandu-si in conturi 24 milioane de euro, afirma Gardianul.

Ciclul de dezvaluiri despre tepele pe care companiile de asigurari au inceput sa le dea clientilor continua astazi cu un caz petrecut la firma Generali. De la o groapa neobservata la timp, poti ajunge la procese pentru a-ti recupera banii promisi in polita CASCO. In cazul unei familii din Bucuresti, refuzul de plata a venit sub forma unei batai de joc, dupa sase luni de la data la care clientul isi reparase masina pe cheltuiala proprie. Motivul invocat de angajatii de la Generali pentru refuzul de plata a fost un act pe care au “omis” sa il comunice si asiguratului la semnarea politei. Desi era cu plata ratelor CASCO la zi, pagubitul a aflat cu stupoare ca, daca nu i-a fost distrus sever automobilul si nu a fost vorba de o reparatie capitala, nu primeste niciun leu de la firma de asigurare. Practica este una curenta si intalnita la mai toate societatile, insa la semnarea politei este trecuta sub tacere, scrie Gardianul.

Spitalele din Capitala sunt supraaglomerate din cauza faptului ca medici din provincie paseaza pacienti, pe motiv ca nu-i pot trata. Dotarile slabe, teama medicilor din spitalele de provincie ca ar putea fi sanctionati, dar si insistentele pacientilor aglomereaza unitatile medicale din Capitala. Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca au fost nevoiti sa foloseasca zeci de paturi pliante pentru a-i interna pe bolnavii care nu mai au loc in saloane. Cei de la Spitalul Universitar din Bucuresti sunt si ei suprasolicitati, avand si cate 300 de internari pe zi. Multi dintre pacienti sunt transferati din spitalele de provincie, unde doctorii refuza sa se mai ocupe de ei. „Primim bolnavi de la mari spitale judetene, unde doctorii sustin ca nu au toate conditiile pentru a se ocupa de ei. Cele mai multe cazuri ar putea fi rezolvate si acolo“, considera medicul Claudiu Turculet, managerul Spitalului Floreasca, afirma Evenimentul Zilei.

Documentele declasificate recent de Departamentul de Stat american certifica felul in care Romania comunista a obtinut, in 1975, clauza natiunii celei mai favorizate: printr- o serie de concesii facute Washingtonului, inclusiv acceptul de a permite emigrarea evreilor catre Israel sau SUA. Aceasta informatie, speculata pana acum doar de istorici sau de presa, este, astfel, pentru prima data confirmata oficial de arhivele americane, scrie EvZ.

Martorii sustin ca Rares Niculescu, nominalizat ca purtator de cuvant al Guvernului, a declansat scandalul din barul de manele Romantic. Europarlamentarul PDL Rares Niculescu (32 de ani), insotit de doi prieteni, a provocat o bataie generala intr-un local din Cluj. Incidentul s-a petrecut in noaptea de vineri spre sambata in clubul de manele Romantic din Cluj. Rares Niculescu impreuna cu doi prieteni de-ai lui, oamenii de afaceri Gabriel Predescu si Ionut Poienaru, au ajuns la club in jurul orei 02:00. Ei sustin ca au fost agresati din senin de bodyguarzii localului, in timp ce martorii spun ca totul a pornit de la grupul pedelistului. Ulterior, jandarmii i-au amendat pe fiecare dintre cei trei cu cate 200 de lei pentru tulburarea linistii publice, scrie Adevarul.