Ministrul de Finante Gheorghe Pogea declara ca, pentru a mari veniturile din taxe si impozite ale statului, va fi introdus un impozit forfetar pentru sase tipuri de afaceri: industria alimentara si a bauturilor, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, hotelurile si restaurantele, imobiliarele si constructiile. El a explicat ca, din cei 680.000 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice, ceea ce inseamna ca sunt multi care nu contribuie cu nimic. Mai simplu spus, desi firmele din aceste domenii invart mai mult de jumatate din afacerile din Romania (ca cifra de afaceri), in loc sa aduca bani la stat, ele sunt, in mare parte, firme care merg, in acte, in pierdere si nu platesc deloc impozitul pe profit. Impozitul forfetar poate fi calculat in mai multe moduri, in functie de tipul de activitate careia i se impune. La restaurante, de exemplu, se poate lua in considerare numarul de mese la calcularea impozitului, si nu profitul, ca pana acum, scrie Gardianul.

Potrivit unui document, in cadrul raportului anual privind planurile economice ale Romaniei pe termen mediu si scurt trimis Comisiei Europene (CE), Ministerul Finantelor foloseste, pentru prima data, cuvantul recesiune alaturi de Romania. “Este posibil ca economia romaneasca sa intre in recesiune economica, pentru prima data dupa noua ani de crestere”, se precizeaza in Programul de Convergenta, editia 2008, document anual adoptat si trimis catre CE de guvernul roman pentru a raporta evolutia economica a tarii. Posibilitatea intrarii in recesiune face parte insa dintr-un scenariu pesimist, in care economia UE scade si mai mult decat cu 2-2,1% cat este prognozat acum, ceea ce va trage in jos exporturile Romaniei, si daca agricultura va deveni iar o gaura neagra in PIB datorita vremii nefavorabile, afirma Gandul.

La aproape doi ani de la demararea lucrarilor la Autostrada Bucuresti-Brasov, niciun metru de drum, din totalul de 164 de kilometri, nu a fost inca asfaltat. Recent, oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) au anuntat ca lucrarile la primul tronson al Autostrazii Bucuresti-Brasov vor fi abordate cu prioritate in acest an, umand sa se finalizeze 30 de kilometri, dar si in aceasta situatie segmentul nu va fi practicabil, fiind amplasat intre doua lucrari de poduri. Pe teren insa lucrurile nu sunt inca foarte clare nici pentru autoritatile locale si expropriati, nici pentru constructori. Primarii afirma ca traseul autostrazii a fost schimbat de nenumarate ori si cu greu reusesc prin diverse relatii sa faca rost de harti. Constructorii spun ca ar putea termina mai repede lucrarile daca nu ar fi impiedicati de suprafete de teren cu regim juridic neclar (paduri si terenuri neexpropriate inca etc.) si care se interpun pe distante scurte pe traseu. In cazul expropriatilor sau al celor care urmeaza sa fie expropriati, situatia s-a schimbat putin fata de anul trecut din cauza crizei economico-financiare, informeaza Romania Libera.

Restituirea imobilelor nationalizate, piatra de moara a tuturor administratiilor din 2001 incoace, cunoaste in mandatul lui Sorin Oprescu un nou ritm de rezolvare: putin spre deloc. Daca in ultimii doi ani primarul Videanu ajunsese la performanta de a semna chiar 227 de dispozitii lunar (de punere in posesie sau despagubiri), noul edil n-a reusit sa treaca, in a doua jumatate a anului trecut, de 22 de dispozitii lunare. Motivatiile ar fi hilare daca n-ar viza soarta a cel putin 66.000 de oameni, majoritatea varstnici, care asteapta de 20 de ani sa li se repare nedreptatea suferita in 50 de ani de comunism. Primaria Capitalei isi intampina petentii cu raspunsuri de genul: „nu avem hartie”, „nu avem toner”, „functionarii sunt in concediu” sau „reveniti peste doi ani”. In acest timp, 32.000 de dosare depuse la Primaria Capitalei asteapta rezolvarea, din 2001 incoace, iar revendicatorii mor pe capete, inainte sa se vada cu dispozitia primarului in mana, afirma EvZ.

Femeile din Romania muncesc cel mai mult din Europa. Un studiu realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si munca, „Living and Working in Europe”, releva faptul ca romancele lucreaza 78 de ore pe saptamana, in timp ce barbatii depasesc rar pragul de 60 de ore. In celelalte tari ale Uniunii Europene, reprezentantele sexului frumos muncesc 60 de ore saptamanal, spre deosebire de barbati, care se limiteaza la 55 de ore. Desi barbatii petrec la locul de munca mai multe ore decat femeile, acestea continua sa munceasca, si dupa terminarea programului, acasa, informeaza EvZ.

Statul plateste 47.000 de euro pentru transplantul de ficat al lui Cristi Minculescu “Ministerul Sanatatii plateste doar costul interventiei chirurgicale, adica 47.000 de euro, restul suporta familia. Este un gest de respect si de recunostinta pentru un artist care ne-a incantat sufletele”, a declarat duminica ministrul Sanatatii, Ion Bazac, referindu-se la transplantul de ficat pe care solistul trupei rock Iris, Cristi Minculescu, il va face intr-o clinica din Germania. Suma ajunge doar pentru interventia chirurgicala fara sa acopere cheltuielile cu internarea si tratamentele adiacente. Pentru interventia din Germania, statul plateste mai putin fata de banii pe care i-ar fi dat daca operatia s-ar fi facut la Bucuresti, scrie Cotidianul.

Avionul Saab 2000 detinut de compania Carpatair, care sambata a aterizat fortat pe Aeroportul „Traian Vuia” din Timisoara, din cauza unor probleme la trenul de aterizare, a mai fost implicat intr-un incident aviatic. In urma cu trei ani, avionul a spulberat un cal pe pista aeroportului din Bacau, insa avariile au fost minore, iar cursa catre Torino nu a fost amanata, potrivit declaratiei presedintelui Carpatair, Nicolae Petrov, scrie EvZ.

Aflat in Transilvania pe urmele “eroului personal”, Matei Corvin de Hunedoara, jurnalistul-scriitor britanic Marcus Tanner ironizeaza pentru “The Independent” piosenia romanilor din zona, acuza imaginea pe care i-au atribuit-o Castelului Huniazilor, descrie ranchiuna lor fata de maghiari si aduce un tribut istoriei sasesti. Britanicul, scrie in “The Independent”, s-a trezit in Deva, “un oras deloc atragator din mijlocul Transilvaniei”, cu cardul de credit blocat din tara natala, aflat pe urmele unui rege de secol XV despre care scria o carte. “Trebuia sa ne spuneti ca mergeti in Romania. Se afla pe lista noastra neagra privind furtul de identitate si frauda. De aceea v-am blocat cardul”, i s-a explicat cand a sunat in tara, afirma Cotidianul.

Romania, prin pozitia sa geografica, este o tara de tranzit pentru traficul de droguri si alte tipuri de contrabanda, inclusiv traficul de fiinte umane, fiind totodata vulnerabila in fata operatiunilor financiare ale contrabandistilor, inclusiv a spalarii de bani, arata raportul anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de droguri. Contrabanda, evaziunile fiscale, fraudele cu credite de consum si fraudele electronice sunt alte tipuri de infractiuni raspandite in Romania, arata raportul care precizeaza ca spalarea de bani in tara noastra este apanajul crimei organizate internationale, care actioneaza sub acoperirea unor companii, scrie Romania Libera.

Expertii Ministerului Sanatatii au centralizat datele obtinute in urma Programului National privind Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei. Raportul, intocmit de o comisie condusa de epidemiologul Molnar Geza, va fi inaintat in aceasta saptamana autoritatilor. Surse din interiorul comisiei de expertiza ne-au declarat ca se va recomanda renuntarea la acest program, devenit o adevarata masina de tocat banii publici. Rezultatele programului sunt dezamagitoare: doar 1,37 la suta dintre persoanele testate au fost depistate cu afectiuni noi, cu diagnostic de certitudine. Rata de depistare este mult mai mare la persoanele care se prezinta la medic in afara programului. Dupa platile efectuate de Casa de Asigurari, au fost procesate peste 72 milioane de probe de laborator, in valoare de 438 milioane de lei. Specialistii care au analizat datele spun ca acestea difera mult de la o luna la alta si de la un judet la altul, parand a fi “scoase din burta” sau oricum fara o legatura cu realitatea, scrie Gardianul.

Incarcatorul gasit de anchetatori in oala cu ciorba, in timpul uneia dintre perchezitiile efectuate la domiciliul prietenei lui Serghei Gribenco, nu are nicio legatura cu dublul asasinat comis la casa de schimb valutar din Brasov. Analizele de laborator efectuate asupra acestui incarcator nu au evidentiat indicii care sa il plaseze la locul atentatului. Oficial, aceste concluzii ale raportului de expertiza urmeaza sa fie atasate la dosarul cauzei in timpul acestei saptamani. Politistii sustin ca, in acest moment, niciun nume nu a fost exclus de pe lista suspectilor. “Serghei Gribenco nu este mai mult sau mai putin suspect decat era in primele faze ale anchetei. Urmeaza sa stabilim gradul sau de implicare, ca si al celuilalt suspect, Serghei Gorbunov”, sustin anchetatorii. Acestia au tinut sa precizeze ca Serghei Gorbunov nu a fost eliminat de pe lista suspectilor, el reprezentand, in opinia anchetatorilor, un pion important al dosarului, scrie Gardianul.

Directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, Gabriel Iosif, protejatul lui Oprescu, continua fara nicio jena seria ilegalitatilor pe bani publici. De data aceasta, Iosif a atribuit ilegal un contract-cadru de asistenta juridica in valoare de aproximativ 1 milion de euro firmei de avocatura Sova si Asociatii, in luna ianuarie a anului 2009, chiar daca legea il obliga sa faca licitatie publica. La aproximativ o luna dupa ce contractul a fost incheiat cu firma de avocatura, directorul ALPAB si echipa lui „fantastica“ isi dau seama ca sunt intr-o ilegalitate fara margini si decid sa ascunda urmele. Ca atare, lanseaza patru invitatii de participare, pentru patru firme de avocatura, printre care se afla, bineinteles, Sova si Asociatii. Astazi, la sediul ALPAB urmeaza sa se desfasoare un simulacru de demers legal, menit sa acopere månariile actualei conduceri, afirma Curentul.