Baronii locali au invatat rapid la ce foloseste libertatea de expresie. O demonstreaza numarul mare de televiziuni, radiouri si ziare pe care acestia le detin, direct sau prin interpusi, posturi prin care controleaza judetele, isi regleaza conturile cu adversarii politici sau economici si isi asigura ascensiunea in politica. Castigul politic pe care il asigura proprietatea directa sau prin intermediari a unei televiziuni e de multe ori mai important decat cel financiar si asta pentru ca, cel mai adesea, afacerile din zona mass-media se dovedesc a fi veritabile gauri negre, in care politicienii pierd an de an bani. De multe ori insa ii recupereaza din alta parte. Cotidianul va prezinta harta baronilor locali care controleaza presa locala audiovizuala. Fiecare cu televiziunea sau radioul sau, la care de multe ori se adauga si cate un ziar militant, scrie Cotidianul.

Cea mai mare pedeapsa pentru coruptie aplicata anul trecut, de 9 ani, a fost data unui detinut de la Jilava, recidivist, pentru instigare la trafic de influenta. Tot anul trecut, un procuror-sef a primit 3 ani cu suspendare pentru luare de mita cu repetitie. Lucian Enache, cu alte patru condamnari la activ, a primit, ca recidivist, cea mai mare pedeapsa pentru coruptie din cele pronuntate anul trecut de instantele romanesti, de 9 ani, la care a fost adaugat un spor de 3 ani. Enache a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru „instigare la trafic de influenta“. Concret, procurorii au descoperit ca, in 2001, cand era inchis in Penitenciarul Jilava pentru alte infractiuni, a convins o avocata din Bucuresti sa pretinda in fata unui alt detinut, italian, ca poate influenta judecatori bucuresteni pentru a fi pus in libertate. Ca urmare, Enache l-a convins pe detinutul italian sa-i dea 40.000 de dolari, din care a primit 10.000, pe care i-a impartit cu avocata, informeaza Cotidianul.

Seful DNA denunta pedepsele extrem de mici prevazute de noul Cod Penal si „portitele” care permit functionarilor spagari sa scape nepedepsiti. „Indiferent ca s-au furat 100 de lei ori 100 de milioane de euro pedeapsa este aceeasi: de la 1-5 ani.” Asa a concluzionat procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, intr-un interviu acordat EVZ, in care se declara nemultumit de proiectul noului Cod Penal. El arata ca, gratie acestuia, multi dintre cei trimisi in judecata de procurori pot scapa nepedepsiti. Potrivit unor estimari EVZ, numarul inculpatilor aflati in aceasta situatie se ridica la aproximativ 100. Mai mult, seful DNA critica modul in care comisia de specialisti, reunita la Ministerul Justitiei, a redactat proiectul legii care va sta la baza functionarii justitiei si care, in opinia sa, nu respecta Conventia ONU pentru coruptie. In fine, Morar induce ideea ca statul roman nu stapaneste atat de bine „fenomenul infractional” incat sa-si permita pedepse de trei ori mai mici, scrie EvZ.

Finantele taraganeaza publicarea proiectului noului Cod Fiscal, care trebuie sa contina cele mai importante solutii pentru depasirea crizei. Sansele ca guvernul sa-si respecte angajamentul de a nu impozita profitul reinvestit incepand cu 1 aprilie se topesc pe zi ce trece. Pentru a intra in vigoare la termenul promis, masura cea mai asteptata de oamenii de afaceri din intreg setul de solutii anticriza ale executivului trebuie prevazuta intr-un act normativ. Intentia anuntata a Ministerului Finantelor Publice (MFP) era sa rescrie Codul Fiscal si sa-l publice in noua forma pana la sfarsitul acestei luni, scrie EvZ.

Romanii care muncesc legal in strainatate isi pot rotunji pensiile chiar pana la valori de 500-600 de euro pe luna datorita contributiei la sistemele de asigurari sociale din statele unde au lucrat. Vechile state ale UE ofera romanilor care au platit asigurari sociale pe teritoriul lor cel putin 5 ani pensii mai mari decat cele acordate de statul roman pentru munca de-o viata in tara. De pilda, un iesean "migrator" care a lucrat in tara peste 36 de ani, dintre care 20 de ani la grupa a doua de munca, a primit 499 de lei pensie, iar dupa 5 ani, 3 luni si 10 zile de lucru in Italia pensia sa este de 573 de lei, a explicat Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi. Evident, daca perioada muncita in strainatate este de peste 10-15 ani, pensia comunitara poate ajunge si la 1.000 de euro, scrie Romania Libera.

Firmele care s-au ocupat de afaceri imobiliare au castigat foarte mult, in ultimii ani, pentru ca au fost lasate sa construiasca cladiri mai inalte si mai intinse decat prevede Planul Urbanistic General (PUG). In ultimii ani s-a solicitat aprobarea CGMB pentru PUZ-uri pe o suprafata de aproape doua milioane de metri patrati. Daca numai jumatate dintre acestea au fost aprobate, la care se adauga si Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) de la sectoare, rezulta o suprafata de 1,5 milioane de metri patrati. In medie, la o marire a CUT cu 50% si un pret mediu al terenului de 615 euro/mp, rezulta o valoare de 461 milioane de euro anual, scrie Romania Libera.

Mostenitorii lui Alfred Winkler, primar al Iasiului in anii ’40, au revendicat in instanta peste 60 de hectare de teren. Una dintre revendicari priveste terenul pe care se afla astazi atat administratia Spitalului de Psihiatrie “Socola”, cat si cateva pavilioane de internari, teren pe care fostul primar Winkler l-ar fi lasat in custodia spitalului, prin testament, doar pentru un numar limitat de ani. Autoritatile risca sa plateasca penalitati de intarziere de cate 300-500 RON/zi pentru intarzierea aplicarii hotararii, scrie Gardianul.

Ministerul Finantelor se pregateste sa scumpeasca tigarile pentru a creste incasarile la buget. Informatiile existente converg spre varianta scumpirii celor mai ieftine produse, asa cum s-a procedat si in cazul unor bauturi spirtoase. Reprezentantii companiei „Philip Morris” au declarat public, pe 9 martie, ca au purtat discutii cu oficialii guvernamentali si ca sustin cresterea accizei minime la tutun de la 91% la 100% din cea pentru produsul cel mai bine vandut. Scumpirea tigarilor ieftine ar aduce, in opinia lui Roman Yazbeck, directorul general pentru Romania si Bulgaria al producatorului Philip Morris, citat de un ziar central, mai multe venituri la buget si predictibilitate pentru piata. Daca s-ar lua o astfel de masura, autoritatile ar incalca insa principiul neutralitatii impunerii, acciza minima favorizand marcile scumpe si firme cum ar fi chiar... ”Philip Morris”. Sistemul sustinut de „Philip Morris” ar scumpi tigarile ieftine, dar ar pastra pretul celor premium, ceea ce incalca principiul neutralitatii impunerii si principiul concurentei corecte, scrie Gardianul.

Doi parinti au fost arestati de ofiterii de la Crima Organizata in timp ce negociau vanzarea organelor copiilor lor pentru 10.000 de euro „In aceasta perioada de criza, de saracie acuta pentru unii romani, astfel de stiri vom vedea din ce in ce mai des“, spun specialistii. Potrivit DIICOT, operatiunea s-a desfasurat sambata, cand procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul teritorial Bacau, impreuna cu ofiteri de politie din cadrul BCCO Bacau si sprijiniti de DGIPI – Serviciul Zonal Bacau, i-au prins in flagrant delict pe N.C. si P.B., recidivist, cercetati pentru comiterea infractiunilor de trafic de minori, in scopul prelevarii de organe. Cei doi, in calitate de parinti naturali, si-au scos copiii la vanzare, in scopul prelevarii de organe. Micutii au fost dusi de propriii parinti la un laborator de analize medicale din municipiul Bacau, unde le-au fost prelevate probe de sange pentru analiza, in vederea stabilirii starii de sanatate si a compatibilitatii, scrie Gardianul.

Cinci persoane, intre care doi fosti profesori universitari care au sustinut cursuri la doua universitati din Alexandria, intrate in lichidare si inchise din 2005, sunt anchetate pentru eliberarea a 15.000 de diplome si foi matricole false. Suspectii, asupra carora nu s-a inceput urmarirea penala, ar fi falsificat la cerere dosare pentru diverse lucrari universitare pretinzand fiecarui doritor 3.500 de euro. In cazul in care „studentul” avea nevoie si de diploma de licenta, lucrurile se aranjau contra unei sume de 600 de euro, scrie Gandul.

Romania va plati 11.737 euro (10.828 de lire sterline) drept contributie financiara la bugetul Comisiei Internationale privind Reglementarea Vanarii Balenelor, din bugetul pe acest an al Ministerului Mediului, rezulta dintr-o hotarare aprobata recent de Guvern. Din suma totala, 4.225 de euro (3.898 lire sterline) reprezinta echivalentul contributiei pentru anul financiar 2007-2008, iar 7.512 euro (6.930 lire sterline) vor fi achitate pentru anul financiar 2008-2009, informeaza Gandul.

2.800 de soferi „fabricati“ in Arges vor fi instiintati ca li se vor suspenda permisele de conducere ca urmare a suspiciunii obtinerii acestora prin fapte de coruptie. Anchetatorii au intocmit in dosarul permiselor auto obtinute fraudulos in Arges „lista neagra” a celor care, in perioada 1 ianuarie 2006 – 13 iunie 2008, si-au facut mutatie in acest judet in vederea obtinerii carnetelor de conducere. Conform unei Ordonante de Urgenta adoptata luna trecuta de Guvern, aceste permise urmeaza a fi anulate pe cale judecatoreasca. Multi dintre candidatii veniti din toata tara pentru a sustine examen in Arges erau persoane care, in urma unor accidente sau abateri grave de la codul rutier, aveau permisele anulate sau suspendate, scrie Adevarul.