Costel Iancu, inaltul functionar public demis de la Ministerul Agriculturii in urma dezvaluirilor EVZ, a fost trimis, ieri, in judecata, pentru comandarea a trei rapiri. Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Dolj, iar fostul director general al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Costel Iancu, risca pana la 20 de ani de inchisoare. La dosar se regasesc marturiile cutremuratoare ale trei dintre victime, dar si fotografii umilitoare, facute chiar de catre inaltul functionar public demis, scrie EvZ.

Presedintele ii indeamna pe romani sa mearga la banci pentru a cere credit, desi conditiile de acordare sunt inrobitoare, fara a cere si bancherilor sa fie mai flexibili. Argumentul sefului statului: vazand ca exista cerere, bancile vor relaxa creditarea. „Ii incurajez pe romani sa apeleze la sistemul bancar, care, pe o crestere a creditarii, va face si ajustari ale dobanzilor”, a declarat ieri presedintele Traian Basescu dupa o intalnire cu cei mai importanti bancheri din Romania. Seful statului a mentionat faptul ca blocajul creditarii nu a fost provocat de probleme de lichiditate ale bancilor, ci, mai degraba, de reticenta populatiei si a companiilor de a mai trece pragul bancilor in actualul context marcat de criza economica internationala, scrie Cotidianul.

Potrivit noii legi a CNSAS, verdictul de colaborare sau de lucrator al Securitatii este dat de instanta, iar Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii cerceteaza dosarele si aduna probele in cazul persoanelor publice, care apoi sunt trimise pe masa judecatorilor. Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat ca 29 de magistrati fosti colaboratori ai Securitatii se afla inca in exercitiul functiunii, precizand ca dosarele acestora au fost trimise in instanta, fiind in diferite faze de solutionare pentru a se da un verdict final in cazul lor. Pana in acest moment, Curtea de Apel a stabilit, pe baza probelor inaintate de CNSAS, ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si procurorul de pe langa Tribunalul Brezoi Popescu Nicolae au fost lucratori ai Securitatii. Insa nu este o decizie definitiva, recursul fiind judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Interesant este faptul ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte, va fi judecat chiar de colegii sai de la aceasta instanta, fapt care ridica mari semne de intrebare, scrie Romania Libera.

Bulgarul Marinov Zikolov este agent dublu, el lucrand si pentru serviciile secrete romane de la jumatatea anului trecut. Informatia reiese din Referatul cu propunere de arestare preventiva al procurorilor de la DIICOT, unde se precizeaza urmatoarele: “De la sfarsitul lunii iunie 2008 a avut loc desistarea inculpatului (n.r. - Marinov Zikolov) in sensul ca a anuntat autoritatile competente ale statului roman in materia amenintarilor la adresa securitatii nationale in legatura cu activitatea ilicita derulata contribuind prin actiunile sale ulterioare la descoperirea si tragerea la raspundere penala a infractorului (n.r.- subofiterul Floricel Achim) vinovat de comiterea infractiunii contra sigurantei statului”. In aceste conditii, este clar ca filmul prezentat de DIICOT referitor la perchezitia domiciliara si arestarea lui Marinov Zikolov nu reprezinta un flagrant, o descindere reala, ci doar o simulare a acestui tip de actiune, afirma Gandul.

Consumatorul casnic roman este fortat sa plateasca cu circa 25% mai mult decat ar fi normal pentru gazele consumate in gospodarie. Aceasta din vina fostilor sefi ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care au schimbat «pe sest» unele formule de calcul, in iunie 2008, cu o saptamana inainte de introducerea facturilor la gazele naturale in functie de puterea calorica superioara. „Gardianul” a intrat in posesia unei note informative a vicepresedintelui Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor, Adrian Gurzau, care arata ca, printr-un artificiu de calcul, romanii platesc 2 eurocenti in plus pentru fiecare metru cub de gaze consumat, in beneficiul profiturilor distribuitorilor.

Sa ai in grija un prim-ministru, mai ales in Romania, nu e o treaba usoara. Emil Boc, ultima descoperire in materie de demnitari care necesita protectie si paza, reprezinta un caz mai special. Intrucit RAPPS nu dispune de o locuinta de protocol pentru micutul Emil, acesta se vede nevoit sa locuiasca in continuare intr-un bloc de oameni normali de pe Calea Victoriei, imobil pe care l-am vizitat si noi de trei ori in trei zile. Voiam sa verificam la fata locului vigilenta SPP-istilor care au dificila misiune de a pazi usa pe care Boc intra atunci cind se duce la culcare dupa o zi grea, in care iar a fost prim-ministru, afirma Academia Catavencu.

Noul sef al Loteriei Romane, Gheorghe Benea, l-a ales pe post de consilier personal pe Alin Horia Iconar, urmarit penal pentru abuz in serviciu de pe vremea cand era directorul filialei Cluj a Loteriei „Alin Horia Iconar este urmarit penal pentru abuz in serviciu, din ianuarie 2009, de catre angajatii Directiei Cercetari Penale din cadrul IJP Cluj. Impotriva lui Iconar au existat mai multe plangeri penale privind activitatea sa ca director executiv al filialei Cluj a Loteriei Romane. In 2007 au fost depuse doua plangeri penale privind nereguli in gestionarea de catre acesta a patrimoniului Loteriei Cluj, delapidare si fals in inscrisuri. Pentru toate acestea s-a solicitat Curtii de Conturi un control, lucru care nu s-a facut inca. Prin urmare, acest dosar stagneaza, scrie Cotidianul.

Inaugurare cu scandal, miercuri, a liniei feroviare Gara de Nord Bucuresti-Aeroportul “Henri Coanda”. Cativa localnici nemultumiti au tinut mortis sa astepte cursele de dimineata ale cursei dintre Gara de Nord si localitatea Balotesti pentru a informa ziaristii ca prin construirea peronului CFR li s-ar fi incalcat dreptul la proprietate. "Accesul la acesta a fost construit pe un teren cu o suprafata de 1.200 de metri patrati care este in proprietatea lui Aurelia Cristian si Anca Iliescu, domiciliate in localitatile Otopeni si Busteni. Nici macar nu am fost informati ca se construieste ceva pe terenul nostru. De la primarie ni s-a spus ca nici nu exista autorizatie de construire", spune Marius Savu, un domn de aproximativ 50 de ani care reprezinta interesele batranelor, scrie Cotidianul.