Numarul civililor morti in Afganistan a crescut cu 40% in 2008. Un raport al Natiunilor Unite, facut public marti, arata ca numarul civililor morti a crescut cu 40 de procente anul trecut, ajungand la cel mai ridicat nivel din 2001 pana acum, de la invazia condusa de americani. Mai mult de jumatate din cele 2.118 de victime au murit in urma atentatelor cu bombe ale militantilor si sinucigasilor, dar multe au murit si din cauza atacurilor aeriene si a altor actiuni militare ale fortelor americane si NATO. Aceste descoperiri au adancit nelinistile privind civilii prinsi intre taberele combatante, intr-un razboi care se intensifica, constituindu-se intr-una dintre principalele provocari ale politicii externe care ameninta administratia Obama, scrie The New York Times.

Seful unui post de televiziune american, acuzat ca si-a decapitat sotia. Muzzammil Hassan, fondatorul unui post de televiziune musulman din SUA, este acuzat ca si-ar fi omorat sotia, Aasiya Hassan. Trupul acesteia a fost gasit decapitat, saptamana trecuta, in cladirea postului de televiziune din statul New York. Ambii soti lucrau in cadrul postului Bridges TV, care are ca scop contracararea prejudecatilor legate de musulmani. Potrivit autoritatilor, Aasiya Hassan intentase recent procesul de divort, dupa ce fusese, in mai multe randuri, victima violentei domestice, scrie BBC.

Un membru Al-Qaeda se preda autoritatilor saudite. Un fost detinut din inchisoarea militara americana Guantanamo, care a devenit unul dintre comandantii gruparii teroriste, s-a predat autoritatilor saudite, a relatat televiziunea Al Arabiya, marti. Mohammed al-Awfi, care fusese eliberat dintr-un centru saudit destinat fostilor prizonieri de la Guantanamo, a aparut luna trecuta intr-un clip al gruparii Al-Qaeda, spunand ca s-a inrolat in aripa regionala din Yemen a acesteia, devenind comandant in cadrul gruparii. Postul de televiziune a declarat ca Awfi, aflat pe o lista ce cuprinde 85 de militanti islamisti de peste hotare, inspirati de catre Al-Qaeda, contactase autoritatile Arabiiei Saudite cu trei zile inainte de a se preda, in vecinatatea Yemenului, scrie Reuters.

Monstrul din creierul tau – lobul geloziei. Zona specifica din creier care controleaza impulsurile de gelozie a fost identificata, anunta un grup de cercetatori japonezi. Conform studiilor, acceasi parte a creierului care detecteaza durerea fizica este responsabila si de perceptia sentimentelor de gelozie. Poate de aceea se explica motivul pentru care trairile de acest gen ne par atat de dureroase, scrie Descopera.

Hillary Clinton saluta alianta cu Japonia. Secretarul de Stat american, Hillary Rodham Clinton, a reasigurat Japonia, marti, numind alianta acesteia cu SUA un “punct forte” al politicii externe americane, totodata intalnindu-se cu familiile cetatenilor japonezi rapiti de Coreea de Nord. Doamna Clinton a averizat, de asemenea, Coreea de Nord sa nu testeze racheta balistica, asa cum a amenintat in ultimele zile, scrie The New York Times.

8 britanici judecati pentru planuirea unui atac cu bomba. 8 musulmani britanici au planuit sa omoare mii de civili, incercand sa arunce in aer cel putin sapte avioane de pasageri ce zburau peste Atlantic, cu bombe lichide artizanale, a declarat un procuror, la procesul acestora, marti. Avocatul Peter Wright a declarat ca barbatii planuisera sa aduca elementele bombelor la bordul avioanelor care zburau din Regatul Unit in America de Nord, ascunse in sticle de bauturi racoritoare, baterii si alte obiecte inofensive, tinute in bagajul de mana, scrie USA Today.

General Motors mai vrea 16,6 miliarde de dolari de la guvernul american. Cel mai mare producator american de masini, General Motors a anuntat, marti, ca mai are nevoie de un ajutor aditional de 16,6 miliarde de dolari si ca ar putea ramane fara fonduri pana luna viitoare daca nu primeste macar o parte din bani. Desi General Motors a mai primit recent un imprumut in valoare de 13,4 miliarde de dolari, compania intentioneaza sa inchida mai multe fabrici in cursul acestui an si sa concedieze in jur de 47.000 de angajati, scrie Wall Street Journal.