Retragerea produselor ca urmare a epidemiei de salmonella ar putea costa producatorii de arahide un miliard de dolari. Efectele amplelor retrageri de produse din unt de arahide i-ar putea costa pe producatorii de arahide din America un miliard de dolari sub forma de marfuri si vanzari pierdute, conform marturiei care va avea loc miercuri la subcomisia Camerei Reprezentantilor. Ar putea fi doar inceputul, dupa cum va informa seful Comisiei privind arahidele din Georgia, Don Koehler, o subcomisie a Camerei Reprezentantilor privind micile intreprinderi, conform marturiei pregatite si care a fost obtinuta de Associated Press. In marturia sa, Don Koehler isi propune sa spuna ca retragerile determinate de cazurile de infestare cu salmonella si puse pe seama untului de arahide au adus daune grave producatorilor de resort din SUA, determinand scaderea pretului si limitandu-le capacitatea de a-si vinde produsele. Koehler spune ca retragerile nu se restrang la sursa cazurilor, Peanut Corp. of America, si ca firmele care au folosit unt de arahide si pasta de arahide in produsele lor au trebuit sa-si retraga de pe piata marfurile. Conform Centrelor pentru controlul bolilor, pana marti 683 de persoane din 46 de state s-au imbolnavit din cauza produselor contaminate, informeaza International Herald Tribune.

Tigrul tasmanian s-ar putea trezi la viata. Oamenii de stiinta ai universitatilor din Melbourne si Texas au reinviat cu succes o gena a complet disparutei specii de tigru tasmanian. Aceasta reusita nu echivaleaza cu resurectia unui dinozaur, insa este un progres foarte important in studierea animalelor considerate disparute pentru eternitate. Echipa de cercetatori a implantat o gena denumita “Col2a1”, apartinand unui tigru tasmanian, embrionului unui soarece de laborator. Gena, responsabila de producerea celulelor care formeaza si mentin cartilagiile diverselor articulatii din corp, era un fragment mort de ADN, care implementat insa noului embrion a manifestat un efect asupra celulelor cu care a interactionat, scrie Descopera.

Problemele economice in crestere ii pun la incercare pe liderii Europei. De la dealurile verzi ca smaraldul ale Irlandei, la combinatele siderurgice terne din Ucraina, Europa are tot mai multe dureri de cap economice. Poate ca vreun membru vechi al UE, ca Grecia sau Spania, va intra in incapacitate de plata a datoriilor sale nationale. Sau unul sau mai multe din fostele state comuniste puternic indatorate, din Europa de est, va intra la apa si va avea nevoie de un pachet de salvare costisitor. Oricum ar fi, criza economica, pe care europenii o considerau candva fundamental americana ca origine si consecinte, pune la incercare capacitatea continentului de a-si reveni. Pana acum, rezultatele nu sunt linistitoare. Germania, motorul economic al Europei, se impotriveste cu ardoare discutiilor despre un fond de asistenta pentru europenii mai noi sau mai vechi, de teama sa nu fie inevitabil silita sa-l achite. O oficialitate de varf a UE incearca intre timp fara succes sa tempereze temerile potrivit carora unele tari ar urma sa fie lasate in deriva, insistand ca exista un plan de salvare dar ca detaliile acestuia sunt secrete, scrie Usa Today.

"Vampir" descoperit intr-o groapa comuna in Venetia. Cercetatorii italieni cred ca au gasit in Venetia ramasitele unei femei "vampir", ingropata cu o caramida intre maxilare pentru a fi impiedicata sa se hraneasca din victimele unei epidemii ce a afectat grav orasul in secolul 16. Matteo Borrini, un antropolog de la Universitatea din Florenta, a declarat ca descoperirea facuta pe insula Lazzaretto Nuovo din Venetia sustine o teorie medievala care afirma ca vampirii sunt cei care au favorizat raspandirea epidemiilor precum cea de ciuma din 1576 ce a afectat grav populatia Venetiei. "Este pentru prima data cand arheologia reuseste sa reconstituie ritualul de exorcizare al vampirilor", a declarat Borrini pentru Reuters. "Acest lucru ajuta la autentificarea nasterii mitului cu vampiri".

Accident aviatic in Canada. Un elicopter canadian, avand 18 persoane la bord, s-a prabusit in mare, in apropierea coastei Newfoundland. Echipele de salvare au reusit sa gaseasca un supravietuitor, insa restul de 17 persoane sunt inca date disparute. Pilotul elicopterului de tip S-92 Sikorsky a raportat faptul ca are probleme tehnice, a anuntat ca se intoarce la baza insa nu a mai ajuns, a declarat Rick Burt, un reprezentant al companiei Cougar Helicopters. Elicopterul transporta muncitori la o platforma de foraj petrolier si s-a prabusit la 87 km de insula Terra Nova, scrie BBC.

Citirea gandurilor, cu un pas mai aproape datorita aparaturii moderne. Oamenii de stiinta au aratat pentru prima data ca este posibil sa se "citeasca" gandurile unei persoane prin analizarea activitatii cerebrale. Folosind un scaner cu care se poate masura fluxul sanguin, cercetatorii britanici au declarat joi ca au reusit sa stabileasca, monitorizand activitatea cerebrala a unor voluntari, unde se afla acestia intr-o lume virtuala generata de calculator. "In mod surprinzator, doar uitandu-ne la informatiile puse la dispozitie de scaner am putut sa aflam exact unde se afla persoanele supuse testului. Cu alte cuvinte am "citit" din zona de creier care contine informatiile spatiale", a declarat unul din oamenii de stiinta. Cercetatorii cred ca acest rezultat obtinut ar putea ajuta la studii mai amanuntite a bolilor ce provoaca tulburari de memorie precum Alzheimerul, scrie Reuters.