Initiativa pentru o Justitie Cura­ta (IJC) a criticat duminica proiectul nou­lui Cod penal adoptat de Mi­niste­rul Justitiei, pentru ca, in pofida cri­ti­ci­lor formulate de Comisia Eu­ro­peana la adresa pedepselor blande aplicate de in­stantele romanesti pentru astfel de fap­te, limitele minima si maxima ale pedepselor urmeaza sa fie mult reduse. „Limitele de pedeapsa pentru lua­rea de mita scad, de la 3-12 ani in Co­dul actual, la 2-7 ani (pentru medici si profesori sunt reduse la jumatate) in proiect, iar pentru traficul de in­fluenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani la 1-5 ani“, se ara­ta intr-un comunicat al IJC. Ministe­rul Justitiei a justificat vineri aceasta re­ducere chiar prin practica instan­te­lor romanesti, care prefera sa dea pe­depse minime, cel mai adesea cu suspendare, pentru faptele de coruptie, si ca noul act normativ prevede o sanc­tionare mai drastica a recidivei sau a pluralitatii de in­fractiuni, scrie Cotidianul.

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat duminica restructurarea directiilor si departa­men­telor din cadrul MAI. Una dintre masuri, cea care prevede transferarea grupului „Acvila” din subordinea ministrului de Interne sub cea a sefului Jandarmeriei romane, a starnit revolta celor 100 de luptatori superpregatiti ai acestui departament. „Noi nu vrem sa facem razmerita in cadrul MAI, dar nu suntem de acord cu aceasta decizie. Consideram ca avem o problema si speram sa gasim o solutie de comun acord cu conducerea ministerului. Daca nu vom rezolva aceasta problema, atunci noi suntem pregatiti sa ne dam demisia in grup”, a declarat pentru Cotidianul comisarul Mihai Valeriu, seful grupului „Acvila”.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost insotita de incidente inexplicabile: refuzul de a primi aeronava presedintelui Ungariei si omisiunea mesajelor transmise de liderii romani. Mesajele presedintelui statului, Traian Basescu, si cel al primului-ministru, Emil Boc, transmise cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni nu au fost citite la manifestarea populara organizata ieri in Sfantu Gheorghe. Unul dintre organizatorii manifestarii, viceprimarita Sztakics Eva, ne-a declarat ca pe cel al premierului nici nu l-a primit. „Cel al presedintelui a sosit, dar pentru ca manifestarea s-a transmis in direct la Duna TV (televiziunea publica din Budapesta - n.r.) nu s-a putut citi, totul a fost cronometrat la minut si nu se putea. Ne pare foarte rau”, ne-a spus Sztakics, scrie EvZ.

Numarul cazurilor de depresie a crescut in lunile de criza. Profilul pacientului: are 40-50 de ani si a ramas fara serviciu. Dan traieste vremuri cum nu credea c-o sa apuce vreodata. Teoria lui, pe care o poate explica pe indelete, suna cam asa: criza este doar un pretext folosit de patroni pentru ca angajatii sa nu mai vina sa le ceara salarii marite, precum si o sperietoare folosita de politicieni pentru a-i putea controla pe oameni dupa bunul lor plac. Dan este o victima a unor asemenea conspiratii: in opt ani de tranzitie si-a pierdut de trei ori locul de munca, apoi s-a imbolnavit „cu nervii”. Arata spre oamenii care asteapta retete pe holul Spitalului de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”, majoritatea sunt ca el: au intre 40 si 50 de ani, par cu totul absenti si pot povesti bucati dureroase de viata, scrie EvZ.

Noua sefa a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Dorina Tiron (foto), a fost implicata intr-o serie de controverse in calitatea sa de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. In timpul mandatului sau, licitatiile pentru soseaua de centura din Suceava si Iasi au fost castigate de doua firme care au oferit pretul cel mai mare. Dorina Tiron revine in fruntea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale la doi ani de cand a parasit aceasta functie. Tiron a lucrat din anul 1994 in cadrul Directiei Regionale Iasi a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), afirma Romania Libera.

Ponderea persoanelor in varsta de peste 65 de ani in totalul celor apte de munca va creste de la 21% in 2008 la 65% in 2060. Aceste cifre ingrijoreaza Bruxelles-ul. In replica, Guvernul ar putea devansa calendarul de crestere a varstei de pensionare, stabilit prin Legea pensiilor. Intentia ar fi ca, de la 1 ianuarie 2014, femeile sa se pensioneze la 63 de ani, iar barbatii, la 65 de ani. In prezent, femeile se pensioneaza la 58 ani si 9 luni, iar barbatii, la 63 de ani si 8 luni. In plus, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare de 10 ani si care au nascut cel putin trei copii, crescandu-i pana la 10 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu unu-trei ani, in functie de numarul copiilor. Derogari de la varsta de pensionare au si persoanele cu handicap, cei care au lucrat in conditii dificile si militarii, scrie Romania Libera.

Bucurestenii, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Studii Sociocomportamentale Avangarde, dau un vot de blam actualului guvern la nici 3 luni de la instalare. Mai mult, aproape toti ministrii Cabinetului Boc sunt necunoscuti de catre electoratul din Capitala. Imaginea Executivului pare a fi afectata foarte serios de problemele create dupa aparitia crizei economice. Cu alte cuvinte, aproximativ 70% dintre bucuresteni au “putina si foarte putina” incredere in Executivul lui Emil Boc. Foarte multi ministri din Guvernul lui Emil Boc sunt aproape necunoscuti de electoratul bucurestean. De exemplu, Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, este neidentificat de 33% dintre respondentii Centrului de Studii Sociocomportamentale “Avangarde”, scrie Gardianul.

Vedetele contactate de Gandul spun ca ziarele de scandal pot sa intre in viata ta pana acolo unde le lasi, iar daca nu exista alta cale, se poate obtine un ordin de restrictie in Justitie, asa cum a procedat cuplul Andreea Marin-Stefan Banica, scrie Gandul.