Hillary Clinton: "Incalcarile drepturilor omului in China nu pot afecta discutiile pe probleme economice". Secretarul de stat american, Hillary Rodham Clinton, a declarat, vineri, ca incalcarile drepturilor omului in China nu pot bloca posibilitatea cooperarii dintre Beijing si Washington in privinta crizei economice mondiale, a problemelor climatice si a celor de securitate, cum ar fi programul nuclear al Coreei de Nord. Aceasta sustine ca SUA va continua sa exercite presiuni asupra Chinei pentru respectarea drepturilor omului, insa ca aceste presiuni nu trebuie sa interfereze cu discutiile pe alte probleme, scrie Washington Post.

Numarul civililor morti in razboiul din Sri Lanka este in crestere. Doua aeronave apartinand rebelilor, care zburau deasupra capitalei srilankeze, au fost doborate, vineri noapte, unul dintre acestea prabusindu-se pe o cladire a guvernului. In urma incidentului, 42 de persoane au fost ranite. Raidul aerian a vut loc la doua saptamani dupa ce guvernul a anuntat distrugerea tuturor bazelor aeriene ale tigrilor tamili. Vineri, Human Rights Watch a anuntat ca, doar in decursul ultimei luni, 2.000 de persoane au fost ucise, iar alte 5.000 au fost ranite in conflictul din Sri Lanka, si a acuzat atat guvernul, cat si fortele rebele de incalcarea, in repetate randuri, a legii internationale, scrie The New York Times.

Iranul a raportat cantitati mai mici de uraniu decat cele reale la AIEA. Iranul a raportat cu o treime mai putin uraniu imbogatit decat cantitatea reala la Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA), iar inspectorii ONU lucreaza cu Teheranul pentru a se asigura ca un asemenea incident nu se va mai repeta. AIEA considera ca aceasta este o greseala tehnica si nu un subterfugiu, insa problema trebuie tratata cu atentia cuvenita, date fiind acuzatiile, negate de Iran, potrivit carora acesta ar incerca sa construiasca arme nucleare. Aceasta greseala ridica semne de intrebare in privinta abilitatii inspectorilor nucleari de a monitoriza progresele nucleare ale Iranului, scrie Reuters.

Soldat american, gasit vinovat in cazul unor crime din Irak. Un soldat american a fost condamnat pentru crima, pentru implicarea sa in cazul uciderii a patru irakieni, care au foat impuscati si aruncati intr-un canal din Bagdad, in 2007. Sergentul Michael Leahy Jr a marturisit ca a impuscat un irakian in ceafa, de la mica distanta. Avocatii americanului au insistat ca stresul de a se afla intr-o zona de conflict pentru o perioada indelungata l-au impiedicat pe acesta sa rationeze normal. Insa, judecatorii de la curtea martiala din Vilseck, Germania, au respins aceste argumente si urmeaza sa decida sentinta lui Leahy mai tarziu. Americanul va exclus din armata si ar putea primi pedeapsa pe viata, scrie BBC.

Rata imbolnavirii de SIDA explodeaza in China. Oficialitatile din Beijing au admis pentru prima data faptul ca inamicul public numarul 1, care face cele mai multe victime in randul populatiei chineze nu este tuberculoza, ci SIDA. Un numar de aproximativ 7.000 de persoane au decedat ca urmare a infectarii cu HIV in primele noua luni ale anului trecut. Ministrul chinez al Sanatatii a declarat ca pana in urma cu 3 ani, mai putin de 8.000 de oameni au decedat in urma contractarii virusului. In prezent, numarul victimelor a crescut de cinci ori. Principalii factori responsabili pentru aceasta situatie sunt neinformarea si atitudinea conservatoare a chinezilor fata de sexualitate si tot ceea ce implica ea, scrie Descopera.