Baboianu, noul guvernator al Deltei. La nici cinci luni de la numire, Liviu Mihaiu a fost revocat ieri din functia de guvernator al Deltei Dunarii, locul sau fiind luat de Grigore Baboianu, membru PDL si director executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. „Aceasta decizie a fost discutata de la bun inceput de coalitie“, a explicat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, precizand ca este vorba de o hotarare politica. „Probabil ca guvernul Boc a gasit un om cu care sa ma inlocuiasca, un profesionist, ca toti cei din administratie, fapt pe care nu pot decat sa-l aplaud indelung. Sau poate este sistemul ticalosit. Nu stiu“, a comentat, pentru EVZ, Mihaiu, inainte de anuntul oficial al revocarii, scrie EVZ.

Basescu ataca 'mogulii de presa'. Basescu a acuzat azi, la ceremonia de depunere a juramantului de catre ministrul de Interne Dan Nica, proprietari ai trusturilor de presa ca discrediteaza statul, promovand ideea ca "nu autoritatea statului este cea care trebuie respectata, ci noi". Basescu a mai spus ca ministrii trebuie sa lupte impotriva acestei politici a "mogulilor de presa" si ca niciun demnitar nu trebuie numit ca urmare a unor influente venite din afara partidelor politice, scrie Adevarul.

Basescu include FMI in „jocul“ imprumuturilor. Presedintele Traian Basescu a dat ieri primele semnale ca Romania s-ar putea imprumuta in perioada urmatoare si de la Fondul Monetar International, nu doar de la bancile europene. Daca pana acum Basescu a sustinut varianta angajarii unui imprumut exclusiv prin intermediul Comisiei Europene, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Dan Nica, seful statului a vorbit de „credite externe, preponderent de la Uniunea Europeana“, adaugand insa ca „probabil in acest joc va trebui sa intre si Fondul Monetar International“, noteaza EVZ.

Jafurile din Brasov camufleaza recuperari ale unor taxe de protectie. Brasovul este orasul cu cele mai numeroase atacuri armate date la casele de schimb valutar si la casele de amanet de dupa decembrie 1989. Cazul dublului asasinat de la casa de schimb valutar instrumentat zilele acestea de politisti este doar un inel din lungul lant al rafuielilor mafiote finantate sau acoperite ani de-a lungul de catre factori influenti atat la nivel politic, cat si la nivelul autoritatilor locale. Un criminal se afla in libertate. Aceasta este varianta oficiala, insa, asa cum vom demonstra astazi, nu doar un singur criminal care are legatura cu jafuri armate in Brasov se afla in libertate, precum si complici sau coordonatori ai actiunilor lor. Asemenea Craiovei, Brasovul se afla sub talpa lumii interlope. Surse din aceasta zona dezvaluie faptul ca asa-zisele jafuri de la casele de schimb valutar sunt, in fapt, operatiuni de recuperari ale taxelor de protectie “neonorate” la timp de patronii «nasilor» mafiei locale, scrie Gardianul.

Medicamentele pentru inima, la mare cautare. Cele mai multe medicamente comercializate in Romania sunt cele care trateaza bolile cardiovasculare, arata un raport al Cegedim, companie care furnizeaza la nivel mondial date si servicii de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica. Potrivit specialistilor, in ultimii cinci ani s-au dublat vanzarile pentru acest tip de medicamente, timp in care preturile au crescut cu aproximativ 20%. „Cifrele indica incasari de 1.440,3 milioane de lei anul trecut. Cresterea din ultimii ani nu inseamna doar ca a crescut numarul bolnavilor, ci si ca sunt mai multi care se trateaza“, afirma directorul general al Cegedim, Petru Craciun, citat de EVZ.

40.000 de euro pe cap de medic roman exportat in Franta. Romania: de 3 ori mai putini medici decat media europeana, platiti de 10 ori mai prost. Din 2007 incoace am pierdut “la export” 5.000 de medici care au plecat pe un salariu mediu de 5.000 de euro. Ministrul Sanatatii, pentru Gandul: “Este greu sa existe o competitie cu un asemenea salariu”. Un medic roman valoreaza in Franta chiar si 40.000 de euro. Atat sunt dispuse sa dea pentru aducerea lui comunele din Hexagon, care se confrunta cu un fenomen numit de presa “desertificare medicala”: nici un francez nu mai este dispus sa se faca doctor de tara. Doua firme de recrutare vor bate saptamana aceasta Romania, cu oferte greu de refuzat – 5.000 de euro salariu, prima de instalare, locuinta. Este un semnal de alarma pentru autoritatile sanitare din Romania. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, ridica din umeri declarand pentru Gandul ca „este greu sa existe o competitie cu un asemenea salariu“. Bazac spera ca, „pe masura ce trece timpul“, si Romania va crea „cadrul legislativ“ care sa stimuleze doctorii, scrie Gandul.

Cresc impozitele pe case si terenuri. Romanii trebuie sa se grabeasca sa-si plateasca taxele locale pentru case si terenuri, deoarece acestea vor creste cu un sfert pana cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie. Mai precis, guvernul intentioneaza sa majoreze in medie cu 24,3% valorile impozabile prin actualizarea la nivelul acestui an. Decizia finala privind procentul de crestere va apartine insa autoritatilor locale. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a prevazut in proiectul de buget pentru 2009 un plus de aproape 800 de milioane de lei provenit din „majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile“. Reprezentantii MFP spun ca majorarea „valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani“, noteaza EVZ.

Romania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE. Romania a devenit a treia tara din UE in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb modificat genetic, tara noastra inregistrand o crestere puternica in decurs de doar un an, de la 350 hectare cultivate in 2007, la 7.146 hectare cultivate anul trecut. Numarul statelor comunitare care cultiva porumbul Bt, cu rezistenta crescuta la daunatori, a scazut anul trecut la sapte, dupa interzicerea acestuia in Franta. Romania a urcat trei locuri fata de 2007, cand se situa pe penultima pozitie, inaintea Poloniei, scrie Gandul.

Liber la defrisari in anul 2009. Romsilva se vede si in acest an cu un picior in groapa cand vine vorba de buget. Institutia ar fi avut nevoie de peste 253 de milioane lei pentru a administra si proteja peste 1,2 milioane de hectare de paduri, care apartin proprietarilor privati cu mai putin de 30 de hectare forestiere. Pe langa acesti bani, institutia ar mai fi avut nevoie de alte 22 de milioane de lei pentru a proteja peste 150.000 de hectare de paduri din parcurile naturale, scrie EVZ.

Sorin Oprescu ramane singur. Inca doi consilieri ai «doctorului» sunt pe picior de plecare. Oamenii din echipa lui Sorin Oprescu parasesc pe capete primaria Capitalei. Tonul a fost dat de Victor Dumitriu (foto), fostul consilier al primarului, si de consiliera Rosemarie Olanescu. Ieri, pe holurile primariei se vorbea de plecarea tuturor consilierilor primarului. “Dupa Victor Dumitriu, cred ca urmatorul pe lista este George Iorgovan si, in joc usor de glezne, ar fi si Adrian Thiess”, sutin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Contactat de reporterii „Gardianul”, Adrian Thiess ne-a declarat ca pentru moment nu se gandeste sa plece din primarie: “La ora la care stam de vorba nu mi-am dat nicio demisie. Cat despre viitor nu pot anticipa nimic. Oricum plecarea prietenului meu Dumitriu e o pierdere majora pentru institutia asta si pentru primarul Oprescu in primul rand”, sustine Thiess. Despre motivele demisiei avocatului Victor Dumitriu, informatiile care circulau ieri adeveresc faptul ca relatia dintre Sorin Oprescu si fostul sau sef de campanie electorala se racise de multa vreme, scrie Gardianul.

Cu cat se reduce taxa auto. Cea mai plauzibila varianta este reducerea actualei taxe de poluare cu 33% si mentinerea neimpozitarii pentru masinile noi Euro 4. Taxa auto pentru masinile second- hand va fi redusa, iar cei care au apucat sa plateasca dupa valorile stabilite de guvernul Tariceanu, in decembrie 2008, ar putea sa-si primeasca banii inapoi, a declarat ieri ministrul mediului, Nicolae Nemirschi. Una dintre variantele luate in calcul de Mediu, in memorandumul trimis catre guvern, prevede o taxa dubla fata de valorile din iulie pentru masinile second- hand si netaxarea autovehiculelor noi, Euro 4, cu o capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de centimetri cubi, potrivit unor surse guvernamentale. Aceasta varianta este si una agreata de industria auto, in special de Dacia, noteaza EVZ.

Presa italiana: "Romania se razvrateste si iese la atac". Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, pare sa fi intrat, voluntar sau involuntar, intr-o polemica diplomatica cu autoritatile italiene, dupa ce a afirmat la postul public de radio ca Executivul din Peninsula are o retorica agresiva, care instiga la xenofobie. Presa italiana critica dur afirmatiile ministrului de Externe autohton, considerand ca "Romania iese la atac", adancind astfel tensiunile dintre cele doua tari, scrie Romania Libera.