Deputatii au reconfirmat prin vot, saptamana trecuta, infiintarea de doctorate si masterate de catre orice universitate acreditata. Astfel, ei permit oricarei facultati sa-si organizeze cursuri postuniversitare fara niciun control de competenta al programelor de studii. Presedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Cristian Dumitrescu, el insusi in conflict de interese, ca sot al rectorului de la Universitatea particulara „Dimitrie Cantemir”, una dintre institutiile vizate de lege, a votat si el impotriva calitatii diplomelor de doctorat si de masterat, ca si alti deputati care sunt cadre didactice la universitati, scrie Cotidianul.

Miron Mitrea a incercat sa scape de acuzatia de luare de mita cu ajutorul subordonatului sau Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Sechelariu a depus insa marturie impotriva lui Mitrea. Fostul ministru PSD al Transporturilor Miron Mitrea, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, a incercat, pe parcursul urmaririi penale, sa stearga urmele. El este acuzat ca a primit mita de la Irina Jianu, pentru a o numi la conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), sub forma unor lucrari de renovare si extindere a casei mamei sale din Baneasa executate de firmele controlate de aceasta si de fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, scrie Cotidianul.

In topul sporurilor bugetare nu conduc functionarii, ci angajatii institutiilor militare, cu peste 40 de asemenea facilitati (solde de merit si de grad, indemnizatii de comanda si de dispozitiv, sporul de cifru, sporul pentru soferi, spor pentru protectia demnitarilor, sporul de conditii periculoase, prime de parasutare si de scufundare etc.), cuprinse in Legea salarizarii. Abia pe locul al doilea in topul sporurilor se afla functionarii, cu cele 27 de bonusuri (de confidentialitate, de mobilitate, de cunoastere a limbilor straine, de izolare). Politistii si cadrele medicale ocupa cel de-al treilea loc in top, cu cate 20 de sporuri. Primii iau, printre altele, salarii de merit, indemnizatii de conducere, sporuri de misiune, scrie Romania Libera.

In 1990, pe soselele Romaniei circulau 2,2 milioane de masini. In mai putin de un deceniu, numarul lor avea sa se dubleze. Infrastructura, in schimb, se cufunda intr-un dezastru greu de contracarat. Imaginea pastrata de un fost ministru al Transporturilor din acea perioada spune totul despre marasmul magistralelor rutiere: "Drumurile erau asa de proaste, ca-ti venea sa-ti plangi in palme", recunoaste fostul demnitar Paul Teodoru. Petre Roman a avut un megaproiect ce nu s-a mai realizat vreodata: o retea de autostrazi de 4.000 de kilometri, care ar fi trebuit sa revitalizeze economia tarilor aflate in deriva. Odata reteaua finalizata, Romania ar fi devenit campioana regionala si sursa de complexe pentru Ungaria, cu ai sai peste 1.100 kilometri de autostrada, scrie Romania Libera.

La Brasov, latifundiarul l-a acuzat pe fostul patron al Progresului ca ar fi in spatele actiunilor declansate de DNA impotriva lui. Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, si garzile sale de corp au vrut sa-i aplice o corectie fizica lui Constantin Iacov, cel care mai detine 16 la suta din actiunile clubului Progresul. Incidentul s-a petrecut in sala de protocol a stadionului „Tineretului” din Brasov, la pauza meciului de duminica, dintre „stegari” si „ros-albastri”. Iacov a scapat de furia lui Becali si a „gorilelor” sale gratie interventiei energice a lui Ioan Neculaie, patronul brasovenilor, scrie EvZ.

Mai multi functionari ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine sunt banuiti ca ar fi primit spagi pentru a introduce ilegal in tara sute de irakieni. Mai multi functionari ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) au intrat in vizorul procurorilor anticoruptie, fiind suspectati ca ar fi primit spagi pentru a da o mana de ajutor membrilor unei retele de traficanti de carne vie. Acest dosar a ajuns pe masa anchetatorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de la Parchetul General, care a investigat modul ilegal in care au intrat in Romania sute de imigranti, in mare parte irakieni. Nu mai putin de noua membri ai retelei de trafic (trei irakieni si sase romani) au fost trimisi deja in judecata, scrie EvZ.

Compania Microsoft Romania ofera o recompensa de 250.000 de dolari pentru oricine poate ajuta cu informatii la depistarea celor care au spart reteaua de calculatoare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), infectata cu virusul denumit Downadub. Directorul ANP, Ioan Bala, ne-a declarat ca bazele de date informatizate ale Penitenciarului Rahova au fost distruse, dar, din fericire, acestea exista si in format clasic, pe hartie. Toate informatiile scrise vor trebui introduse din nou in format electronic, ceea ce presupune o munca titanica, scrie Gardianul.

Raspunsul Uniunii Europene catre toate statele membre care au dorit sa imprumute bani pentru a-si ajuta economiile a fost sa incheie intai un acord cu FMI. Si nu degeaba, pentru ca FMI-ul impune conditii draconice pentru a se asigura de cheltuirea corecta a acestor bani. Statele din Europa care au cerut acesti bani cu garantii de la FMI – Ungaria, Letonia, Islanda, Ucraina – fac fata cu greu conditiilor impuse de FMI. Ungaria a trebuit sa taie din cheltuielile tuturor ministerelor si sa renunte la al 13-lea salariu (iar cand a decis sa il acorde totusi, s-a confruntat cu reactii dure din partea oficialilor Fondului Monetar International). Cheltuielile publice in Ungaria au fost reduse obligatoriu cu 2% din PIB in 2009. TVA-ul a trebuit marit cu 2%, in loc de o reforma radicala a taxelor, asa cum planuia guvernul lui Ferenc Gyurcsany. De asemenea, indexarile in functie de inflatie au fost amanate sine die. Islanda a fost si ea nevoita sa renunte la orice prima anuala si sa creasca dobanzile cu cel putin 6%, scrie Gardianul.

Intr-o lucrare prezentata in 1974, la Cambridge, seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea din Frankfurt, a anticipat cutremurul din 1977 si a prezis un alt mare seism, pentru intervalul 2000-2010. Predictia stiintifica referitoare la devastatorul cutremur din 4 martie 1977 vorbea despre un seism care ar fi urmat sa se produca in jurul anului 1980, cu o marja de eroare de plus/minus cinci ani. Predictia s-a adeverit, insa cu o eroare de trei ani, cutremurul venind mai devreme. Aceasta abatere de la predictie ar putea avea urmari asupra seismului prezis sa se produca cel tarziu in 2010, scrie Adevarul.