Cum au invins romanii hidra sovietica. EvZ incheie astazi seria de articole dedicate „rezistentei” romanesti din lagarele sovietice, oferindu-va tusele decisive ale unei istorii prea putin cunoscute. Era in iarna 1945-1946 cand la Oranki a ajuns un personaj care ar trebui pomenit in toate cartile de istorie, si nu este. Ionica Ciutea, invatator de prin partile Vrancei. Invocand prevederile Conventiei de la Haga (care stipula neobligativitatea muncii pentru ofiteri), document semnat de URSS si prea putin cunoscut printre detinuti, Ciutea a refuzat munca fortata. A intrat in greva foamei. Citeste mai multe in EvZ.

Picatii din toamna dau restanta la europarlamentare. PSD, PD-L si PNL au inceput sa-si faca listele de candidati la europarlamentare. Procesul de selectie e la prima faza: “cine vrea”. Doritori sunt destui: majoritatea actualilor europarlamentari (care, dupa un an de mandat, spun ca este pacat sa fie scosi din schema, data fiind experienta acumulata), dar si o trupa “speciala”, formata din cei care au picat la alegerile nationale din toamna si pentru care partidele lor au obligatia sa le gaseasca un job, scrie Gandul.

Integrarea tiganilor - o susta banoasa, cu profit politic. In ultimii 19 ani au fost cheltuite peste 80 de milioane de euro pe programe care au vizat imbunatatirea situatiei romilor. Liderii acestei etnii spun ca banii au fost irositi, deoarece Guvernul a fost interesat doar sa bifeze un criteriu politic necesar aderarii la UE si nu a urmarit sa continue respectivele proiecte pentru a rezolva problema sociala a romilor. Din cele 80 de milioane de euro, in jur de 65 de milioane provin din fonduri europene, prin programe Phare, iar diferenta a fost completata de catre Guvern, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru a putea accesa respectivele programe, scrie Cotidianul.

Pacienti vanduti cu 6 euro bucata. Pacientii inscrisi pe lista unui medic de familie pot fi vanduti legal, in bloc, catre un alt medic, uneori chiar fara sa fie informati si fara sa stie nimic despre acesta. Cateodata, ei afla ca sanatatea lor a ajuns in mainile altcuiva abia cand ajung, dintr-un motiv sau altul, la cabinet. Practica a aparut dupa emiterea unui ordin al ministrului Sanatatii care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti si altele, numit oficial praxis de medicina de familie). Acest ordin nu cuprinde nicio precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" catre un alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla niciun cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii, scrie Romania libera.

Camerele de luat vederi si flagranturile nu-i opresc pe suti. Aproape 400 de bucuresteni au fost pradati anul trecut in tramvai sau la metrou. Hotii de buzunare nu numai ca nu pot fi starpiti, dimpotriva, si-au dezvoltat afacerile. Mai nou, ei au masina si sofer care sa-i ajute sa fuga cu prada, scrie Adevarul.

Berceanu: „Anul acesta, guvernul nu are o prioritate la autostrazi”. Radu Berceanu susține ca ar putea sa opreasca in iarna derularea contractului cu Bechtel.

Ioana Lupea: Percepția publicului este ca acest guvern a inceput prost. Unde-i defecțiunea?

Radu Berceanu: Eu cred ca sunt lucruri legate de inceputul unei activitați și sunt inerente. Au fost dorințe ale guvernului care s-au lovit de dorința Curții Constituționale, care ne-a impiedicat sa le punem in aplicare. Nu cred ca spune cineva ca este normal ca intr-o instituție sa existe spor de antena, cand toate antenele din jurul instituției sunt de recepție, adica niște fiare. Eu cred ca este bine sa aiba salarii mai mari, nu metoda asta tipic levantina sa spui ca ai salariul mic, cand de fapt veniturile sunt mari. Interviu integral in EvZ.

Alessandra Mussolini: “Barbatii romani sa nu mai fie primiti in Italia”. De libera circulatie in UE ar trebui sa beneficieze doar femeile si copiii romani, crede nepoata lui Benito Mussolini, actual europarlamentar din partea partidului nationalist Actiunea Sociala si fost model Playboy. Europarlamentarul se declara, intr-un interviu exclusiv pentru Cotidianul, in favoarea castrarii chimice a violatorilor, dar si a patrulelor de vigilanti de pe strazi.

Metroul spre Otopeni ramane fara finantare. Guvernul Japoniei ar putea retrage imprumutul de 300 milioane euro pe care era dispus sa il acorde Romaniei pentru construirea liniei de metrou care sa lege Bucurestiul de Aeroportul Otopeni. Decizia niponilor este motivata, pe de o parte, de faptul ca Bucurestiul nu ar mai fi eligibil pentru acest imprumut, dat fiind ca finantarea era destinata numai tarilor in curs de dezvoltare, iar Romania, dupa ce a devenit membra a Uniunii Europene, a pierdut acest statut, iar pe de alta parte, se pare ca nici nu exista vointa politica pentru realizarea proiectului, scrie Romania libera.

Udrea: „Am inchide jumatate din turismul romanesc daca am pleca in control“. Ministrul Turismului, Elena Udrea, ameninta hotelierii de pe litoral cu controale dure. Pe de alta parte, spune ca se vor construi noi statiuni de schi si ca se vor promova circuitele culturale si cele pentru cei care doresc senzatii tari.

Ati obtinut un buget-record pentru turismul romanesc. Cum il veti folosi?

Din buget, 76% vor merge in investitii pentru proiecte care sunt aprobate din 2006, pentru care s-au finantat studiile de fezabilitate si proiectele, dar dupa aceea nu s-au mai primit bani pentru a fi executate. Am luat bani pentru o parte din ele si, in masura in care pot incepe lucrarile, vom trimite banii Consiliilor Judetene. Printre aceste proiecte sunt trei porturi in Tulcea, la Serichioi, Murighiol si Sfantul Gheorghe, plaja Sulina, centrul balnear de la Tusnad si cel de la Praid, precum si cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Est in Parang, la Petrosani, cu 36 de kilometri de partie. Interviu integral in Cotidianul.