„Judecatorii numiti de presedintele Romaniei sunt inamovibili, in conditiile legii.” Asa prevede Constitutia, care, in opinia specialistilor, ii face pe magistrati intangibili, „inainte de a le fi verificate insa calitatea si nivelul de pregatire”. Singurul „for” care-i poate sanctiona pe judecatori este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care, desi are suficiente parghii pentru a-i pedepsi pe cei care gresesc - sfidand, uneori, prin deciziile lor, nu doar procedura, ci si Codurile care stau la baza functionarii justitiei - nu le aplica, „inclusiv din cauza slabei pregatiri a celor de la inspectie”, dupa cum sustine directorul executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR - CH), avocata Diana Hatneanu, informeaza EvZ.

Vineri spre simbata noaptea, din parcarea aferenta imobilului de la numarul 72 din Bulevardul Dacia, acolo unde are o locuinta Marian Vanghelie, a disparut un BMW nou-nout, seria X6. Cunoscuta de vecini drept "masina lui Almanahe", BMW-ul a atras, totusi, niste hoti profesionisti care au facut-o disparuta fara urme. A venit ceva politie la fata locului, a interogat, discret pe unul, pe altul, si nu se mai stie nimic. Niste specialisti in astfel de cazuri sustin ca s-ar putea ca, desi lui ii pare rau dupa ea, masina sa-i fi fost furata altui proprietar. Adica, pur si simplu, Vanghelie se plimba cu o masina inmatriculata pe alt nume. De aceea, probabil, presa nu a aflat de acest incident. Pentru ca, totusi, cum poti scrie ca i s-a furat lui Vanghelie o masina care nu era a lui?! Nici macar Vanghelie nu ar putea scrie despre asta, in caz ca ar sti, scrie Academia Catavencu.

Noul mitropolit al Olteniei i-a demis pe apropiatii fostului ierarh Teofan si i-a inlocuit cu preotii care anul trecut si-au facut sindicat. De asemenea, a desfiintat o revista si un radio. Noul mitropolit al Olteniei, IPS Irineu, i-a schimbat in doar cateva luni pe oamenii apropiati lui Teofan Savu, cel care a detinut aceasta functie pana in vara anului trecut, cand a fost ales mitropolit al Moldovei. Astfel, vicarul administrativ, inspectorul bisericesc si consilierul economic de la Arhiepiscopia Craiova au fost destituiti in ultimele saptamani. Consilierul cultural nu a mai asteptat schimbarea, depunand demisia inca de anul trecut, imediat dupa plecarea IPS Teofan pe scaunul Moldovei. Acestor schimbari li se adauga si restrangerea a doua proiecte initiate de Teofan. Este vorba despre Radio Logos, a carui emisie a fost redusa la doua ore pe zi, si de revista „Cetatea Crestina“, care nu a mai aparut in ultimele luni, afirma Cotidianul.

Cursa Tarom RO 618, care a decolat luni seara, la ora 18:50, de pe aeroportul din Baia Mare, cu destinatia Bucuresti, a intampinat dificultati la aterizare pe aeroportul “Henry Coanda”. In momentul in care aeronava era pe punctul de a ateriza, brusc, fara vreun motiv evident, aceasta a redecolat, efectuand un viraj violent spre stanga, spre spaima pasagerilor. Dupa ce a efectuat un tur al aeroportului, nava a reintrat pe cursul de aterizare, care, de aceasta data, s-a petrecut fara niciun alt incident. Conform informatiilor noastre, evenimentul a avut loc din cauza controlorilor de zbor ai Romatsa, care au dat avionului apartinand companiei Tarom o traiectorie de aterizare care se intersecta cu cea a unui alt avion, aflat deja pe pista. Lucratorii turnului de control au anulat procedura de aterizare, iar avionul ROT 618 a fost nevoit sa decoleze, pentru a evita o coliziune. In decembrie 2007, pe aceeasi pista, un alt avion romanesc care urma sa decoleze, a lovit o masina utilitara, tot din motive de proasta coordonare, afirma Gardianul.

Serghei Gorbunov a declarat, ieri, la Deva, ca va da statul roman in judecata pentru modul in care a fost instrumentata ancheta in cazul atacului armat de la Brasov si ca va cere daune morale. Intrebat daca are vreo legatura cu Serghei Gribenco, suspect si el in cazul atacului armat de la Brasov, Gorbunov a spus ca totul a fost o minciuna si ca el este nevinovat. Declaratia a fost facuta inaintea inceperii procesului de la Judecatoria Deva in care Serghei Gorbunov este judecat pentru talharirea unui patron de casa de schimb valutar din municipiul hunedorean. Imediat dupa inceperea sedintei de judecata, Serghei Gorbunov a cerut recuzarea instantei de la Judecatoria Deva, unde este judecat pentru talharie, pe motiv ca magistratii nu au acceptat ca jurnalistii sa filmeze sedinta de judecata si pentru ca in sala nu exista un translator si niciun reprezentant al Ambasadei ruse, scrie Gardianul.

Un om de afaceri francez vrea sa investeasca milioane de euro intr-un proiect turistic inedit in Delta Dunarii. El vrea sa reconstruiasca lagarul Periprava in care au fost exterminati detinuti politici in timpul regimului comunist pentru a-l transforma in statiune turistica ecologica. Sylvain Remetter a declarat ca a investit in ultimii doi ani doua milioane de euro pentru a transforma fostul lagar in care au murit sute de detinuti politici ai regimului comunist din Romania intr-o luxoasa statiune ecologica. "Pentru inceput, vor exista peste 100 de locuri de cazare cu un confort sporit in cladiri care vor fi identice cu cele in care a functionat fosta puscarie comunista din Periprava. Primul imobil ce va fi refacut, in vara acestui an, va fi pavilionul central al lagarului, unde a functionat comandamentul inchisorii. Apoi vom reconstrui, rand pe rand, cladirile administrative si minioraselul in care traiau angajatii inchisorii, dar si colonia propriu-zisa in care s-au produs crimele umanitare de la Periprava", a spus Remetter, citat de Romania Libera.

O profesoara de limba engleza de la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" din Targu Mures a castigat in instanta dreptul de a iesi la pensie la aceeasi varsta cu barbatii, adica la 65 de ani, si nu la 59 de ani, cum prevede graficul din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii. Profesoara Angela Cotoara de la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" a deschis actiunea civila in anul 2007 si, dupa aproape doi ani de procese, Tribunalul Mures i-a dat castig de cauza. Angela Cotoara a invocat in favoarea ei atat legislatia europeana in materie, cat si OUG 67/2007 privind egalitatea de sanse intre barbati si femei, scrie Romania Libera.

In 2006, ministrul de atunci al Economiei, Codrut Seres, forta demisia lui Ionel Mantog din functia de secretar de stat din cauza dosarelor sale penale. Dupa schimbarea puterii, noul ministru al Economiei, Adriean Videanu, l-a numit pe Mantog director al CE Turceni si consilier de stat, in minister, desi acesta era chiar trimis in judecata pentru prejudicirea CE Turceni. Ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat pentru „ Adevarul” motivul pentru care sustine un personaj atat de controversat. „Ionel Mantog este un profesionist. Sistemul energetic are nevoie de el”, sustine ministrul. Numai ca „profesionistul” Mantog este mentinut in functie, desi are dubla calitate: invinuit de prejudicierea unei institutii, dar si reprezentant al aceleiasi institutii in fata instantei, afirma Adevarul.

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, d-na Doina Pana, ne-a declarat, ieri, ca luni seara MEC urma sa posteze pe site-ul edu.ro noile planuri-cadru pentru liceu. Se propune astfel ca pentru clasele IX-XII orarul sa se reduca in medie cu 3 ore pe saptamana. Orele de curs taiate in noua formula vor fi cele de sport, a doua limba straina si o ora din cadrul orelor de cultura de specialitate. Sportul este unul dintre punctele sensibile in curricula. Parlamentul European a invitat tarile membre sa-i confere respectivei discipline un caracter obligatoriu in scoli si licee astfel incat elevii sa beneficieze saptamanal de cel putin trei ore de educatie fizica, relateaza Gardianul.

Dorel Lazar vrea din nou in libertate pentru a face ce n-a putut saptamanile trecute: sa se opereze, eventual si sa se casatoreasca cu actuala sa concubina. In plus barbatul sustine ca are „unele probleme”, dar ca acestea nu-l impiedica sa intretina relatii sexuale. Si asta in conditiile in care, potrivit instantei care l-a eliberat, Lazar ar suferi de afectiuni ce il impiedica sa aiba contacte sexuale, scrie EvZ.

Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a reziliat unilateral 41 dintre cele 46 de contracte de inchiriere a plajelor, incheiate de operatori pe o perioada de 10 ani, in baza unei hotarari de guvern promovate de fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu. Potrivit directorului general al DADL, Laurentiu Marin (consilier judetean PSD), plajele au revenit de ieri in administrarea institutiei pe care o conduce. Directorul DADL sustine ca articolul 18 din contractele respective ii da dreptul sa le rezilieze „de drept, fara indeplinirea altor formalitati si fara interventia instantelor judecatoresti”. „Celelalte 5 contracte sunt in cercetare si urmeaza sa le reziliem si pe acestea. Operatorii nu au respectat investitiile prevazute, nu s-au facut lucrarile pentru care s-au angajat, nu au ridicat constructiile provizorii de pe plaja la terminarea sezonului estival, au facut asa-zisele subinchirieri”, isi explica decizia Laurentiu Marin, scrie EvZ.