CIA a recunoscut luni ca a distrus un numar de 92 de inregistrari cu interogatorii controversate, care vizasera persoane suspectate de terorism. Acest numar este mult mai mare decat cel care fusese recunoscut anterior de CIA, iar anuntul a fost facut de un procuror al guvernului, informeaza AFP. Fostul director al CIA, Michael Hayden, a recunoscut ca agentia a distrus in 2005 mai multe inregistrari realizate in 2002. Acestea prezentau interogatorii in care erau folosite tehnici controversate de interogare.

La initiativa premierul polonez, Donald Tusk, Germania va demara procedurile pentru restaurarea fostului lagar nazist de la Auschwitz, care gazduieste in acest moment un muzeu al Holocaustului. Ministrul de Externe german, Frank - Walter Steinmeier, a declarat ca tara sa va aloca pentru aceste lucrari fonduri in valoare de un milion de euro. Potrivit primelor expertize renovarea complexului ar urma sa coste 100 de milioane de euro, afirma International Herald Tribune. Lagarul de concentrare de la Auschwitz adaposteste 155 de cladiri, peste 300 de anexe si sute de mii de documente, care au apartinut autoritatilor naziste. Intreaga constructie se intinde pe circa 200 de hectare.

Comunitatea internationala a promis luni un ajutor de peste 4 miliarde de dolari pentru reconstructie in Fasia Gaza si pentru relansarea economiei palestiniene. Banii vor fi dati treptat, in urmatorii doi ani, iar Israelul va trebui sa deschida punctele de trecere cu Fasia Gaza, a anuntat ministrul egiptean de Externe, Ahmed Aboul Gheit. "Participantii cer deschiderea imediata, totala si neconditionata a tuturor punctelor de trecere dintre Israel si Fasia Gaza", a spus Gheit, la Sharm el-Sheikh, citind comunicatul final al conferintei celor 75 de donatori internationali, informeaza AFP.

Baza navala de la Faslane, cartierul general al fortei nucleare britanice, ar putea fi tinta unor atacuri teroriste, avand in vedere ca imagini aeriene ale acesteia sunt accesibile in mod gratuit pe internet, prin programul Google Earth. Programul Google Earth ofera inclusiv longitudinea si latitudinea bazei de la Faslane, din Scotia, unde se afla flota de submarine nucleare Trident a Marii Britanii. In imagini sunt vizibile doua submarine Vanguard, fiecare avand capacitatea sa transporte 16 rachete nucleare, informeaza The Sun. Expertii militari au atras atentia ca acestea ar facilita incercarea teroristilor de a lansa mortiere sau atacuri cu racheta.

Fostul sef al serviciilor de informatii sarbe intre anii 1991 si 1998, Jovica Stanisici, un apropiat al ex-presedintelui Slobodan Milosevici, a fost cel mai important agent la Belgrad al CIA. Potrivit unor surse citate de cotidianul american, Los Angeles Times, rolul lui Stanisic a fost confirmat chiar de CIA, intr-un document clasificat trimis Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, dupa ce Stanisic a cerut ajutorul fostilor sai aliati americani. Acuzat de infiintarea faimoaselor escadroane ale mortii, Jovica Stanisic este inculpat pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii si risca inchisoarea pe viata.