In prima zi a procesului, Joseph Fritzl a pledat vinovat pentru viol si sechestrare. In schimb Fritzl a respins orice responsabilitate in moartea bebelusului fiicei sale, deces intervenit pentru ca acuzatul ar fi refuzat sa il duca la un spital. Joseph Fritzl a incercat sa obtina clementa completului de judecata invocand copilaria nefericita: "Mamei mele nu-i pasa de mine. Ea avea deja 42 de ani. Pur si simplu nu dorea un copil si m-a tratat in consecinta. Am fost batut". In cadrul procesului, vor fi difuzate si fragmente din depozitia lui Elisabeth fiica lui Fritzl, care nu va fi prezenta fizic in sala de judecata. Potrivit anchetatorilor, Joseph Fritzl risca 20 de inchisoare, informeaza AP.

Comitetul international al Crucii Rosii a redactat in 2007 un raport confidential in care prezenta date concludente potrivit carora administratia Bush permitea tortura in inchisorile secrete ale CIA. Documentul rezuma concluzia unor anchete derulate, in 2006, de experti ai Crucii Rosii la Guantanamo Bay. Potrivit raportorilor, membrii ai gruparii Al-Qaeda au descris numerose practici de tortura la care erau supusi: batai, privare de somn, temperaturi extreme sau simularea inecului. Datele raportului au fost confirmate si de organizatia Amnesty International, scrie AFP.

Parlamentul European adera la corectitudinea politica. Un ghid elaborat de legislativul european interzice folosirea apelativelor doamna sau domnisoara pe motiv ca ar fi sexiste. Noile reguli interzic politicienilor sa se refere la statutul marital al femeii prin folosirea acestor apelative, iar de acum li se vor adresa pe nume. De asemenea, este interzisa utilizarea termenilor de oameni de stat sau sportivi. Acestia vor fi inlocuiti cu lideri politici, respectiv atleti. O alta denumire inclusa pe lista neagra este stewardesa, care ar trebui inlocuita cu insotitoare de bord, scrie Dailymail.

Republica Maldive va fi prima tara din lume care va folosi exclusiv energia ecologica pentru sustinerea activitatatii industriale. Presedintele Republicii Maldive, Mohamed Nasheed, a declarat ca tara sa va inlocui combustibilii fosili cu energia eoliana si cea solara. Planurile de ecologizare a Insulelor Maldive vor costa in jur de 1,1 miliarde de euro. Cu ajutorul acestor fonduri vor fi achizitionate 155 de instalatii eoliene si vor fi amplasate panouri solare pe o suprafata de jumatate de kilometru patrat, care vor asigura energie electrica pentru 385.000 de oameni, scrie Reuters.

Guvernul rus va aloca anul acesta 1.500 miliarde ruble (33 miliarde euro) pentru masuri anticriza. Guvernul rus adoptase deja un plan anticriza in toamna trecuta, insa dupa un nou dialog cu reprezentanti ai regiunilor, sindicatelor si patronatelor s-au luat masuri speciale, a precizat Putin. In toamna lui 2008, Rusia a anuntat succesiv mai multe seturi de masuri, mai ales pentru a veni in ajutorul sectorului bancar, in criza de lichiditati, dar si altor intreprinderi si pietei de capital. Analistii au estimat ca pentru sustinerea integrala a acestui plan va fi nevoie de aproximativ 115 miliarde euro, scrie AFP.