Guvernul mareste lefurile preotilor. Și parlamentarii au plusat alocarile bugetare cu 60 de milioane de lei pentru intreținerea lacașurilor de cult. Guvernul spera sa invinga dificultațile crizei imbunandu-L pe Dumnezeu. Cabinetul Boc a prevazut in proiectul de buget pentru Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național cu 50% mai mulți bani pentru salariile preoților, ale profesorilor la facultațile de teologie și ale personalului neclerical. Pentru aceste cheltuieli, suma prevazuta in proiectul care a plecat din guvern catre parlament este de aproape 284 milioane de lei, fața de aproape 190 de milioane de lei alocați anul trecut, scrie EvZ.

Boc a trimis-o pe gravida dupa Tariceanu! Emil Boc nu revine, deocamdata, asupra niciuneia dintre concedierile facute marți la Corpul de Control al premierului, deși printre cei care au fost dați afara se numara o femeie care abia a nascut, iar alta in ultimul trimestru de sarcina. Motivul invocat de șeful guvernului ieri: au venit cu Tariceanu, pleaca odata cu el, scrie EvZ.

Ministrul de Interne: Avem un program de „welcome home” pentru infractorii romani care se intorc acasa. "Suntem pregatiti. Avem un program de «welcome home» pentru infractorii romani care se intorc acasa”, a declarat ministrul de Interne Dan Nica. Intrebat de ziarul Gandul daca structurile ministerului sunt pregatite sa faca fata unui eventual val de cetateni romani, in special certati cu legea, care ar alege sa se intoarca acasa la presiunea opiniei publice, dar si a autoritatilor din statele europene in care se afla, Nica a aratat ca exista chiar un program special in acest sens.

Europa si America striga: Romania se infunda. Doar la Bucuresti nu se vede. Agentiile de evaluare financiara Moody’s si Standard&Poor’s au pus, marti, Romania in centrul noii „zone subprime“ a lumii, avertizand investitorii externi ca isi vor pierde din credibilitate doar pentru ca au afaceri aici. Mai mult, Moody’s a spus ca Romania se numara printre cele mai vulnerabile economii din Europa Centrala si de Est si ca aceasta zona va fi lovita cel mai puternic de criza economica, scrie Cotidianul.

Camarilele politice paralizeaza Romania. Lupta din judete, pentru adjudecarea posturilor de sefi ai finantelor locale, inspectoratelor scolare, regiilor de apa si canal, ambulantei, spitalelor si companiilor de stat, a paralizat tara: in asteptarea sefilor noi, nu se mai munceste. Un prim semnal de alarma in acest sens a fost tras de la Petrosani. Compania Nationala a Huilei, condusa de liberalul Daniel Surulescu, ar putea intra in colaps, in conditiile in care lumea asteapta schimbarea acestuia cu noul sef de la PSD, si nu mai munceste la randamentul normal, i-au transmis parlamentarii Cosmin Nicula si Cristian Resmerita ministrului Economiei, Adriean Videanu, scrie Romania libera.

Caragiale la Gruiu: primarul si-a luat la bataie consilierul. In multe comune ale tarii, politica edilitara se face in spiritul lui Caragiale, dar nicaieri ca la Gruiu. Injuraturi, scalambaieli si bufnituri. E sedinta de Consiliu Local la Gruiu. Dupa cateva zile vine presa. Personajele se explica. Din nou injuraturi. Presa pleaca, tragicomedia continua. De la alegerile locale incoace, in sala de sedinte a Consiliului Local Gruiu, doi Ioni se tot ciocnesc: primarul Ion Samoila, ales PNL, si consilierul Ion Banica, ales PRM. Si cum ambii „ioni“ sunt incarcati cu sarcina negativa, nu e de mirare ca se resping ca polii unui magnet, scrie Adevarul.

Banda consilierului PSD Torj, protejata de politisti. „V-as fi impuscat ca pe caini, daca stiam ca veniti. Ati avut noroc“, acesta a fost mesajul lui Nicolae Flucsa, zis „Flucs“, pentru mascatii care, ieri dimineata, l-au incatusat direct in asternut. Amenintarea nu era gratuita: individul avea pregatita pe cuier o maceta, iar sub pat, invelit intr-un prosop, un revolver cu patru gloante. La casa parintilor sai, politistii de la Crima Organizata au gasit alte doua arme, cat si munitia aferenta. „Flucs” este unul dintre cei mai violenti membrii ai gruparii de crima organizata condusa de consilierul local PSD Lucian Torj, scrie Gandul.

Scandalos: kilometri zero, dar salarii fara numar la Autostrazi. Fondul de salarii al Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) s-a situat anul trecut la nivelul de 30,66 milioane de lei, fiecare angajat al CNADNR primind in medie echivalentul a 1.200 de euro, arata o analiza interna la nivelul companiei. Fondul de salarii alocat in 2008 celor 566 de angajati, la randul lor cu 32% mai multi decat in 2007, a crescut cu 63% fata de 2007, cand a fost de numai 18,84 milioane de lei, scrie Cotidianul.

Cehia se curata de gunoaiele comunismului. La 20 de ani dupa schimbarea de regim, Republica Ceha se numara, inca, printre tarile europene cu aer prea poluat, desi pe plan mondial, tara se plaseaza pe un loc mai bun. La mijlocul anilor ’90, Cehoslovacia detinea recordul mondial la emisiile industriale de bioxid de carbon. Deja in anii ’80, cehoslovacii au introdus un program antipoluare, iar Occidentul a oferit o suma uriasa pentru stimularea reformelor in domeniul conservarii mediului, dar "patria socialista" avea nevoie de realizari economice si marile uzine poluatoare nu au fost inchise, scrie Romania libera.